Uz Kafu logo

Zeleno za zdravlje

KuhinjicaZa bolji dan

Autor: Jovana

Sećam se reči moje drage mama Verice još kada sam bila veoma mala: “Zelena je divna boja! Spanać za snagu! Zelje za lepe oči! Kopriva za zdravo stomače!”

Nisam uvek “nasedala” na te slatke pričice, mnogo puta sam odbijala tu čudnu, zelenu smesu na mom tanjiru. Ne naravno zbog ukusa, već zbog moje nane, koja je često krišom poturala pržene krompiriće, neki slatkiš…nana kao nana  🙂 .

Međutim, ipak se ucrtalo negde u mojoj svesti, da su “zeleniši” veoma zdravi, korisni i neophodni u svakodnevnoj ishrani. Jun mesec je raj na Zemlji za sve ljubitelje zelenog povrća. Ima ga tokom cele godine i u zamrznutoj varijanti, ali je svakako daleko bolje konzumirati ga u svežem obliku, a takvog ga najviše ima upravo u proleće.

Ima ih podosta: spanać, zelje, mladi luk, kopriva, sremuš, zelena salata, krastavac, kupus, grašak, boranija, paprika…Verujem da svako za sebe može pronaći omiljeno i potruditi se da ga što češće unosi u organizam.

U čemu je tajna, pa se tako često preporučuje?

Ta zelena boja, koja im je svima zajednička, potiče od pigmenta koji se zove hlorofil i njega sadrže sve zelene biljke koje obavljaju fotosintezu. Hlorofil ubrzava razmenu energije, kao i izbacivanje otrova, usporava bakterijski rast i utiče na poboljšanje metabolizma.

Svi zeleniši predstavljaju neiscrpan izvor antioksidanasa, o čijem značaju slušamo iz dana u dan tj. da su oni zaslužni u borbi protiv opasnih slobodnih radikala tako što ih uništavaju.

Zeleno povrće sadrži veoma malo kalorija – oko 20-40 na 100gr, pa je to još jedan pozitivan razlog da navalite na njega!

Voda život znači, a u zelenom povrću je ima čak i do 80%, kod nekih vrsti.

Sadrži velike količine vitamina C i E, belančevine, minerale (najviše gvožđe, koje je veoma značajno za prevenciju anemije, za pravilan rad srca, krvni pritisak…).

Uzimanje zelenog povrća umanjuje potrebu za uzimanjem ostale, štetnije hrane, tj. utiče na osećaj sitosti, pa pomaže kod regulisanja telesne težine.

Evo nekih, najkarakterističnijih za naše podneblje:

1. Spanać – omiljena Popajeva hrana!!

Zbog velike količine vlakana u sebi, odličan je pri regulisanju probave. Visok procenat gvožđa čini da veoma dobro utiče na krvnu sliku i snižavanje holesterola, odnosno masnoća u krvi. Najbolje je konzumirati ga svežeg, jer je tada pravo bogatstvo vitamina. Najbolje se kombinuje sa belim lukom, maslinovim uljem, sokom od limuna.

 

2. Mladi luk – pročišćava krvne sudove

Sadrži pregršt vitamina B i C, gvožđe, kalcijum, kalijum. Posebno se preporučuje kod osoba koje vole masniju hranu, zato što mladi luk izuzetno uspešno čisti krvne sudove. Najbolji je svež, u salati. Jedina “mana” mu je što nam dah nakon konzumiranja i nije baš prijatan, ali po cenu zdravlja, izdržite!

3. Sremuš – ubica otrova

Ova vrsta zelenog povrća je poznata i kao divlji beli  luk. Samonikla jestiva biljka, “svojeglava”, raste gde  ona hoće! Cvet sremuša veoma podseća na cvet  đurđevka. Sadrži dosta vitamina C, eterična ulja,  karotin, belančevine, minerale. Savršen za čišćenje  celokupnog organizma, kako krvnih sudova, tako i  creva i želudca. Operite ga dobro vodom i žvaćite   :biggrin:


4. Zelje – za dobro varenje

Niskokalorično zeljasto bilje, koje svojim vlaknima ubrzava izbacivanje masnoća i otrovnih supstanci, prolaz hrane kroz creva i na taj način pomaže kod crevnih tegoba uspostavljajući pravilno varenje. Sadrži veliki procenat gvožđa, magnezijuma i vitamina C. Dosta je dobro kod otklanjanja nervoze i nedostatka koncentracije, smanjuje nivo holesterola u krvi, jača kosti i zube, štiti sve sluznice u telu… i šta vam još treba?!

5. Blitva – lisnati izvor zdravlja

Bogata mineralima, kalijumom, kalcijumom, vitaminima C, B1, B2, karotinom, aminokiselinom betain. Postoje dve osnovne vrste: lisnata – sa krupnim, širokim i mesnatim lišćem i rebrasta – sa sočnom i mesnatom stabljikom i manjim lišćem. Može se pripremati isto kao spanać, a pogodna je i za zavijanje raznih filova u obliku sarmica. Značajna kod produžavanja mladosti organizma, kao i kod izbacivanja otrova, naročito iz jetre.


6. Boranija – zelena, žuta, šarena – igrajte se!

Izuzetno hranljivo povrće, iz roda mahunarki. Postoji više vrsti, od boje, preko oblika do veličine. Kod nas se najčešće koriste zelena ili žuta. Bogata vitaminima C, B, E, mineralima, kalijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, selenom… Koristi se isključivo kuvana, jer nekuvana ima štetna svojstva. Povoljno deluje kod anemije, nesanice, neplodnosti, raznih infekcija, stresa… Odličan prirodan antioksidans!

7. Kupus – sirov, sladak, kiseo – organizam je veseo!

Zeljasta biljka, nastala iz divljeg kupusa. U proleće i leto ga jedite u salati, u jesen i zimu kiselite i uživajte u vitaminu C i naravno, sarmama! Niskokaloričan, veoma bogat vodom, od vitamina je najzastupljeniji vitamin C, a od minerala gvožđe, magnezijum i sumpor. Poboljšava varenje i probavu, pomaže kod prehlada i kašlja, štiti organizam od infekcija, sprečava pretvaranje šećera i ugljenih hidrata u masti. Bilo sirov ili kiseo, trudite se da ga jedete bez termičke obrade, jer se na taj način dosta gubi na nutritivnoj vrednosti.

Koje je vaše “zeleno” omiljeno?

Budite  zdravi i nasmejani!!!


5
Ostavi komentar

avatar
4 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
5 Autori komentara
MarinaMarijaJovanaLavandaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Član

Jao ja sve volim da jedem od zelenisa. Sremus i zelena salata, u kombinaciji kao salata, je pun pogotak – na zalost tek sam ove godine otkrila to. Mnogo ljudi i ne znaju sta je sremus. Sve u svemu, super tekst – znala sam da je sve zdravo, ali sada znam detalje :biggrin: Sto se tice spanaca, cula sam da nakon pripreme npr. corbice treba da se doda i jedna kasika mleka, kako bi se razgradili metali i da spanac ne treba da se jede vise dana, nego samo tad kada je pripremljen. Ne znam koliko je ovo istina, ali… Pročitaj više »

Lavanda
Član

I ja prvi put cujem za sremus :blush: Zelenu salatu duugo godina nisam jela jer sam kao mala zaradila neku bakteriju koja se tesko lecila. Sad je opet jedem i sladim se. I ja sam cula da generalno spanac, blitvu, zelje…treba pojesti odmah i da ne valja da se podgreva. Ja obozavam zelene corbice koje moj muz zove “sploc”, ali sta da se radi kad je zdravo i mora da se jede iako je na izgled bljak :biggrin:

Jovana
Gost
Jovana

Preporučuje se da se pojede tog dana kada se spremi, ili eventualno sutradan ali bez podgrevanja, baš zbog razgradnje metala koji onda budu štetni po zdravlje…
Ja volim i izgled i ukus, tako da mi nije problem svakodnevna konzumacija…ili barem što češće!!!

Marija
Gost
Marija

Jesu zdravi ali ja zelje i spanac ne mogu da svarim. Mora da je neka trauma iz detinjstva :dizzy:

Marina
Član

Ja volim spanac u razlicitim oblicima. Zelje ne volim jer mi gorko, ali mi je blitva zato super. U poslednje vreme se mnogo ljudi okrece zdravoj hrani. To najbolje moze da se vidi na pijacama. Pre nekoliko godina u ovo doba godine, na tezgama je mogao da se nadje samo paradajz i krastavac iz uvoza i poneka zelena salata. Sad su tezge prepune zelenisa: sremusa, zelja, rukole, novih vrsta zelene salate.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana