Uz Kafu logo

Zen bašte

Za bolji dan

Autor: Marija

Zen majstor“Japanska bašta nije cvetna bašta, niti je sačinjena u cilju gajenja bilja. U devet od deset slučajeva, neke u sebi nemaju ničeg zelenog. Iako prelepe, sastoje se gotovo samo od kamenja, stenja i peska. Po pravilu, japanska bašta je pejzažna bašta, njeno postojanje ne zavisi od veličine prostora. Ona se može prostirati na jednom ili više jutara zemlje, ali može biti smeštena i na jedan kvadratni metar.” Preuzeto iz knjige “Japanski vrtovi” Lafkadio Hern, Beograd, 2009.

Reč ZEN znači meditacija, pa shodno tome zen bašta predstavlja mesto za opuštanje i meditaciju.

Zen bašte su nastale u šestom veku u Kini. U Japan su ih doneli monasi, kako bi ratnici u periodima mira imali mesto za meditaciju.  Što su Japanci u prvim vekovima njenog nastanka bili moćniji, to su one bile veće. Njihovi vrtovi su bili ogromni i stajali su ispred kuće. Kako su bile sačinjene od kamena i peska, odolevale su zubu vremena, pa bi nakon dužeg perioda rata svoje vlasnike sačekale nepromenjene. Zato one simbolizuju neprolaznost života. Zen bašte se u Japanu održavaju vekovima na isti način, pa danas možete da posmatrate identičnu baštu kao i pre 100 ili 200 godina. Kako su ih doveli do savršenstva, zen bašte nose naziv i japanski vrtovi.

Zen bašta, prema rečima Merime Krstić, zen majstora, leči nesanicu i stres, i pre svega služi za meditaciju i opuštanje.

Preporučuje se da svakog dana nađete bar 15 minuta za sebe i uređivanje zen bašte u nameri da se opustite i pronađete svoj unitrašnji mir. Što više vremena imate za uređivanje, to su lekovita svojstva delotvornija. Ona predstavlja univerzum u malom, jer je sačinjavaju prirodni elementi. Pesak simbolizuje vodu, grabuljicama se prave “talasi” na pesku, koji predstavljaju stalno kretanje i promenu. Voda kao element oslobađa negativnu energiju. Koncentrisanjem na pokrete grabuljicom, bašta opušta i vraća u stanje balansa osobu koja je koristi, pa se preporučuje osobama koje su neispavane, nervozne, ljute i ne koje ne mogu da dignu glavu od posla i briga.

Pored lekovitog dejstva, zen bašte imaju i dekorativnu funkciju, pa svojim izgledom mogu da ulepšaju vaš dom ili radno mesto.

Zen bašte  mogu da budu lep poklon namenjen dragim osobama i poslovnim parnerima. Za više detalja možete da pogledate sajt www.zenmajstor.com, pitate zen majstora za sve nedoumice i iskoristite novembarski popust.

Meni se jako sviđa ideja da mala kopija japanske bašte sa peskom i kamenčićima, krasi moj dom. Mislim da svako od nas može da joj se posveti, bez obzira na to koliko malo vremena ima nakon svih poslovnih, kućnih i porodičnih obaveza.

Zen basta - zelenaZen basta - natural


Pretplati me
Obavesti o
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
12 godine ranije

Zanimljivo. Inače sam ljubitelj nihove kulture ili nekih detalja, kojih mnogo ima, izgleda :angel: Čak sam i čitala da provjereno otklanjaju stres 🙂 to mi je baš super. Divan poklon i za darivanje ali i za primit 😉 super članak!

Ana
Ana
12 godine ranije

Divan tekstic 🙂 Oduvek su mi bile simpaticne ove baste, ali kao element dekoracije. Nikada nisam znala njihovu istoriju kao ni konretnu svrhu i moguci efekat

Marina
Marina
12 godine ranije

Super tekst, odavno mi se svidjaju ove baste ali se nikad nisam organizovala da napravim jednu kod sebe. Super je poklon i mogu gotove da se nadju u Home centru.

Sandra
12 godine ranije

Hvala vam za tekst! Sada sam se dosetila gde mogu da napravim zen bastu 🙂 jeee!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana