Uz Kafu logo

Za sve koji žele da naprave skrivenu baštu u svom domu

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Da li ste nekada razmišljali o tome kako bi bilo lepo da imate jedan skriveni kutak u kući? Deo koji ste opremili isključivo za svoje uživanje. Izolovan na neki način, ako ne od buke, onda od pogleda prolaznika ili od elektronike, koja nekada ume da optereti.
Da, mnogi od nas maštaju o takvom kutku i obično žele da je on na terasi. Međutim, nekima se nikako ne dâ da opreme terasu onako kako žele. Kad god isplaniraju, iskrsnu neki drugi poslovi ili izdaci pa finansije odu na neku drugu stranu i tako u krug.
Možda je sada idealan trenutak da konačno vi sami stanete na put svim preprekama koje se stvaraju kada odlučite da sredite svoju terasu. Vreme je da konačno imate “secret garden” u svom domu i da u uživate onako kako oduvek želite.
Kolika god da je vaša terasa, verujte da može da izgleda savršeno. To će vam dokazati saveti i predlozi za stvaranje posebnog kutka na terasi – onog koji je samo vaš i neko drugi sme da ga poseti isključivo uz pitanje i uz dozvolu.

Napravite poseban podijum za svoje uživanje

Ako postoji podijum za ples, zašto ne bi postojao podijum za uživanje u tajnoj bašti? Pod na terasi ne mora da izgleda monotono i dosadno, kolika god da je njena kvadratura. Razmislite šta sve možete da uradite sa podom i izaberite rešenje koje vam se najviše dopada. Ako ste u mogućnosti da postavite podne pločice u jarkoj boji ili sa zanimljivim šarama – učinite to. Možda možete da ga prefarbate nekom farbom koju kasnije možete da brišete ili ga jednostavno obložite linoleumom u boji koja vam se dopada. Šta god da izaberete za pod na terasi, osvežićete ga u estetskom i higijenskom smislu pa ne propustite da obavite ovaj deo posla.

Zaštitite sve što je bolje moguće

Tačno je da otvorena terasa može biti jedan od najprijatnijih i najzanimljivijh kutaka u domu, ali tačno je i da je teška za održavanje. Prašina, zagađenost, padavine, ptice, insekti – sve dolazi na terasu, sa koje god da je ona strane. Jako sunce smeta biljkama i nameštaju koji može da izbledi. Kiša i sneg mogu da izazovu vlagu i da na taj način oštete neke stvari na terasi. S druge strane, prašina na terasu pada češće i u većim količinama nego što je to slučaj sa zatvorenim delovima stana. Zato je dobro da pronađete neko pametno rešenje za zaštitu terase, kada je to neophodno. Da li će to biti klizni prozori, tende ili rolo zavese za terasu, zavisi ne samo od vašeg izbora, već i od mogućnosti koje terasa ima. Ne možete sve što želite da postavite na svaku vrstu terase. U stvari, možete, ali trebaće vam mnogo truda više finansija.

Napravite kulinarski kutak

Ako već ne odlažete sređivanje terase i stvaranje svoje tajne bašte, onda nema potrebe da za neki drugi put ostavite uzgajanje začinskog bilja koje oduvek želite. Izsberite za početak začinsko bilje koje je izdržljivo i sigurno uspeva. Nana, bosiljak i peršun su osnovne začinske biljke koje su često potrebne iz raznih razloga. Osvežite svoju terasu ovim začinskim biljkama, a zatim povremeno dodajte i nove. Ukolik nemate dovoljno mesta za gajenje začinskog bilja, razmislite o vertikalnoj bašti. Dobro rešenje su i merdevine umesto polica ili klasične zidne police. Sve što štedi prostor i izgleda zanimljivo uvek je najbolji izbor.

Iskoristite svaki detalj koji vam se pruža

Na terasi postoje razne izbočine, pregrade, ogradice ili uglovi koji se mogu iskoristiti. Razmislite da li negde možda možete ta postavite ugoaonu policu na kojoj ćete držati cveće ili neke druge ukrasne predmete. Možda je zidić terase idealan za ugradnju rasklopivog stola koji ne zauzima mnogo mesta. Ogradu možete da iskoristite za kačenje visećih saksija ili nekih ukrasa koji vam se dopadaju.
Važno je samo da birate nešto u svom stilu i da najpametnije iskoristite mali, ali važan prostor na terasi.

Stavite udobnost i praktičnost na prvo mesto

Tačno je da neke baštenske stolice i garniture izgledaju lepo i da vam se oduvek dopadaju, ali razmislite da li bi bile praktične za vaš tajni kutak. Zato ne prvo mesto stavite udobnost. Neka to za početak budu i mekani platneni jastučići na kojia ćete da sedite – važno je da je vama lepo i prijatno. Osim toga, terase u boho stilu izgledaju fenomenalno i na prvi pogled odaju utisak udobnosti.
Birajte praktična rešenja, jer će dugo trajati i uvek ćete sebi biti zahvalni što ste se odlučili za opciju koja svima prija.

Uživajte u opremanju kutka o kome maštate. Ne odlažite radove i organizaciju, jer što pre završite, pre ćete uživati u udobnosti i lepoti trenutaka provedenih u svojoj tajnoj bašti.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija