Uz Kafu logo

Koje su razlike između standardnih i gejming monitora?

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Ukoliko težite ka unapređenju svojih gejmerskih veština, shvatićete da ključ uspeha ne leži samo u šiframa i trikovima. Iskusni gejmeri su već svesni da kvalitetna računarska oprema ima ogroman uticaj na iskustvo igranja. 

Zbog toga se sve češće raspravlja o tome da standardan monitor nije dovoljan za ozbiljan gejming. U nastavku teksta pročitajte više o ključnim razlikama između klasičnih desktop računara i monitora optimizovanih za gejming.

Gejming monitori imaju veću brzinu osvežavanja

Standardni i gaming monitori imaju veliku razliku u brzini osvežavanja. Gejming monitori imaju brzinu osvežavanja koja se kreće od 144 Hz pa sve do 240 Hz, dok redovni monitori obično nude brzine od 30 Hz do 60 Hz. Brzina osvežavanja predstavlja brzinu kojom monitor ažurira sliku na ekranu. Što je ova brzina veća, to pokreti na ekranu deluju glatko prilikom pomeranja.

Ova karakteristika je posebno važna za gejmere koji se takmiče, jer im ona omogućava precizno i efikasno ciljanje u igrama poput Call of Duty ili Halo Infinite. 

Za one koji nisu gejmeri, standardni monitor sa brzinom osvežavanja od 60 Hz pruža prikaz pokreta u realnom vremenu na ekranu. Međutim, nakon što iskusite igranje na gejming monitoru sa brzinom osvežavanja od 144 Hz ili više, razlika između ovih brzina postaje primetna.

Gejming monitori prioritet daju brzini slike umesto visokoj rezoluciji

U borbi između savršene slike i impresivne grafike, gejming monitori često biraju prvu opciju. Aktivni takmičari u svetu igara često više cene besprekorno prikazivanje slika nego vizuelnu raskoš, jer što je više piksela i grafike na ekranu, to je potrebna brža obrada svake slike u svakoj sekundi.

Iako oba tipa monitora mogu ponuditi iste rezolucije (kao što su 1920 x 1080, 1440 x 2560, 4K), gejmeri često radije biraju niže rezolucije poput 1920 x 1080p. S druge strane, prema preporukama iz G Store, moguće je uložiti u monitor s nižom rezolucijom, ali s većom brzinom osvežavanja, posebno prilagođenom za gejming.

Dizajn gejming i standardnih monitora se razlikuje

Iako se standardni monitori, kao što su oni za kancelarijsku upotrebu, obično ne fokusiraju mnogo na estetiku i izgled, gejming monitori često privlače pažnju svojim atraktivnim izgledom. Ovo je posebno značajno jer su igrači često skloni individualizmu kroz tematske varijacije, posebne boje ili čak RGB efekte. Takođe, gejming monitori često nude opciju zakrivljenih ekrana, čime spajaju dizajn i funkcionalnost zahvaljujući svojoj zakrivljenoj površini.

Vreme odziva je veoma važno za gejming monitore

Tokom igranja igrica, vreme koje je potrebno ekranu da reaguje na vaš pritisk dugmeta ili pokrete džojstika kako biste kontrolisali lika u video igri je jedna od najvažnijih stavki.

Zato većina gejming monitora nudi odzivno vreme od 5 ms ili čak kraće. Ako je vreme odziva manje od 10 ms, to se smatra prilično dobrim za ozbiljno takmičarsko igranje, posebno ako monitor ima brzinu osvežavanja veću od 75 Hz.

S druge strane, obični monitori mogu imati odzivno vreme do 15 ms. Njihova primarna svrha je za uređivanje statičnih slika ili osnovne kancelarijske zadatke kao što su kucanje teksta ili kreiranje PowerPoint prezentacija. 

Estetske razlike između gejming i standardnih monitora

Jedna od ključnih razlika između ovih monitora je u njihovim podešavanjima i dizajnu. Kada se uporede sa klasičnim radnim podešavanjima, postavke gejming monitora imaju izuzetno pažljivu obradu, sa posebnom fokusom na vizuelnom izgledu. 

Često ćete primetiti da gaming monitori dolaze sa različitim spektrom boja, pozadinskim osvetljenjem, različitim tipovima ekrana i sjajnom završnom obradom. Njihov dizajn može biti usmeren na određene teme ili koncepte, često se teže postizanju savršenog spoja između dva monitora. Suprotno tome, konvencionalni radni monitori su skromnijeg dizajna, naglasak stavljen na profesionalnost radi ozbiljnog posla, pa je i cena nešto niža.

Dodatna oprema koja dolazi uz monitor

Za razliku od radnog okruženja, gejming podešavanja zahtevaju gomilu dodatne opreme. Takođe, to podrazumeva da će vam trebati veći radni prostor u poređenju sa klasičnim radnim stolom. Od držača za CPU do raznih vrsta kablova, zvučnika, slušalica, gejmerske tastature i miša. Baš zato su gejming monitori obično konstruisani tako da izdrže veće opterećenje i bolje se nose s većim brojem dodataka istovremeno.

Razlika u ceni između standardnih i gejming monitora

Gejming monitori su skuplji u poređenju sa standardnim monitorima koji se koriste svakodnevno. Iako se razlike u karakteristikama, veličini i rezoluciji možda ne ističu kao preterano značajne, veća cena gejming monitora dolazi iz činjenice da su oni specifično konstruisani za pružanje optimalnog gejming iskustva. 

Ova marketinška etiketa omogućava prodavcima da postave višu cenu na gejming monitore u poređenju sa standardnim modelima. No, na kraju sve zavisi od ličnih preferencija i mogućnosti. Najbolje iskustvo u igranju igrica pružiće vam upravo gejming monitor. Međutim, u situacijama sa ograničenim budžetom ili kada vam nisu potrebne sve napredne funkcije koje gejming monitori pružaju, standardni monitor će obaviti posao. Važno je da pažljivo procenite koji je pravi izbor za vas i vaše potrebe.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu