Uz Kafu logo

Online intervju za posao – pripremite se, da ne bude treme!

Kafa na poslu

Autor: Milena

Prethodni period promenio je mnoga područja našeg života. Stvorene su nove navike i načini funkcionisanja, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Promene koje su nas zadesile odnose se i na načine zapošljavanja, odnosno selekcije kandidata za posao. Ranije su se online razgovori za posao vodili veoma retko i u izuzetnim situacijama. Danas je, međutim, ovo podrazumevani način upoznavanja sa prijavljenim kandidatima za radno mesto. Po svemu sudeći, online intervjui za posao postaće nešto što se podrazumeva. Upravo zbog toga ovaj tekst posvećujemo svima koji žele da se za konferencijski razgovor adekvatno pripreme, da izbegnu neprijatne situacije i na taj način stvore tenziju i nervozu koje zaista nisu poželjne tokom važnog razgovora. 

Proverite osnovne tehničke stvari

Možda vam ovo sada zvuči banalno, jer se podrazumeva da kod vas sve funkcioniše kada je tehnologija u pitanju, ali ne budite sto posto sigurni u svoje tvrdnje. Iznenadilo bi vas koliko puta se i najiskusnijim tehnološkim znalcima u toku ili pre online razgovora desi da nešto ne radi. Na primer, mikrofon i slušalice nisu podešeni, internet veza je loša, kamera ne radi ili nije uključena. Za svaki slučaj – proverite sve tehničke stvari. I to ne pre samog razgovora, već dan ili dva radnije, za slučaj da nešto od tehničke opreme treba da zamenite ili nabavite pre intervjua. 

Upoznajte se sa softverom za komunikaciju

Činjenica je da su danas za online sastanke najpopularniji i najčešće korišćeni Zoom i Skype. Međutim, ovo se ne podrazumeva i mnoge kompanije koriste druge softvere za konferencijske pozive. Ukoliko još uvek nemate iskustva sa najpopularnijim softverima, iskoristite vreme pre sastanka da naučite osnovne stvari. To su pre svega uključivanje, podešavanje video prenosa, audio postavke, deljenja fajlova i linkova, pisana komunikacija i deljenje ekrana. 
Ako već znate da rukujete Zoom-om i Skype-om, obratite pažnju na informacije koje ste dobili u mejlu za intervju. Možda će se razgovor odvijati preko platforme sa kojom niste upoznati, a danas ih zaista ima mnogo. Zato se odmah bacite na instalaciju, registraciju i savladavanje tog programa. 

Izaberite pogodan položaj u prostoriji i dobro osvetljenje

Počnite sa pozadinom koja će se videti tokom razgovora. Uverite se da je neupadljiva, da se ne radi o nekom haotičnom ili neurednom delu stana. Ipak imate cilj da tokom prvog razgovora za posao delujete profesionalno i ozbiljnije. Nema potrebe da previše pokazujete privatne delove doma. 
Veoma je važno i osvetljenje koje vas prati tokom razgovora. Potrudite se da svoj radni sto postavite preko puta izvora svetlosti. Sigurno ćete izgledati bolje. 

Pripremite adekvatnu garderobu 

Pošto ćete ovaj razgovor verovatno voditi iz svoje kuće, veoma je važno da obratite pažnju kako ste obučeni. Ne bi trebalo da idete u krajnosti. Podrazumeva se da kod kuće nećete nositi kravatu, sako ili neku strogo poslovnu odevnu kombinaciju. Međutim, i trenerka ne dolazi u obzir niti nešto što asocira na donji veš. Takođe, izbegavajte previše šara i nakita. Pronađite pravu meru udobnosti i formalnosti. Sigurno u ormaru imate nešto što odgovara ovavoj prilici. 
Tokom razgovora, obratite pažnju na držanje i položaj tela. Nemojte se previše naginjati prema ekranu, odnosno prema kameri, ali ne treba da budete i udaljeni toliko da vas sagovronik teško vidi. Izbegavajte komešanje, pomeranje, dodirivanje lica, kose ili okretanje u stolici. 

Isključite sve što vas ometa

Prvo, izolujte se od ostatka ukućana i obavestite ih da u određeno vreme imate važan sastanak. Zamolite ih da vas ne ometaju, ne ulaze u prostoriju i ne govore glasno. 
Isključite zvono na telefonu i utišajte sve aplikacije na računaru koje vas inače obaveštavaju o novoj poruci, mejlu ili drugom obaveštenju. 
Ne želite da vas neko ometa dok se skoncentrisano trudite da sagovorniku objasnite zbog čega ste baš vi idealna osoba za rad u određenoj kompaniji. Možda je ovo vaša najbolja poslovna prilika. Nema portebe da vam promakne zato što ste zaboravili da isključite zvuk na telefonu i neko vam šalje iritantnu poruku. 

Održavajte kontak očima i ne zaboravite neverbalnu komunikaciju 

Iako smo trenutno često uslovljeni komunikacijom putem ekrana i kamere, to ne znači da ne treba da poštujemo osnovna pravila tokom razgovora. Ne zaboravite da dok pričate gledate direktno u kameru, jer se na ovaj način stiče utisak da sagovornika gledate pravo u oči. Takođe, dok sagovornik priča, ne koristite mimiku, burne reakcije, promene izraza lica itd. Sve što ne biste radili u razgovoru uživo, nemojte ni tokom online razgovora. 

Uverite se da imate plan B

Kada proverite sve tehničke stvari za poslovni intervju i isplanirate gde ćete ga obaviti, razmislite šta biste uradili ako bi se desila neka nepredviđena situacija. Na primer, ako se računar iz nekog razloga pokvari ili ukoči, da li postoji mogućnost da razgovarate preko aplikacije na telefonu. Takođe, ako se desi da sa internetom u trenutku razgovora nešto nije u redu, da li ste u mogućnosti da koristite mobilni prenos podataka. 

Naravno da će sve funkcionisati za vaš važan intervju, ali bolje je da imate dodatno rešenje nego da propustite termin i šansu da se konačno bavite poslomo koji zaista zaslužujete. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Kuhinja u firmi – prednost ili greška?

Hajde da za trenutak zanemarimo činjenicu da veliki broj ljudi skoro ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Neprikladna pitanja na razgovoru za posao

Ovih dana pila sam kafu sa drugaricama koje traže posao. Pričale su mi o ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Reklamiranje roll-up banerom ostavlja prostor za uštedu

Reklamiranje je veoma bitan segment poslovanja svake firme, svedoci smo da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu, Za bolji dan

Fitnes i posao: Kako sve uklopiti

Niko ne spori da je tempo savremenog života prilično ubrzan i da jurnjava da ...

Autor: uzkafu