Uz Kafu logo

Kako odabrati keramičke pločice?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Jedna od najzastupljenijih podnih i zidnih obloga jesu keramičke pločice koje se svojim dimenzijama, bojama i površinskim izgledom uklapaju u svaku zamisao o uređenju prostora.

Podne obloge se mogu menjati, ali keramika ostaje kao nenadmašan kvalitet. Nekada su keramičke pločice bile jednakih dimenzija, bele i uvek sa završnim sjajem (glazirane), ali se moda menja pa su danas trenutno stvari drugačije.

Današnje pločice od keramike mogu imati veliku dimenziju, proizvode se u različitim bojama i teksturama, a trenutno su izuzetno moderne mat, sa neprimetnim fugnama i velikih dimenzija. Kada se postave ne podsećaju na pločice, već na jednu oblogu koja oblaže ceo zid.

Zbog čega su keramičke pločice toliko popularne?

Keramičke pločice se koriste od davnina i kao i tada, i sada služe za oblaganje prostorija. U osnovi je glina, dodaje se pesak, a danas i brojni drugi vezivni materijali tako da su današnji modeli izuzetno čvrsti čak i kada imaju velike površine.

Glavne odlike keramičkih pločica su:

  • Podnose pritisak i otporne su na habanje pa su idealne za sve frekventne prolaze i neće pucati
  • Ne upijaju vodu, ulje, masnoće što ih čini odličnom oblogom koja se ne fleka
  • Keramičke pločice su otporne na mraz, visoku temperaturu i kiselinu
  • Mogu biti i ravne i reljefne, mat ili glazirane

Pored ovih podela, postoje i dve grupe koje se moraju definisati pri kupovini: zidne i podne keramičke pločice.

Podne pločice mogu da budu zidne, ali zidne nikako ne smeju biti i podne. Reč je o tome da ove dve kategorije imaju različitu otpornost na pritisak pa je važno da modeli budu postavljeni na predviđeno mesto.

Podne pločice moraju biti takve da se ne klizaju, otpornije na pritisak, a mogu biti i u sistemu podnog grejanja. Zidne služe samo za zidno oblaganje i njihova namena ne sme biti drugačija.

Keramika se može koristiti i napolju, zaista odlično podnosi temperaturne ekstreme pa ne čudi zašto je ovo sistem koji su još u drevnom Egiptu koristili za oblaganje.

Koje vrste keramičkih pločica možete pronaći u maloprodajnim salonima?

Podne obloge se najčešće postavljaju jednom tokom života i kada se odaberu kvalitetne one će biti otporne na habanje, udarce, opterećenja, vodu, prljavštinu…. i uvek ostajati jednako lepe kao i prvog dana.

Keramičke pločice u salonu „Alvos“ su izabrane kao najbolji predstavnici renomiranih firmi domaćih i stranih proizvođača, sa iskustvom i tradicijom u proizvodnji.

Neke od imena koje nudimo su Keramika Kanjiža, Zorka keramika, Nexe keramika, ali su tu i keramičke pločice iz uvoza, ali i one koje su uvek interesantne zbog svojih neobičnih oblika i boja.

Pločice su nezamenljiv koncept oblaganja prostora koji imaju veliku vlažnost, temperaturu, kvase se (kupatilo, kuhinja), ali su odlične i u svim drugim prostorijama u domu ili poslovnom prostoru, unutra i napolju.

Keramičke pločice su savršen način oblaganja i trajna podna i zidna obloga koja se neće menjati tokom vremena. Vekovima je u upotrebi i nastaviće da bude čest izbor.

Potrebno vam je da nabavite pločice od prodavaca koji imaju dugogodišnje iskustvo u prodaji, koji umeju da daju savet i pomognu u odabiru i zato vam predlažemo da potražite keramičke pločice u salonu Alvos!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija