Uz Kafu logo

Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

MedicinaZa bolji dan

Autor: Marija

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, oko 1.500 svake godine umre, a ako se otkrije na vreme rak dojke izlečiv je u više od 90 odsto slučajeva. Lekari posle 25. godine savetuju mesečne samopreglede, a posle 40. godine obavezne preglede kod lekara.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije najmanje trećina slučajeva raka dojke mogla bi da se izbegne, uglavnom oni koji su posledica viška kilograma i fizičke neaktivnosti. Lekari ističu da se maligna oboljenja u velikoj meri mogu sprečiti promenom načina života što podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost, prestanak pušenja, izbegavanje uzimanja nepotrebnih lekova i sprovođenjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Žene koje su u generativnoj dobi samopregled dojke trebalo bi da rade 10. dana od prvog dana menstrualnog ciklusa. One u postgenerativnoj dobi trebalo bi da izaberu jedan dan u mesecu kada će da rade samopregled.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto jer se, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 posto slučajeva dojka mora amputirati.

Institut za onkologiju preporučuje SAMOPREGLED DOJKI podeljen u 6 faza:

I FAZA: U KUPATILU
Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

II FAZA: PRED OGLEDALOM
Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujći, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

III FAZA: PRED OGLEDALOM
Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

IV FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.

V FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

VI FAZA: LEŽEĆI POLOŽAJ
Na kraju pregleda nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od pomenutih znakova, obratite se lekaru.

Pogedajte film gde je demonstriran jedan način samopregleda:

Institut za onkologiju preporučuje da žene iz dole navedenih kategorija odlaze na redovne preglede i rutinsku mamografiju ili ultrazvučni pregled svake 2-3 godine.

  1. Žene starije od 50 godina
  2. Žene starije od 40 godina, čije su majke ili sestre imale rak dojke
  3. Žene nerotkinje ili sa prvom trudnoćom posle 30-te godine života
  4. Žene koje su već imale rak na jednoj dojci
  5. Gojazne žene

U svetu svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke, dok je u Srbiji situacija nešto malo gora – svaka osma žena oboli od karcinoma sa tendencijom da se u narednih 20 godina taj broj smanji na svaku petu ženu. Zato apeljujem da se ne prisećamo ove zastrašujuće statistike samo 24. oktobra, kada je dan borbe protiv raka dojke, ili samo u toku meseca oktobra, kada je mesec borbe protiv ove opake bolesti. Setimo se svakog meseca i uradimo samopregled, a jednom u dve godine, ukoliko je potrebno i češće, posetimo lakara.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Priručna apoteka za more

Pored sve ludnice oko pripreme za more u poslednjem trenutku se setimo i lekova ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Mitovi o zdravlju

Sigurna sam da ste kad-tad bili u prilici da čujete od osoba u svojoj okolini ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Štitna žlezda (vrlo bitan organ u našem telu)

Da li vam je poznat podatak da preko 200 miliona ljudi u svetu ima neki oblik ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Rekreacija, Za bolji dan

Ravan stomak bez gladovanja i vežbanja

Stomak je mesto na kojem se zadržava najveći broj masnih ćelija zbog čega ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Rotkvom protiv suvog kaslja

Ukoliko imate problema sa suvim kašljem evo jednog zlatnog domaćeg recepta. ...

Autor: uzkafu