Uz Kafu logo

Zimnica part II – slatke teglice

KuhinjicaSlatkiši

Autor: Lavanda

Drage moje, ako ste uspešno privele kraju spremanje slanih teglica, red je i da se malo zasladimo  🙂  Ja sam veliki sladokusac i više volim ove slatke nego slane recepte. Ono što im je zajedničko jeste jednostavnost i brzina spremanja. Kvalitet je proveren i zagarantovan  😉

Džem od šljiva sa čokoladom – ovo je naš omiljeni džem! Bez njega zima jednostavno ne može da dođe. Mama, hvala!

Potrebno:

  • 5kg šljiva
  • 100gr čokolade za kuvanje
  • kg šećera

Priprema:
Oprati 5kg zdravih (bez crva) šljiva, prepoloviti i izvaditi koščice. Ređati u veći i dublji pleh, red šljiva-red šećera. Peći u rerni na 250°, uz povremeno mešanje, dok ne postane gusto, ali ne previše (oko 1,5 sat). Kada se malo prohladi, usitniti krupnije komade presom za pire, ili umutiti mikserom. Dodati čokoladu za mešenje. Vruće sipati u tegle, zatvoriti i pustiti da se ohladi.
 Sok od višanja – sok od višanja je vrlo uobičajena stvar u svakom domu. Meni se svidela ova varijanta jer nema iscrpnog čišćenje koščica  :blush:
Potrebno:

  • 3kg višanja
  • 1l vode
  • 10g limuntusa
  • kristal šećer

Priprema:
Pomešati višnje, limuntus i vodu pa ostaviti da prenoći. Sutradan procediti kroz cediljku (gazu). Na 1l dobijenog soka dodati 0.5kg šećera pa staviti da prokuva. Povremeno skidati penu sa vrha. Vruć sok sipati u flaše (polako da ne popucaju), ostaviti da se ohlade pa odložiti daleko od očiju dece. Bar dok ne dođe vreme za degustaciju.

Pekmez od krušaka – gotovo da nema domaćinstva u čijem dvorištu nema bar jedna kruška. Ja ih obožavam i ovo je jedan od mojih obaveznih recepata.
Potrebno:

  • 1kg krušaka
  • 250g šećera
  • sok od 1 limuna
  • malo vode

Priprema:
Oprati kruške, očistiti od semenki, oljuštiti ih, staviti u posudu za kuvanje i naliti vodom. Kuvati poklopljeno na umerenoj vatri. Kad kruške omekšaju ocediti ih od vode pa propasirati (viljuškom, u blenderu, ručnom presom za pire…), dodati šećer i sok od limuna pa kuvati ponovo dok se ne zgusne po želji. Vruć pekmez sipati u tegle, zatvoriti celofanom i odložiti.

 Marmelada od bresaka koja se ne kuva – da li je potrebno reći išta pored toga da se ovde ništa ne kuva?  :biggrin:
Potrebno:

  • 3kg bresaka
  • 3kg šećera u prahu
  • malo kristal šećera

Priprema:
Breskve oprati, oljuštiti, izvaditi koštice i samleti. Ja nemam vodenicu pa breskve usitnim u blenderu ili secku. Dodati šećer, pa mikserom mutiti dok se ne zgusne i pobeli. Smesu sipati u tegle pa posuti kristal šećerom toliko da napravite šećerni sloj debljine 1cm. Zatvoriti tegle i držati na hladnom.

Moj špaizić polako počinje da se puni šarenim teglama. Jeste da su najavili miholjsko leto, ali ja volim da sve bude spremno na vreme za predstojeće zimske dane. Uživajte u teglicama i ne sekirajte se ako su se već ispraznile. Ima vremena za još jednu turu  😉


4
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
MarinamilancinaAleksandra Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Aleksandra
Član

Super. Sutra startujem sa šljivama 😀 Nisam imala u planu ovu čokoladu ali zasigurno ću probati- zvuči dobra kombinacija 🙂

milancina
Gost
milancina

I DZEMO VOLI DZEM DZEMO:)

Aleksandra
Član

:wub:

Marina
Gost
Marina

Moram da priznam da mi se najvise svidja recept za dzem od bresaka koji se ne kuva. Super nacin da se sacuvaju svi vitamini iz voca.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana