fbpx

Uz Kafu logo

Belmuž

Kafa kod kuće

Autor: Lavanda

Za svaki kraj naše zemlje se može vezati neki specijalitet.

Belmuž je moj No.1 kada se radi o svrljiškom kraju. Ovaj specijalitet sam probala pre par godina i sada kad god smo u prolazu obavezno svraćamo na porciju ovog prelepog toplog predjela. Evo kako ga ja spremam i da odmah napomenem da kvalitet belmuža zavisi samo od kvaliteta sira i kajmaka. Što su oni masniji i prevreliji to je i belmuž bolji.

U tiganuj (bez ulja) otopite veliku krišku punomasnog sira.

Sir

 

Kada se sir otopi dodajte veliku kašiku kajmaka.

Kajmak

 

Zatim dodajte po jednu kašiku projinog i običnog brašna.

Brasno

 

Mešajte u jednu stranu sve dok se sastojci lepo ne sjedine. Belmuž je gotov kada smesa pusti masnoću i krene da se odvaja od tiganja.

Ne dajte da vas zavara količina jer je ovo izuzetno jako jelo i fenomenalnog je  ukusa. U slučaju da nemate dobar sir i kajmak, vrhunski belmuž uvek možete probati u restoranu ‚‚Kamiondžije‚‚ u Svrljigu.

 

0 0 vote
Article Rating

Pretplati me
Obavesti o
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
8 godine ranije

Moja nana je rodom iz svrljiskog kraja (pa sam i ja Svrljizanka jednim delom, zar ne? :biggrin: ), i cesto pravi Belmuz po pravom tradicionalnom receptu. Kada sam bila mala cesto smo ga jeli (cak sam mislila da je to neko izmisljeno jelo i da niko osim nas ne zna za njega :silly: ) pa mi je jedno vreme dosadio, ali bi polako mogao da se vrati na trpezu 🙂 Bas cu da teram nanu da mi pravi, jer bolji Belmuz od njenog ne postoji 😉

Jefimija
Jefimija
8 godine ranije

Iako nisam neki ljubitelj ovog specijaliteta, više puta sam čula da je za pripremu potreban samo mladi, nesoljeni sir, a o kajmaku nema ni govora.
Mislim da je na sledećoj stranici lepo objašnjen postupak spravljanja:
http://www.svrljig.net/forum/index.php?topic=1660.0
Naravno, treba ga prilagoditi broju članova porodice, jer ovo je sa “Belmužijade”.

Jelena
8 godine ranije
Reply to  Jefimija

U pravu si. Originalan Belmuz se pravi iskljucivo od mladog sira.

Jelena
8 godine ranije
Reply to  Lavanda

Ma niko se ne raspravlja 🙂 Stura sam bila sa komentarom, pa je mozda delovao malo bezveze i izvinjavam se na tome. Htela sam samo da kazem da je po tradicionalnom receptu to tako, ali da naravno sve zavisi od ukusa. Svaka domacica moze da doda ono sto voli. Sigurna sam da bi i sa kajmakom bio prelep. Tradicija je jedno, ali to ne znaci da moramo slepo da je pratimo. Uvek mogu da se prave odstupanja i da se stvari prilagodjavaju sebi. Mislim da bi npr. Italijani crkli od smeha kad bi videli sta se po svetu radi sa… Pročitaj više »

Marina
Marina
8 godine ranije
Reply to  Lavanda

Da se ukljucim i ja malo u raspravu u receptu. U svrljiskom kraju se ne pravi kajmak pa je i sir koji prave punomasan. Kao neko ko je od malena jeo domaci svrljiski sir, a pritom sam sjenicki probala samo iz Maksija, mogu da kazem da je ovaj prvi sasvim pogodan za pravljenje belmuza. Da ne raspredam mnogo, po originalnom receptu za koji sam cula na belmuzijadi, ovaj specijalitet se sprema od prevrelog punomasnog sira i projenog brasna. Verujem da se po modernom receptu sprema sa kajmakom jer je danas tesko naci punomasan sir u radnjama. Inace, obozavam ovo jelo.… Pročitaj više »

KizaHood
KizaHood
8 godine ranije

Alo zene, nemojte se raspravljati i oko toga, aman! Belmuz se moze praviti i od mladog i od matorog sira, isto kao sto se rakija sljivovica moze praviti i od secera i od sljiva 🙂 Vrlo jednostavno, ako zelite los belmuz, napravite ga od mladog sira, a ako zelite dobar belmuz, napravite ga od matorog sira.

Marija
Administrator
8 godine ranije

Gladna sam a ovaj belmuz super izgleda :biggrin:

Aleksandra
Aleksandra
8 godine ranije

Ovo nikada nisam probala…zvuči primamljivo 🙂 moram probati

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana