Uz Kafu logo

Zašto nije bezbedno da sami otpušavate kanalizacione cevi?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Ukoliko vam se nekad desilo da se vaša wc šolja, kada ili tuš kabina zapušila, najverovatnije ste dobili poriv da sami preuzmete stvar u svoje ruke. Jedan od prvih koraka za većinu jeste pretraživanje odgovora na Guglu i traženje instant saveta, kako otpušiti wc šolju ili lavabo. Međutim ono što mnogi ne znaju jeste da vodoinstalateri postoje sa razlogom, da imaju veliko znanje i iskustvo, tako da znaju stvari, koje mi ne znamo. Na kraju, oni ne bi postojali, da svako od nas može sa lakoćom da otpuši kanalizacione cevi.

  • Zašto odgušenje kanalizacije ne bi trebalo da radite sami?

Odgušenje kanalizacije može biti veoma kompleksno i teško. istina, to pre svega zavisi da li je zagušenje teže ili lakše. U slučaju da je zagušenje lakše i trenutno, ponekad se desi da možemo sami da rešimo problem, uz pomoć ručnog otpušavanja kanalizacije. Na internetu postoje razni saveti i rastvori koji navodno otpušavaju wc šolju i slično. Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste da odgušenje kanalizacije na taj način jeste površno i nedovoljno.

  • Kućni alat nije uvek dobro rešenje

Iako i uspete da otpušite wc šolju uz pomoć neke amaterske sajle, koju imate kod kuće ili uz pomoć vakum gume, može vam se desiti da probušite cevi sa tom sajlom, a tada je to veliki problem. Ukoliko vam se to dogodilo, moraćete da pozovete minimum dva majstora kako bi obili pločice u kuatilu, kao i zidove na tom mestu, kako bi sprečili curenje vode i zamenili cevi. To je veliki i kompleksan posao, koji je mogao biti mnogo jednostavniji, akoo čitavu procedure prepustite vodojnstalaterima.

  • Na koji način mašinsko odgušenje može da vam pomogne?

Odgušenje kanalizacije tada postaje prava noćna mora, jer zahteva mnogo vremena i novca i stručnih majstora. Zato je najbolje da pozovete iskusne vodoinstalatere, koji znaju da zapušena kanalizacije može biti i te kako ozbiljna i da je za taj problem potrebno mašinsko otpušavanje kanalizacije.

Mašinsko odgušenje kanalizacije radi se u težim situacijama, kada je u pitanju jače zagušenje i mnogo tvrđe naslage, koje se mogu razbiti a potom i isprati, samo uz pomoć mašina.

To je najjeftini i najbolji način da rešite svoj problem, jer nestručno otpušavanje kanalizacije, može vas izaći mnogo skuplje nego što mislite, možete napraviti poplavu u svom objektu i tako ga značajno oštetiti.

  • Šta se može desiti ako kanalizacione cevi otpušavate sami?

Kanalizacione cevi nikako nije dobro ako otpušavate sami, zato što možete probušiti cevi ali i polomiti alat koji imate, koji vam se može zaglaviti u cevima. Ukoliko probušite cevi, moraćete da zamenite cevi koje su oštećene, a to zahteva mnogo bušenja zidova ili podova, zamena cevi, ali i dodatni radovi su nešto što ne možete sami da uradite, pa je potrebno da pozovete vodoinstalatere u pomoć. Kako se to ne bi desilo, najbolje je da odmah pozovete vodoinstalatere. Takođe, može vam se desiti da se alat koji imate zaglavi u cevima, a tada sebi pravite još veće zagušenje nego pre.

  • Samostalno otpušavanje može biti gubljenje vremena

Samostalno otpušavanje može biti veoma veliki trošak vremena ali i novca. Sigurno ste pomislili da možete kanalizacione cevi otpušiti kućnim rastvorima u vidu mešavine sode bikarbone, sirćeta, i soli. Istina je da ovo može da pomogne pri čišćenju cevi i kada je zagušenje slabo,kao i ostali rastvori koji se mogu naći u prodaj, a koji više služa za održavanje odvoda, kada su oni već  čisti. Takođe, trikovi sa folijom, vakum gumom i kućnom sajlom, mogu da pomognu kada su u pitanju slaba zagušenja, ali ako je zagušenje ozbiljno, ne možete se nadati uspehu.

  • Po čemu se razlikuje ručno od mašinskog odgušenja?

Ručno odgušenje zasniva se samo na otklanjanju tzv. čepa u cevima, kako bi voda mogla slobodno da protiče, ali u ovom slučaju naslage često još uve ostanu zalepljenje na zidovima cevi, što vrlo brzo dovodi do novog zagušenja. Sa druge strane mašinsko otpušavanja podrazumeva upotrebu profesionalnih mašina za odgušenje, koje imaju veliku snagu da isperu sve naslage u cevima, uključujući i otklanjanje čepa i naslaga. Na taj način cevi se trajno čiste i nema naslaga koje mogu opet napraviti problem.Čišćenje cevi je totalno, tako da nema straha od ponovnog zagušenja. Ovo se odnosi na sve vrste cevi i odvoda i ceo kanalizacioni sistem.

  • Šta bi trebalo uraditi nakon mašinskog otpušavanja kanalizacionih cevi?

Nakon što vodoinstalateri završe posao, važno je da vodite računa da se cevi opet ne zapuše. Ni jedna intervencija nije trajna, a ako opet bacate razne materije u odvode, za određeno vreme, ponovo se mogu stvoriti zagušenja.Kod kanalizacionih cevi je veoma važno da ih održavate tako što u njih nećete bacati važne maramice, vate, ubruse, štapiće za uši, preveliku količinu sapuna i šampona i drugih sredstava koji mogu zapušiti odvode. Takođe, morate paziti da se dlake koje otpadnu nakon kupanja i češljanja ne nađu u odvodu, jer one u velikoj količini takođe, mogu da naprave problem.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija