Uz Kafu logo

Zadržati ili baciti – kako doneti konačnu odluku?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Da li spadate u onu grupu ljidi koja ništa ne baca i čuva gomile starih časopisa, plastičnih kutija od sladoleda, skladišti staklene flaše, polomljeno posuđe i stari nameštaj?
Možda je sada pravi trenutak za generalno čišćenje i eliminisanje stvari koje godinama niste koristili. Olakšajte sebi život i stvorite novi prostor u domu.

Ali pre nego što nešto definitivno bacite, razmislite da li možete da ga na neki način iskoristite.

I ponovo je dilema pred vama! Kako da donesete konačnu odluku? U trenutku kada ste sigurni da ćete baciti sve stvari koje ne koristite, naišli ste na tekst koji kaže da možda neke treba da zadržite. Samo polako. Za početak, neka ovo bude momenat kada ste sigurni da ćete se na neki način osloboditi svega što ne koristite. Nema više odlaganja i traženja opravdanja da čuvate nepotrebne stvari. Kada ste tako čvrsto rešeni, pratite savete i trikove u nastavku teksta i sigurno ćete uspeti u svojoj nameri.

Razvedrite se i krenite u akciju!

Pre nego što počnete veliko spremanje doma, dobro se odmorite i prikupite dovoljno pozitivne energije. Trebaće vam snage i volje da iz ormara i svih ostava izbacite stvari koje ne koristite i da ih zatim pametno rasporedite ili da ih se otarasite. Dakle, proverite svaku komodu, policu, vitrinu. Svaki kuhinjiski element i ormarić. Otvorite sve vakuum kese koje imate i ispraznite ih. Možda će vas zbuniti i uznemiriti haos koji napravite, ali ne očajavajte. Počnite polako da odvajate predmet po predmet i da razmišljate da li možete da ga iskoristite ili je vreme da se od njega konačno oprostite.
Sigurno postoje stvari za koje ste emotivno vezani. Ako su to stare fotografije, igračke ili dragi pokloni, zadržite ih. Osvežite ih, operite, ispolirajte i čuvajte ih na nekom vidnom mestu. Nema potrebe da se odričete nečega što vam budi lepa sećanja.
Ali ne preterujte! Ako ne osećate preteranu emotivnu vezanost za neki predmet, poklonite ga ili bacite. Napravite mesta za nešto vrednije.

Stara garedroba je najveći problem.

I ovo često nema veze sa polom. I muškarci i žene imaju običaj da gomilaju garderobu i misle da će nešto nekada ponovo obući. Realno, to se retko kada desi. Stare jakne, kaputi i džemperi godinama stoje u ormarima i zauzimaju javiše mesta. Čekaju da vlasnici koji su ih nekada kupili konačno reše njohovo pitanje, da ih poklone nekome kome su zaista potrebni. Ne oklevajte da garderobu koju ne nosite donirate i da na taj načun usrećite one koji nemaju priliku da sebi priušte tople jakne i kapute.

Budite kreativni i praktični.

Potrudite se da pratite sajtove i profile koji se bave restauriranjem nameštaja ili praktičnom upotrebom naizgled nepotrebnih stvari. Nećete verovati šta sve možete pametno da iskoristite! Videćete da plastične kese i staru ambalažu od hrane možete ponovo da upotrebite.
Naizgled dotrajale i pokvarene elektronske uređaje možete da pretvorite u budilnike i zanimljive kutije ili da ih odvezete u elektronske kompanije koje ih obično otkupljuju.
Sunđere od starih jastuka isecite i koristite ih za pakovanje lomljive i osetljive ambalaže.
Od stare posteljine napravite krpe, a u prazne bočice i teglice stavite dugmad, igle i konac.
Staklene tegle i flaše koristite za kozerviranje zimnice. Uslov za ovo je da pronađete dobre recepte ili da ambalažu poklonite rođacima i prijateljima koji već iskusno pripremaju zimnicu.

Očistite dom od poda do plafona.

Dok razmišljate o prenameni starih stvari koje ste izvukli iz ormara i polica, obrišite prašinu i dezinfikujte svaki ćošak stana. Imajte na umu da je nemoguće u jednom danu ostvariti sve planove i ideje pa zato pametno iskoristite vreme i uradite ono što je neophodno, a to je čišćenje.
Kada kuća zablista i zamiriše na čisto, dodajte detalje za koje ste emotivno vezani. Stavite stare fotografije u nove ramove ili napravite kolaž od njih. Postavite plišane igračke iz detinjstva pored saksija sa cvećem, ukrasite drage šolje ili činije zanimljivim perlicama ili akirlinim bojama i dobićete divne dekorativne predmete.
Biće vam drago da posmatrate detalje za koje ste emotivno vezani i da o njima pričate ukućanima i gostima koji vas posećuju.

Bacite sve što vam ne treba!

Kada razmotrite svaku opciju o tome da li neku stvar možete da iskoristite, promenite ili poklonite, ne ustručavajte se da je bacite. U stvari, ostavite je pored kontejnera, možda će nekome zatrebati. I kada to jednom počnete da radite i osetite olakšanje prilikom oslobađanja od nepotrebnih stvari, nećete ih više gomilati. Shvatićete da je mnogo lakše odmah eliminisati ili prenameniti nešto nego ponovo napraviti haos i veliki posao koji ste sada završili.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija