Uz Kafu logo

Da li je isplativije kupiti stan u izgradnji?

Kafa kod kuće

Autor: Velibor Živkov

Spremate se za kupovinu stana i dobijate oprečne informacije gde god da se raspitate? Većate da li je bolje uložiti u novogradnju i malo sačekati dom ili možda modernizovati stan u starogradnji? Istražili smo kako trenutno izgleda tržište nekretnina i evo šta smo saznali.

Ove stvari morate proveriti pre kupovine                                                                   

Redovno se dešava da ljudi preskoče neke korake u istraživanju i zalete se na ponudu koja zvuči primamljivo. Pouzdanost investitora istražite kroz dosadašnji portfolio, a posebno obratite pažnju na to na koji način se finansira projekat. Ovde je bitno potvrditi da će se koristiti najkvalitetniji materijali i po najvišim standardima, kako ne biste morali dodatno da ulažete u sređivanje nekretnine. 

Sama parcela i birokratija vezana za nju moraju biti uredni, te ne propustite da istražite postoje li nezavršeni postupci koji se na njoj vode, te da li su dobijene sve dozvole da se na njoj izgradi vaša buduća nekretnina. Pouzdan investitor će imati i na uvid vam transparento dati dozvolu sa gradnju, dokaz da je vlasniuk zemljišta na kom se gradi, dokaz da su plaćene sve takse, od PTT troškova, preko vodovoda do električne energije i slično, kao i svu tehničku i prateću dokumentaciju o projektu.

Prednosti kupovine stana u izgradnji 

Glavna prednost kada je u pitanju prodaja stanova u izgradnji definitivno se ogleda u finansijskim aspektima. Nekretninu koju u tom periodu uhvatite platićete po najmanjoj ceni koju će ona ikada imati. Što se ranije u procesu izgradnje odlučite na kupovinu, to će ta cena biti manja, što je posebno značajno ako vam je budžet ograničen. Ako do sada niste imali stan na svoje ime, prvi put ste kupac nekretnine do 40 kvadrata, a samim tim što kupujete stan koji je prvi put u prometu ostvarujete pravo na povraćaj poreza u iznosu od 10% ukupne cene nekretnine. Ovo je odlična prilika da taj novac uložite u opremanje stana.   

Lokacija i infrastruktura naselja sa novogradnjom veliki su benefit, kako se u njihovu infrastrukturu ulaže tako da budu grad u malom. Neretko će ova naselja biti smeštana u mirnijim delovima grada, a opet dobro povezana sa centrom. U svom sklopu će imati market, pošte, vrtiće, prostrane garaže, a bezbednost i skoro pa hotelski tretman će biti zagarantovani. Ako ikada odlučite da prodate svoju nekretninu ovaj aspekat će joj značajno podići cenu, pa ćete potrošen novac na stan u izgradnji u nekim slučajevima i udvostručiti.

U opticaju su uglavnom dve opcije za isplatu – kupovina i sufinansiranje. U slučaju kupovine ugovorom će biti određeni svi parametri i obe strane obezbeđene. Biće naznačeno u kom roku je potrebno isplatiti ceo iznos, na koliko rata je to moguće učiniti kao i šta je sve investitor dužan da završi na objektu kako bi ugovor bio do kraja ispoštovan. Ovo je odlična prilika za keš kupce, posebno one kojima je potreban određen period da prikupe ceo iznos, kako rok isplate može trajati i par godina. Ako se pak odlučite za sufinansiranje, faktički postajete partner u izgradnji objekta, te će vam po izgradnji i isplati celog iznosa biti prebačeno vlasništvo nad dogovorenim stanom. 

Mogućnost personalizacije stanova je prednost koja se ne sme zanemariti. To znači da ćete biti u prilici da izaberete paletu boja koja će se koristiti u vašem stanu, materijale i ugradne elemente, raspored utičnica, a neretko i raspored prostorija ako on ne ugrožava integritet nosećih zidova. Ovim ćete uštedeti i na uređivanju u koje biste morali dodatno da uložite, kao što je to slučaj kada kupujete starogradnju. 

Da li vam ove mane mogu promeniti planove 

Iako stanovi u izgradnji zvuče primamljivo zbog toga što ćete biti prvi vlasnici i ući u sveže izgrađen objekat, ipak postoje i neke sitnice zbog kojih treba razmisliti da li je ovo dobar potez. 

Ukoliko je jedini način da sebi priuštite nekretninu to da postanete korisnici stambenog kredita, novogradnju ćete tako moći da kupiti kada je projekat već 80% gotov. Tada će stanovi biti skuplji nego na početku gradnje, te će se izjednačiti sa drugim nekretninama već dostupnim na tržištu, a i sam izbor će vam biti dosta uži. 

Ako ćete biti podstanari dok čekate da se stan izgradi, što može trajati i do 5 godina, očekuje vas značajan trošak, te ne preporučujemo da se u ovaj poduhvat upuštate ako niste na to finansijski spremni. Ono što vam takođe može pokvariti planove jesu i nepredviđene promene u procesu gradnje, zbog čega kvalitet vašeg stana može ispaštati. Iako su ove stvari nekada zaista nepredvidive, od njih se možete zaštiti time što ćete se uveriti u kredibilitet investitora. 

Kada se sve stavi na papir i pogleda stanje na tržištu nekretnina, prednosti će nadjačati mane na duže staze. Kupovinom stana u izgradnji od pouzdanih investitora ulažete u svoju budućnost, bilo da u tom stanu planirate dugo da živite ili ga pak prodate po većoj ceni i od njega zaradite. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija