Uz Kafu logo

Ovo su najbolji načini da se rešite buđi

Majstorije

Autor: Velibor Živkov

Ne postoje oni koji se barem jednom u životu nisu susreli sa problemom stvaranja buđi. Budući da ovaj problem zna da bude često uporan i naizgled nerešiv, ljudi pribegavaju različitim načinima pomoću kojih bi uspeli da se reše ove situacije. Stoga, u nastavku teksta vam predstavljamo najbolje načine pomoću kojih možete uspešno da se borite protiv buđi. 

Kako i zašto nastaje buđ?

Kada dođu hladni i kišoviti dani, neretko se dešava da se u domu mnogim javlja uporna vlaga, ali i buđ koja se širi po sveže okrečenim zidovima, podovima i plafonima. Iako ovaj problem ponekad deluje bezazleno, on može naškoditi i našem zdravlju, budući da može prouzrokovati teško disanje, začepljenje nosa i sinusa, suzenje ili crvenilo oka, suvi kašalj, upalu grla i mnoga druga neprijatna stanja. 

Osim toga, postojanje buđi izuzetno utiče i na estetiku i sam enterijer prostorije. Budući da su ta mesta dosta tamnija i vidljivo vlažna, može nam biti neprijatno ukoliko nam dolaze gosti ili drage osobe. Stoga, iz više razloga je potrebno što pre rešiti se buđi koja se javlja u toku hladnijih dana. Ona se javlja na mestima gde postoje toplotni mostovi ili nedovoljna ventilacija prostora, a usled nedovoljne toplotne izolacije.

Kako ukloniti buđ sa zidova?

Budući da je potrebno da se buđ na vreme sanira, važno je da se što pre raspitate koji su to najbolji načini pomoću kojih možete uspešno ukloniti buđ iz prostorije. Stoga, uklanjanje i čišćenje buđi nikako ne treba da odlažete, već da je tretirate što više moguće kako ne bi došlo do dodatnog širenja i rasta gljivica. 

Prvi korak koji morate obavezno napraviti prilikom uklanjanja buđi jeste odstranjivanje viška vlage iz prostorije. To ćete učiniti tako što ćete redovno koristiti ventilaciju ili odvlaživač prostora, kako bi problem bio uspešno rešen i saniran. Uz to, moći će da vam pomogne i efikasno sredstvo protiv buđi, pomoću kog ćete moći da uklonite postojeće mrve od buđi i vlage. Takođe, korišćenje kvalitetne perive boje za zidove cena može umanjiti šansu za pojavu buđi i vlage. 

Budući da se pojava buđi i različitih algi javlja na zidovima uglavnom kao posledica današnjeg načina života, na raspolaganju su različita sredstva protiv uklanjanja i sanacije buđi, odnosno specijalni proizvodi za problematične površine koji brzo i efikasno uništavaju ove štetne mikroorganizme. 

Najbolja stvar koju možete koristiti jeste sredstvo protiv buđi na zidovima. Budući da danas postoji nekoliko kvalitetnih i profesionalnih proizvoda za uklanjanje buđi, možete se proziv intruzivnih alergena boriti zajedno sa korišćenjem ALGICIDE plus spreja, kao i jubocid-a.

Rešite se buđi u samo tri koraka

Pre svega, potrebno je da kontaminirana područja detaljno prebrišete vlažnom krpom, te da se potrudite da uklonite sve naslage buđi. Kada se ta površina koju ste brisali osuši, možete koristiti Algicide plus sprej, koji je namenjen uništavanju buđi. Nanesite ga u jednom sloju, a ukoliko je kontaminacija veća, možete postupak ponoviti dva puta u razmaku od 8 do 12 sati. Budući da ovaj proizvod uništava buđ, on je izvlači iz zidova i tako rešava problem. 

Nakon što se Algicid osuši, možete lagano prebrisati zid i naneti potom Jubocid, koji će uspeti da preventivno deluje na ponovnu pojavu buđi. Jubocid može da se dodaje u svaku boju prilikom krečenja, kako bi se sprečio ponovni razvoj buđi i algi. Kada se Jubocid u potpunosti osuši, može se reći da je sanacija buđi u potpunosti obavljena. Ipak, vi možete preventivno koristiti ove proizvode kako biste se zaštitili od pojave novih mikroorganizama. U toj prilici možete koristiti jupol citro, koji u sebi sadrži biocide koji će štititi zid od razvoja buđi. 

Kao i za sve, tako i za pojavu buđi postoje i potencijalna prirodna rešenja, koja ipak mogu samo da ublaže simptome, ali ne i da ih u potpunosti reše. Tako mnogi koriste sirće, budući da je to blaga kiselina koja može da ubije i do 80 procenata buđi. Sa druge strane, može se koristiti i izbeljivač, budući da on ubija gotovo svaku vrstu buđi sa kojom dođe u kontakt. Ipak, za krajnji rezultat potrebno je koristiti profesionalne proizvode koji su namenjeni uklanjaju buđi. 

Iako je buđ problem koji se često javlja, uz kvalitetna sredstva se on može uspešno rešiti. Stoga, istražite koja su to najbolja sredstva za uklanjanje buđi i u samo nekoliko koraka osvežite vašu prostoriju novim sjajem i čistim izgledom. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

Kako da organizujete svoj nakit?

Imate gomilu nakita koji ne znate više gde ćete i kako da sredite? Nosite ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije, Nega lica i tela

DIY:Kako popraviti uništen puder u kamenu/rumenilo/senku?!

Neretko mi se desi da mi senka, rumenilo ili nešto treće jednostavno ispadnu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

DIY: osvežite boju na staroj obući od kože

Volite svoju obuću od kože ali se ona malo izlizala, pa mislite da više nije ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

DIY – neonska ogrlica

Ideja nije moja odmah da se ogradim. Pokupila sam je sa interneta i htela sam, ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

Dugmičasta vaza

Surfujući po internetu naletela sam na veoma interesantan sajt cfabbridesigns ...

Autor: Marija