Uz Kafu logo

Neka tvoje dvorište postane romantična oaza

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Na praktičnosti i estetici svake terase ili bašte dobija se upravo dodavanjem spoljne rasvete. Ona je neophodna da bismo obavljali vanjske aktivnosti i nakon dolaska mraka, bili bezbedniji, ali i prostor može učiniti vrlo zanimljivim i neobičnim.

Spoljna rasveta za lakše funkcionisanje

Kada je dvorište osvetljeno tokom večeri i kada je spoljna rasveta pravilno raspoređena, mnoge se dnevne aktivnosti ne moraju završiti sa zalaskom sunca. Kretanje je mogućno kao i po danu, sigurnije i jednostavnije, cirkuliše se sasvim operativno. Sa druge strane, umnogome se više može odmarati sedeći u dvorištu, na terasi ili kraj bazena, uživati u knjizi ili časopisu, ćaskanju i kafenisanju sa prijateljima ili pri porodičnim večerama. Dakle, spoljna rasveta pre svega olakšava obitavanje napolju tokom večeri, i pruža razne mogućnosti uživanja, bilo da smo sami, bilo sa bližnjima.

Bolji nadzor i viši nivo sigurnosti

Kada je noću osvetljen prostor dvorišta, kao i ulazi na kapiji, u kuću, garažu, ukućani imaju bolji pregled svoga poseda. Pojedine svetiljke uključuju se preko prekidača i bivaju uključene sve vreme, odnosno koliko želimo, dok postoji i niz onih koje se uključuju na senzor, tj. kada im se približimo. Za svaku poziciju podesan je drugačiji tip svetiljke, ali je najbitnije da je spoljna rasveta raspoređena na ključnim mestima, što pre svega znači da su osvetljeni ulazi, staze i prostor na kojem se sedi. Upravo zahvaljujući osvetljenju, posed biva i bezbedniji, a mi sigurniji.

Estetika koja oduševljava

Zahvaljujući spoljnoj rasveti, eksterijer može biti umnogome interesantniji i moderniji, tačnije i funkcionalnije, ali i lepše uređen. Time se može napraviti prava romantična oaza, posebno kada se svetiljke nalaze pokraj bazena ili lepo uređenih prostora za sedenje, koji su upotpunjeni jastučićima, cvećem, svećama. Budući da postoje različite mogućnosti spoljne rasvete, ona se može uklopiti kako u tradicionalnije, tako i u potpuno minimalistički uređene eksterijere

Posebno je zanimljivo što je spoljna rasveta danas sve više u službi ulepšavanja, te se postavlja i radi osvetljavanja fasada, žardinjera, drveća ili žbunja, fontana, odnosno nekih zanimljivih segmenata vanjskog prostora, čineći sa njima kompaktnu i nesvakidašnju celinu. Naime, pomoću svetla se posebno ističe i lepota boja i struktura različitih materijala, poput keramike, mermera, drveta, kao i prirodnog okruženja koje tokom noći tako osvetljeno izgleda božanstveno.

Po svačijoj meri

Širok dijapazon svetiljki omogućava da svako pronađe model po meri svoga dvorišta, po svome ukusu i stilu eksterijera svoje baste ili terase. Osim raznoraznih lampi, za plafone, zid ili pod, tu su i fenjeri, potom kandelaberi, te reflektori, visilice. One mogu biti i u ravni sa zemljom, vrlo niske, srednje visine ili visoke. 

Uobičajeno su od metala, kako bi bili otporne na različite atmosferske uticaje, neutralnih boja, poput sive, crne ili bele, zbog čega su i vrlo lako uklopive u baštensko okruženje, odnosno sa bojom i stilom fasade, zelenilo i različite nijanse cveća, malča, staza ili popločanih delova dvorišta, kao i sa ogradama. Osim različitih modela, kao i načina postavke svetiljki, njima se može odašiljati i svetlo različitih nijansi, čime se takođe postiže neobičan efekat.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija