Uz Kafu logo

Praćenje plodnih dana je ključno ako planirate trudnoću

AktuelnostiZa bolji dan

Autor: uzkafu

Kalendar menstruacije važan je za svaku ženu. Jedan ciklus počinje prvog dana menstruacije i završava se početkom sledeće. Idealan ciklus trebalo bi da traje 28 dana, a u praksi miože biti nekoliko dana kraći ili duži od ovog perioda. 

Većina žena prati svoj ciklus. Zapisuje ili unosi u kalendar menstruacije, ali detaljnije se bavi ovom temom obično kad treba da odredi plodne dane. Plodni dani važni su zbog planiranja trudnoće. Ukoliko trudnoću ne planirate ili želite da je odložite ipak ne treba da se uzdate samo u računanje plodnih dana već je važno koristiti kontracepciju, jer nije uvek jednostavno izračunati tačno plodne dane. 

Plodni dani i ovulacija

Dan ovulacije nije uvek moguće potpuno precizno utvrditi samo na osnovu jednog ciklusa. Trebalo bi da bude dve nedelje pre ciklusa što je kod cikliusa od 28 dana 14. dan. Naravno, kod ciklusa koji je duži ili kraći treba redovno pratiti i voditi evidenciju pa na taj način odrediti koji je to dan. 

Ovulacija je bitna za određivanje plodnih dana. Plodni dani su dani počevši od petog dana pre pa sve do dan, dva posle ovulacije. To u prevodu znači da će kod ciklusa od 28 dana ovulacija biti 14. dan, a plodni dani početi devetog, a završiti se petnaestog dana ciklusa. U ovih šest, sedam dana postoji šansa da dođe do trudnoće. 

Šta se dešava tokom ovulacije?

Jasno je da plodni dani zavise od ovulacije. Ali šta je tačno ovulacija i šta se u telu žene tada dešava, zapitaće se mnoge žene koje su samo čule za ovaj termin. 

Hormonske promene i rast hormona estrogena usloviće da jajnik oslobodi jajnu ćeliju. Estrogen koji je povišen dovodi do rasta još jednog važnog hormona poznatog kao LH (luteinizirajući hormon). Zahvaljujući radu ova dva hormona zrela jajna ćelija oslobađa se iz jajnika.To se dešava jednom u toku ciklusa i taj proces se naziva ovulacija. Spermatozoidi u materici mogu opstati do 5 dana. Zato se kao plodni računaju i dani pre ovulacije. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena 24 časa posle ovulacije, menstrualni ciklus se nastavlja i šanse za začeće su ponovo pre sledeće ovulacije. 

Kako izračunati plodne dane?

Mnoge žene nemaju redovan menstrualni ciklus ceo život, a kod nekih se zbog raznih uticaja ciklus povremeno menja. Na ciklus utiču stres, fizički i psihički napor, promena režima ishrane, promena životne sredine, godine žene, prehlada, virus. Zato treba pratiti ciklus bar tri meseca, ali i duže da bi se uvidela neka pravilnost. Prvo treba odrediti koliko traje ciklus. Iako se stalno govori o idealnih 28 dana, kod vas to može biti i 21 dan ili 35 dana. Ako ste utvrdili trajanje svog ciklusa, moći ćete da odredite dan ovulacije, a zatim i plodne dane.

Ako vam je ciklus neredovan i nije moguće izračunati plodne dane na ovaj način, postoje i drugi načini. Svako jutro merite temparaturu jer ona raste pola stepena počevši od dana pre do dva dana posle ovulacije.

Postoje i testovi koji mere rast LH u urinu. Možete ih nabaviti u apoteci i koristiti radi preciznijeg praćenja ciklusa i plodnih dana. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu