fbpx

Uz Kafu logo

Dragulj Slovačke

PutovanjaZanimljivosti

Autor: uzkafu

Kao drugi grad po veličini u Slovačkoj, sa svojih 240 000 stanovnika, veoma blizu mađarske granice, Košice ima svoj miran, otmeni zivot, daleko od vrtoglavice juga i hladnoće severa Evrope. Ovaj grad ima svoja dva bisera – velelepnu gotsku katedralu ‘’Sv. Elizabete’’ – Dóm svätej Alžbety, najveću crkvu Slovačke i jednu od ubedljivih primera tadašnje gotske Evrope i zgradu Državnog pozorišta Štátne divadlo Košice sa velikom romantičnom gradskom fontanom.

KosiceCenter2

Srednjovekovna Katedrala Sv. Elizabete je izgradjena u visokom gotskom stilu izmedju 1378 i 1508, dok je zgrada pozorišta u neo-baroknom stilu nastala 1879. Unutrašnjost pozorišta je bogato ukrašena ornametnima, a svod pozorišne sale oslikan detaljima iz Šekspirovih tragedija Otelo, Romeo i Julija, Kralj Lir i San letnje noći. Pozorište je i mesto glamurozne završne večeri festivala Godlen BeggarZlatý žobrákje – medjunarodnog festivala lokalnih tv stanica koji je svakog juna u Košicama. Festival je 1995 počeo sa radom sa ciljem da proslavi, popularizuje i pomogne evropsku lokalnu TV produkciju.

KosiceCenter

Centar grada je presečen tramvajskom prugom i okićen luksuznim cvetnim balkonima. Glavna ulica- Hlavná ulica je riznica aristokratskih palata, crkvi i očuvanih starih ‘narodskih’ kuća sa pešačkom zonom, mnogo kafe barova, elegantnih restorana sa prigušenom muzikom i ponekim uličnim sviračem.

kosice_4

Vikendom, tek venčani parovi, bez velike pompe i po nepisanom pravilu, se fotografišu ispred katedrale i pozorišne fontane, a na klupama su mnogobrojni čitači. Imate utisak da je grad prepun obožavalaca dobre knjige! Slovaci su inače narod koje karakteriše elegancija i prefinjen stil oblačenja, a jezik je veoma sličan našem tako da vam prevod sigurno nije potreban, pa čak ni džepni rečnik!


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
9 godine ranije

Bas lepo izgleda. Obozavam ovakve gradice. Kroz Slovacku sam samo prosla kada sam isla za Prag, ali vidim da cu morati da je ispostujem i kao ciljnu destinaciju. Super tekst!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina