Uz Kafu logo

Ishrana u trudnoći: proteini, ugljeni hidrati i zdrave grickalice

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Pravilna ishrana je važan segment zdravog života. Bez obzira da li ste trenutno u drugom stanju – kvalitetnoj ishrani bi svakako trebalo da posvetite pažnju. Ako na vreme usvojite zdrave navike, lakše će vam biti da se prilagodite svim promenama koje dolaze u trudnoći, a svoj dnevni meni nećete morati previše da modifikujete. 

Ipak, buduće majke su uvek u strahu da ne unose dovoljno nutrijenata u svoje telo i da tako bebi uskraćuju osnovne elemente za pravilan rast i razvoj. Zato je uvek mudro obratiti se ekspertima – lekarima i nutricionistima. Šta kažu stručnjaci?

Ne morate jesti za dvoje

Prvo ćemo razbiti jedan mit – ne morate jesti za dvoje. Apetit će vam se u drugom trimestru verovatno pojačati, ali nema razloga da jedete za dvoje, čak i ako nosite dvojke! 

Međutim, u trudnoći se ne smete ni izgladnjivati. Rigorozno suzdržavanje od hrane se nikada ne preporučuje, a posebno je opasno za buduće mame. Ključ je u uravnoteženoj ishrani i postizanju balansa. Nije neophodno da se sasvim odreknete omiljenih namirnica, ali se preporučuje oprez kada su slatkiši i grickalice u pitanju. Ako volite da grickate i užinate, raspitajte se kod nutricioniste o zdravim zamenama za omiljene grickalice. 

Za izbalansiranu dijetu vrlo je važan kvalitetan i hranljiv doručak, koji će uticati na osećaj gladi tokom ostatka dana. Proteine, ugljene hidrate, pa čak i šećere, unosite u svoj organizam s merom, i rezultati neće izostati.

Voće i povrće

Svima nam je poznato da je unos voća i povrća veoma važan za optimalan rad našeg organizma. Situacija se ne menja ni u trudnoći. Ove namirnice su izvori vitamina, minerala i vlakana. Tokom trudnoće neretko se javlja konstipacija, pa je redovan unos hrane bogate vlaknima prioritet. 

U obzir dolazi voće i povrće u raznim oblicima: sveže, zamrznuto, konzervirano i sušeno, a preporučuju se i sveže ceđeni neslađeni sokovi. Ipak, ako možete da birate, uvek se pre opredelite za sveže namirnice. Stručnjaci savetuju konzumaciju 5 porcija raznog voća i povrća dnevno. Na ovaj način možete biti sigurni da sebi i bebi obezbeđujete zdravu osnovu za funkcionisanje.

Ugljeni hidrati

Kada je reč o dijetima, ugljeni hidrati su često neopravdano predstavljeni kao bauk. Međutim, umeren unos ugljenih hidrata se preporučuje. Namirnice bogate ugljenim hidratima su izvori energije, vitamina i vlakana. Većina trudnica će se obradovati što tokom trudnoće mogu nastaviti da konzumiraju hleb, krompir, pahuljice, testo, pirinač… Hrana bogata ugljenim hidratima trebalo bi da čini oko trećine dnevnog unosa. 

Ipak, zdravija opcija uvek postoji, pa umesto rafinisane hrane, možete izabrati namirnice napravljene od brašna punog zrna žitarica. Integralni (smeđi) pirinač se preporučuje umesto tradicionalnog belog, a integralna pasta umesto klasične. 

Proteini

Kvalitetni proteini moraju biti sastavni deo svakog zdravog menija. Međutim, tokom trudnoće, posebnu pažnju morate posvetiti načinu na koji pripremate svoju hranu. Primera radi, birajte krto meso, skidajte kožicu kada pripremate perad i trudite se da obroke spremate bez dodavanja previše masnoće. 

Kada je reč o spremanju hrane, vodite računa da meso uvek dobro termički obradite, bez obzira da li se radi o živini, govedini, svinjetini ili jagnjetini. Visoka temperatura će uništititi sve bakterije koje se mogu naći na mesu, a koje kod čoveka mogu izazvati brojne komplikacije (koje su posebno opasne u trudnoći). Ako želite da budete sigurni da je meso dovoljno pečeno, proverite boju – meso ne sme biti ružičasto, a sok koji ispušta ne sme biti crven. 

Dva puta nedeljno se preporučuje unos ribe. Posebno se preporučuje konzumacija ribe koja sadrži omega 3 masne kiseline, poput lososa, sardina i skuše. Konzumacija određenih vrsta ribe se ne preporučuje u trudnoći – poput sabljarke. Ne savetuje se ni konzumacija ribe više od dva puta nedeljno, jer ribe kao što su losos, pastrmka, skuša i haringa, mogu sadržati veoma malu dozu toksina.

Jaja su odličan izvor proteina, ali se budućim majkama preporučuje konzumacija isključivo temeljno termički obrađenih jaja. Sirova ili delimično kuvana jaja mogu u sebi sadržati salmonelu. Ako niste sigurni da li su se sirova jaja koristila u pripremi određenog jela, obavezno se raspitajte kod osobe koja je spremala obrok. Izbegavajte mus, sufle i domaći majonez.

Masnoća, šećer i zdrave grickalice

Hrana bogata masnoćom i šećerima, najčešće je bogata i kalorijama. Zbog toga prekomeran unos ovih namirnica može dovesti do neželjenog dobijanja na težini. Osim toga, prekomeran unos šećera može izazvati propadanje zuba, dok preteran unos masnoća utiče na nivo holesterola u krvi, koji je direktno povezan sa oboljenjem srca. 

Ako ste veliki ljubitelj slatkog, pokušajte da tokom trudnoće smanjite količinu šećera koju unosite u svoj organizam. Druga opcija je da potražite savet nutricioniste i nađete adekvatne zamene za omiljene grickalice. Ako kupujete unapred zapakovane grickalice, uvek pročitajte nutricionističke informacije na poleđini pakovanja. 

Za ljubitelje užina i grickalica, stručnjaci su izdvojili sledeće predloge:

  • mali i zdravi sendviči između obroka (krto meso, riba, sir, povrće)
  • šargarepa, celer, krastavac
  • jogurt sa niskim sadržajem šećera i masti
  • suve kajsije, smokve i šljive
  • mlečni napici i sveže voće
  • supe na bazi povrća

Konzumacija ovih zdravih užina će smanjiti želju za hranom između obroka, a omogućiće trudnici dodatni unos vitamina, minerala i drugih nutrijenata.

Briga majke o zdravlju deteta započinje od samog začeća

Zdrava ishrana majke veoma je važna za pravilan razvoj bebe. Baš zbog toga su trudnice uvek u strahu da će se greške koje naprave u izboru namirnica, odraziti na zdravlje nerođenog deteta. Briga majke o zdravlju deteta počinje od samog začeća i nikada ne prestaje. Zbog toga se trudnicama, pre svega onima koje imaju preko 35 godina, preporučuju prenatalni testovi. 

U pitanju je neinvazivna, pouzdana i precizna metoda, kojom se može utvrditi prisustvo određenih hromozomopatija. Testovi kao što je moj prenatalni test, dostupni su već od desete nedelje trunoće, a mogu otkriti najčešće trizomije – Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom, kao i pol deteta. Dovoljno je prikupiti samo mali uzorak venske krvi majke i rezultati stižu već za nekoliko dana. 

Da zaključimo, ako niste sigurni da li svojom dijetom unosite dovoljno nutrijenata koji su neophodni za pravilan razvoj bebe, obavezno se obratite lekaru. Male korekcije u načinu ishrane mogu učiniti čuda.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana