Uz Kafu logo

Kako da vaš novi stan bude funkcionalan i moderan

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Dekorisanje i opremanje prostora u stanu koji je upravo kupljen za većinu vlasnika je više nego uzbudljivo iskustvo. Pravilan odabir nameštaja, kuhinjskih uređaja i dekorativnih elemenata učiniće da vaš novi stan bude maksimalno funkcionalan i moderan. 

Ipak, nije sve samo stvar izbora i kupovine najkvalitetnijih stvari koje ćete uneti u vaš novi dom. Ukoliko ih ne postavite na pravo mesto i ne uklopite po boji ili obliku, možete čak i sa veoma skupim elementima dobiti nefunkcionalni prostor. Sa druge strane, naravno da i jeftiniji materijali mogu izgledati lepo, ali i za njihovu nabavku moraćete svakako da uložite novac. 

Nakon kupovine stana, koja predstavlja veliku investiciju, verovatno i niste baš u mogućnosti da odmah kupujete najskuplje stvari, pa je možda najpametnije da njegovo opremanje i dekorisanje radite korak po korak i da odredite neke prioritete, poput opremanja kuhinje. Međutim, ako ste ipak poželeli da odjednom uredite celokupan prostor i da odmah uživate u vašem novom domu, možda treba da razmislite o podizanju keš kredita za opremanje stana.

Ako ne znate kome da se obratite za najpovoljniju ponudu, imamo predlog za vas – nađite željeni kredit uz asistenciju Krediuma. Dovoljno je da im se obratite a oni će umesto vas potpuno besplatno pronaći najbolju ponudu za keš kredite kod banaka

Bilo da se odlučite da sve radite polako, stavku po stavku, ili da se dodatno zadužite kod banke i uz pomoć kredita sve radove obavite odjednom, dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaš novi stan pretvorite u funkcionalan i moderan dom.

#1 Iz funkcionalnosti proizilazi lepota

Najbrži i najlakši način da neki prostor učinite funkcionalnim je da ga rasčistite. Bespotrebno nabacivanje i gomilanje stvari osim što će umanjiti funkcionalnost stana, naneće štetu i njegovom vizuelnom identitetu. Ovo se odnosi na sve prostorije, bilo da je u pitanju kuhinja, dnevna ili spavaća soba. Potrebno je da imate dovoljno prostora da biste mogli da se lako i brzo krećete kroz stan. Višak će otežati kretanje, udaraćete o komade nameštaja i preskakati ih, a to sigurno ne želite. 

Osim toga, komadi koji su najlepši i najmoderniji i koje ste verovatno skupo platili neće moći da dođu do punog izražaja u gužvi. Zato ostavite dovoljno prostora kako bi se svaka njihova lepo izlakirana ili tapacirana površina videla. Treba napomenuti da su često stari komadi nameštaja kvalitetnije izrađeni nego novi koji se prave od tanke iverice, pa uz malu reparaciju mogu dom učiniti lepšim.

U svakom slučaju, potrudite se da kada nabavljate nov nameštaj ne preterujete sa brojem komada, već obratite pažnju na to kako će se uklopiti u celinu i koliko će prostora zauzimati. Čak i da birate one komade koji će uštedeti prostor i omogućiti dovoljno mesta da, na primer, odložite garderobu.

#2 Maksimizirajte svoj prostor

Želja za što više prostora i slobode je duboko urezana u ljudima. Lepo se osećamo kada posmatramo prirodu i široka prostranstva. Pa neka to ne bude izuzetak ni kada je u pitanju vaš novi stan. Ako ne može fizički, neka vaš novi dom bar vizuelno izgleda veće

U tu svrhu najbolje je poslužiti se ogledalima, staklom i belom bojom. Ukoliko imate prozore samo na jednoj strani stana, kako biste maksimalno povećali osvetljenost, izaberite da pregradna vrata budu sa staklenim oknima. Takođe, obavezno postavite bar jedno ogledalo. Na kraju, ne zaboravite da zidove, plafon i stolariju ofarbate u svetle nijanse. Najbolje je da dominantna bude bela, ali možete koristiti i druge svetle boje. 

#3 Podelite prostor u stanu na zone

Ako ste kupili novi stan koji je manje kvadrature, sigurno nećete imati mogućnost da postavljate nameštaj gde god poželite. U tom slučaju kreiranje zona ili vizuelna podela prostora može doprineti da stan dobije moderniji izgled. Jednostavno postavljanje dve manje fotelje ili taburea, stočića za kafu i tepiha ispod njega, pomoći će vam da definišete prostor za sedenje. Na taj način željeni deo ćete vizuelno izdvojiti od ostatka dnevne sobe. 

Na sličan način se mogu iskoristiti i umetnička dela poput slika ili fotografija. Tako možete dodatno naglasiti gde se nalazi kutak za čitanje, radni prostor, pa zašto da ne i vaša mala kancelarija u stanu, ako nemate drugog rešenja za nju osim dnevne sobe. Najbitnije je da uklopite boje i da one u okviru prostora jedne zone ne odstupaju puno. Najbolje bi bilo da to budu različite nijanse iste boje. 

#4 Postavite odgovarajuće osvetljenje

Ako želite da imate moderan stan, razmislite o ugradnoj plafonskoj rasveti. Osvetljenje možete postaviti po celom plafonu ili samo na njegovim spuštenim delovima. Ugradne plafonske sijalice možete instalirati i tako da bacaju svetlost na tačno određene predmete koje želite da naglasite, poput neke vama drage fotografije na zidu. One vam takođe ostavljaju mogućnost da regulišete jačinu svetlosti i pojačavate je odnosno smanjujete u zavisnosti od trenutnih potreba za osvetljenjem. 

Ugradna rasveta podjednako lepo izgleda i na malim i na velikim površinama, tako da pomoću nje od dnevnog boravka ili od hodnika možete napraviti veoma zanimljiv prostor.

Sa druge strane, ako ste kupili veći stan ili kuću i imate veliki dnevni boravak, sigurno je da će kvalitetan i lep luster dodatno dati modernu notu vašem novom domu. Lusteri, barem oni kristalni, nikada nisu izlazili iz mode. Ipak, oni predstavljaju nešto skuplju varijantu i do izražaja dolaze samo kada je prostor u koji ih postavljate velik.

#5 Obogatite vaš dom biljkama

Iako biljke oduzimaju vreme, jer je potrebno da ih zalivate, orošavate, presađujete i čistite od prašine, sigurno je da će vaš novi stan učiniti “bogatijim”. Naravno, uvek imajte na umu veličinu prostora u kome će biljka stajati

Dnevne sobe sa manjom kvadraturom “traže” biljke koje nisu previše velike i nisu previše razgranate. Na taj način nećete zauzeti previše prostora, koga ionako nemate dovoljno. Ako ste kupili manji stan, odličan izbor za njegovo ozelenjavanje bi mogle biti biljke poput dracene ili sukulenti. Još jedna sjajna opcija je i bonsai. Osim što obezbeđuju zelenilo, bonsai biljke su prava mala umetnička dela.

Sa druge strane, veliki dnevni boravci su pogodni za višlje i masivnije biljke. U velikim stanovima odlično se mogu uklopiti biljke kao što je fikus, pahira ili kišobran drvo koje su razgranate i svojom lepotom upotpunjuju prostor u kome se nalaze. 

Na kraju, imajte u vidu da uređenje doma kako bi on izgledao moderno, ali u isto vreme bio i funkcionalan, nije tako jednostavno kako se na prvi pogled čini. Biće vam potrebno vreme, razmišljanje, planiranje i naravno – novac. A mi se nadamo da smo vam ovim našim malim savetima bar delimično pomogli da uspete u svojoj nameri i dizajnirate lep, funkiconalan i moderano opremljen enterijer u vašem novom stanu.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija