Uz Kafu logo

Dizajnerski trikovi za transformaciju doma

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Da li znate da vešti dizajneri enterijera primenjuju trikove u svom radu kako bi prostor učinili jedinstvenim, ekskluzivnijim, vizuelno većim ili svetlijim?
Naravno, korišćenje ovih trikova ne predstavlja prevaru i obmanjivanje. To su samo vizuelni detalji kojima se postiže željeni i drugačiji efekat. 
U ovom tekstu otkrićemo nekoliko dizajnerskih caka za koje možda do sada nista čuli, a mogu da se primene baš u vašem domu.

Kontrast

Da biste postigli dubinu i efektan izgled određenog kutka ili prostorije u stanu, koristite kontrast boja. Na primer, ako ste birali zidove i nameštaj u sivoj nijansi, dodajte žute ili narandžaste detalje. To mogu biti jastuci, prekrivači, dekorativni elementi za zid ili drugi detalji u potpuno drugačijoj boji od boje zidova. Birajte ono što volite i prilagodite ga zahtevima prostora. 

Dobar izbor tekstura i materijala

Izbor različitih tekstura ili materijala ne mora uvek da se svede na detalje i dodatke. Nekada možete da napravite razliku sa osnovnim elementima u enterijeru. Na primer, razmislite o tome da za dnevni boravak izaberete poseban tepih. Danas ih ima od različitih materijala, a izbor dezena i boja je neograničen. Možete da birate da li želite tzv. čupave tepihe u jarkim bojama, one mekane u kojima noge “tonu” od udobnosti ili one glatke i ravne sa interesantnim i neobičnim dezenima. 
Šta god da izaberete, neka udobnost i kvalitet budu na prvom mestu, ali ne zaboravite i da osnovni elementi u domu mogu napraviti veliku razliku i stvoriti autentičnost kakvu želite. 

Stvorite udobnost na prvi pogled

Ako želite da za nijansu unapredite izgled svog doma i dočarate njegovu udobnost, najlakše je da dodate detalje od materijala koji asociracu na toplinu i gostoljubivost.
Razmislite i o izgledu prostora za obedovanje. Naravno, ovde se misli na trpezariju, bilo da je odvojena prostorija ili je u sklopu kuhinje. Stolnjak u toplim bojama i sa zanimljivim dezenom uvek privlači pažnju i stvara osećaj gostoprimstva, bez obzira na to da li su stolovi rađeni tipski ili su vaš izbor trpezarijski stolovi po meri.

Kombinacije suprotnih tekstura

Šik i originalan izgled enterijera postići ćete ako imate dovoljno hrabrosti da se igrate različitim teksturama. Kombunujte mekani tepih sa metalnim stolom, kako biste postigli intrigantan izgled. Rustične teksture daju prostoru dozu intimnosti i deluju prijatno, dok glatke unose elegantniji i sofisticiraniji ton. 

Izaberite ključne delove prostorije

Iako dizajneri enterijera savetuju da se igrate teksturama i bojama u prostoru, ne bi trebalo bukvalno da shvatite ovaj njihov predlog. Oduvek je u dizajnu enterijera važilo pravilo da u prostoru jedan element treba da bude ključna, odnosno žarišna tačka. Da li je to fotelja u jarkoj boji, ugaona garnitura od pažljivo biranog materijala ili neobičnog dezena ili nešto treće, neka se sve zaustavi na tom elementu. Tačnije, sve drugo u prostoriji treba da se vrti oko ključnog elementa koji ste sa tom namerom birali. 

Zanimljive kombinacije na pravom mestu

Sa kombinacijom drveta i tekstila nikada nećete pogrešiti. Pre svega, ovo je najpraktičniji izbor, udoban i dugotrajan, zanimljiv na dodir i prijatan za oko. Prava kominacija boja i tekstura prostor može učiniti autentičnim i nezaboravnim, a kada na sve to dodate kvalitetan i mekani tepih, vaš dom biće zapamćen po udobnosti i izuzetnom gostoprimstvu. 

Manje je često više. 

Ovo je omiljena rečenica vrhunskih dizajnera enterijera. Iako često savetuju igranje različitim bojama i materijalima, i sami se zaustavljaju na minimalizmu i svedenosti. Zato što previše igranja može da dovede do preterivanja i odlaženja u potpunu krajnost, što svakako ne želite da se desi. 
Dakle, stvorite ravnotežu i pronađite pravu meru kada je u pitanju izbor boja, materijala i tekstura prillikom uređenja vašeg doma. Ako nemate mnogo boja, prostor može izgledati jednolično i hladno. S druge strane, ako ih imate previše, stvarate nervozu i prenatrpanost. Tako je i sa materijalima i teksturama. 

Zbog toga je najbolje da za početak zatražite savete profesionalaca. Kada jednu prostoriju uspešno uredite, svaki sledeći korak predstavljaće vašu malu pobedu u stvaranju toplog i jedinstvenog doma. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija