Uz Kafu logo

Asertivnost u ljubavnim vezama

Za bolji dan

Autor: Marija

Lilijan Rubin kaže: „Parovi koji imaju problem u komunikaciji pričaju jedno o drugom, jedno pored drugog, jedno kroz drugo-retko jedno sa drugim ili jedno drugom .

Zašto nismo sposobni da o problemima otvoreno razgovaramo sa svojim partnerima? Odgovor je jednostavan-ASERTIVNOST, veština koja se uči.

Najjednostavnije rečeno, biti asertivan znači biti svestan svojih potreba, želja i izražavati ih na otvoren način. Asertivno ponašanje predstavlja put ka razvijanju samopouzdanja u komunikaciji sa drugima, a samim tim predstavlja i osnovu za bolji i kvalitetniji ljubavni život. Veliki broj razvoda češće je posledica nekonstruktivne komunikacije nego nedostatak ljubavi između partnera.

OTVORENA KOMUNIKACIJA upravo predstavlja ključ uspešne komunikacije. Da biste rešili problem potrebno  ga je jasno definisati i potruditi se da konstruktivno razgovarate o njemu.
Imate pravo da izrazite svoja osećanja i potrebe.
Kažite partneru ono što vam smeta pa čak i po cenu da se to vašem partneru ne dopadne.
Jedini način da saopštite šta želite jeste kroz RAZGOVOR.

Da li često uhvatite sebe da razmišljate na sledeći način? Normalno je da zna šta hoću (želim, osećam, mislim), valjda me toliko poznaje, zar treba 100 puta nešto da kažem da bi zapamtio/la, neću valjda svom mužu (ženi) da objašnjavam ko sam, zar to nije logično, on/a me očigledno ne voli kad ne vidi, sve moram da crtam i tako dalje.
Jedna od najčešćih grešaka koju pravimo u vezi, a to je da očekujemo od naših partnera da nam čitaju misli. Jedno od asertivnih prava, sa kojima upoznajem svoje polaznike na asertivnom treningu, jeste upravo pravo da NE RAZUMEM. Niko nije čitač tuđih misli, pa ni vaši partneri. Kako ćete reagovati ukoliko ponašanje vašeg partnera nije u skladu sa vašim očekivanjima? Najčešće na neki od sledećih načina: napad, optuživanje druge strane za problem, želja da se ponizi ili povredi druga osoba ili pokušavajući da objasnimo na indirektan način pokažemo ono šta želimo, ili nećemo reagovati, ali će tako doći samo do gomilanja tenzije  unutrašnje uznemirenosti. Procenite svoju asertivnost tako što ćete postaviti sebi pitanje da li znate da kažete svom partneru šta želite, da mu kažete „ne“ na način koji ga neće naljutiti?

Dragi moji, RAZGOVARAJTE SA VAŠIM PARTNERIMA.

Komunikacija je temelj svake veze, pa i ljubavne. Ukoliko komunikaciju u vezi ili braku ne negujete,ne posvećujete joj puno pažnje, najverovatnije pre ili kasnije nećete imati jedno drugom šta da kažete. Nekada svom partneru jednostavno morate reći kako se osećate .

Kao što kaže Vladeta Jerotić: Velika je to veština umeti razgovarati sa čovekom.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Komunikacija je ključ svake uspešne veze. Otvoreno izražavanje svojih poteba, kao i argumentovanje svojih postupaka i reakcija će zasigurno dovesti do učvršćivanja partnerskog odnosa i konačno do boljeg međusobnog razumevanja. Upamtite da razgovor podrazumeva razmenjivanje misli, a ne monolog, te je vrlo važno da naučite da slušate svog partnera i uzimate u obzir njegovo mišljenje. Nedorečenost je uglavnom vrlo štetna na duge staze, odnosno može dovesti do pretpostavki i različitih tumačenja koja ne idu u prilog kvalitetnom odnosu. Razgovor sam po sebi može da bude jedinstveno i konkretno rešenje trenutno zahladnelih odnosa. Pitajte partnera u vezi sa njegovim željama… Pročitaj više »

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana