Uz Kafu logo

Zimnica part I – slane teglice

KuhinjicaSlaniši

Autor: Lavanda

E pa drage moje, ako ste se vratile sa godišnjih odmora i polako počinjete pripreme za jesen onda je vreme i da razmisljate o zimnici. Pomislite samo na sve one šarene i mirisne tegle u podrumu koje su bake ostavljale za hladnije dane. Kad zagudi hladan vetar i povrća (ber ne onog svežeg i prirodnog) nema nama baka otvori teglu zimnice i odmah nam povrati apetit. Pa još ako nas posle toga čekaju i palačinke sa bakinim džemom…Uh, sreci nikad kraja.

Baka više nema, ali recepti su tu da se trudim da prizovem davno prošlo detinjstvo. Moja zimnica takođe nije ni prineti bakinoj, ali ima vremena da vežbam kako bih i ja sutra nekom pričinila isto zadovoljstvo.

Krastavci Kiseli krastavci

Potrebno:

  • 5kg krastavaca
  • 2l vode
  • 1l alkoholnog sirćeta
  • 6 kašika soli
  • 5 kašika šećera
  • biber u zrnu
  • konzervans

Priprema:

Prokuvati sastojke za preliv, ohladiti ga i dodati konzervans. Krastavce dobro oprati i ocediti pa ih složiti u teglu. Dodati biber pa pažljivo sipati hladan preliv, ali tako da svi krastavci budu u vodi. Zatvoriti tegle pa ih staviti u veću šerpu i naliti vodom do 3/4 visine tegli. Zagrevati vodu sve dok se u teglama ne pojave balončići, a onda iskljućiti vatru i ostaviti da se tegle ohlade.

 

Sampinoni Ukiseljeni šampinjoni

Potrebno:

  • 1kg šampinjona
  • 2dl slane vode
  • 1/2l vinskog sirćeta
  • začini (so, bosiljak, majčina dušica, biber)

Priprema:

Pečurke opčistiti i iseći, a zatim kuvati 10min u slanoj vodi. Zatim prosuti vodu, a pečurke složiti u tegle. Razrediti vinsko sirće sa slanom vodom i dodati začine pa to prokuvati, ohladiti i naliti pečurke. Zatvoriti tegle i odložiti za hladnije dane.

 

Pržene ljute papričice

Potrebno:

  • 1kg ljutih papričica
  • 150ml ulja
  • malo belog luka i sitno seckanog peršuna
  • so

Priprema:

Očistiti papričice, oprati i ocediti ih pa ih u većem tiganju pržiti na umerenoj vatri dok ne omekšaju i porumene. Zatim ih poređati u tegle i povremeno tokom ređanja stavljati beli luk i peršun. Posuti sve solju, zatvoriti ih i malo promućkati da se sve izmeša. Ostaviti tegle da se ohlade pa ih čuvati na hladnom i tamnom mestu.

 

Cvekla sa renom

Potrebno:

  • 2,5kg  cvekle
  • 1l sirćeta
  • 2l vode
  • 350g šećera
  • 100g soli
  • 3 kašike rendanog rena
  • kim po ukusu

Priprema:

Skuvati cveklu pa kad se ohladi oljuštiti je i iseći na kolutove i izrendati. Sve sastojke za preliv skuvati pa kad se ohlade preliti cveklu. Tegle dobro zatvorite, ostavite da se ohlade pa ih odložite na tamno i hladno mesto.

 

 


3
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
LavandamilancinaMarija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Član

Recepti su super!Svidja mi se to sto se ove zimnice ne prave dugo. Mislim da ovo sa ljutim papricicama isto moja majka pravi i sa neljutim i super je.
Ukiseljene sampinjone cu obavezno da probam :biggrin:

milancina
Gost
milancina

JA BIH DZEMA OD SLJIVA!!!!:)

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana