Uz Kafu logo

Prava rešenja za odlaganje stvari u kuhinji

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Da li ste nekada razmišljali koliko nepotrebnih stvari držite u kući ili koliko potrebnih stvari još uvek nema svoje mesto? Kada su u pitanju prostorije u domu, kuhinja definitivno prednjači u ovakvim stvarima i čini se da će zauvek ostati najopterećeniji deo kuće. Kada uđete u bilo koju prosečnu kuhinju, pronaći ćete brdo predmeta koji su tu zato što će nekada zatrebati, a po nekom nepisanom pravilu uvek se čuvaju na pogrešnom i nezgodnom mestu. Sada zamislite istu tu kuhinju sa drugačijim rasporedom začina, raznih teglica sa suvim sastojcima, priborom, plehovima, šerpama, šoljama daskama ili sredstvima za čišćenje. Da li ove stvari mogu da se nađu i na drugom mestu? Nije valjda u kamenu uklesano da ih morate držati tamo gde ste ih prvi put stavili. Hajde da konačno vidimo šta možete da uradite sa rasporedom i organizacijom stvari u svojoj kuhinji. 

Nered

Pre nego što počnemo, razmotrićemo šta je to nered, jer ga svako definiše drugačije. On se pre svega odnosi na funkcionalnost doma – generalna organizacija i lakoća u funkcionisanju pojedinca ili porodice. Međutim, bez obzira na to kako je nered definisan, on svakako ometa svakodnevne aktivnosti i narušava osećaj kontrole nad okruženjem. Regulisanje nereda je ključno za bolju produktivnost i smanjenje stresa. Zato dobro razmislite o ovim činjenicama i odvažno se rešite nereda, pobacajte sve nepotrebne stvari, a one potrebne stavite na pravo mesto. U ovom tekstu bavićemo se neredom u kuhinji. Ako vam se dopadne, preći ćemo i na pisanje o drugim prostorijama. Važno je samo da znate da ćemo ovde predložiti načine za rešavanje nereda. Odnosno, videćete kako sve možete da odlažete neke stvari u kuhinji i da   uštedite prostor, a da o tome ranije niste ni razmišljali. 

Izvucite ili zavrtite

Ko kaže da šerpe, lonce, tanjire i plehove možete da čuvate isključivo u klasičnim kuhinjskim ormarićima? Zar nije lakše da tanjire poređate u fioku i koju ćete samo da izvučete i da ih odmah vidita? Isto je i sa tiganjima ili tepsijama. A najbolje od svega je što danas u savremenim kuhinjama imate mogućnost da izabrete rotirajuće police za posuđe. To znači da ćete u kuhinjskom elementu imati neku vrstu metalne vrteške na kojoj ćete držati šerpe, lonce, poklopce, tepsije i svo drugo posuđe. 

Otvorite

Postoje male stvari u kuhinji koje su neophodne, ali po nekom nepisanom pravilu nikada ne pronađu svoje pravo mesto. Zato razmislite o opciji da na primer sunđerčić i krpice za brisanje držite u malom elementu koji je uvek pri ruci i brzo se otvara. Možete da ga postavite blizu sudopere ili šporeta. I to može biti mala fioka, element sa push up vratima ili jednostavno kutijica koju ćete držati na jednom mestu, ali izgleda mnogo urednije nego da sve te krpice i stvari za brisanje držite razbacane po kuhinji. 

Podignite

Zašto ne biste razmislili o vertikalnom držanju predmeta u kuhinji? Na primer, tanjire ne morate ređati jedan preko drugog, možete ih uspraviti, ukoliko za to ima logike u guhinjskom elementu. Na ovaj način ćete definitivno smestiti veći broj tanjira i izgledaće preglednije. Isto važi i za tepsije i svo pljiosnatije posuđe koje imate u kuhinji. 

Zastaklite

Ako ste ljubitelj i kolekcionar pića, razmislite o tome da bocama posvetite poseban prostor u kuhinji. To ne mora biti samo drvena polica za položene boce, već i ekskluzivan stakleni stalak. Danas je posebno zastupljeno i traženo kaljeno staklo za izradu pojedinih elemenata u kuhinji. Informišite se o ovom materijalu i saznajte vise od profesionalaca koji se godinama bave izradom predmeta od kaljenog stakla. 

Ovorite

Za stvari koje koristite često ili za one koje izgledaju lepo i dekorativno, obezbedite otvorene police. Možete odlagati predmete direktno i dako da budu vidljivi ili nabaviti ukrasne kutije od odgovarajućeg materijala koje će bojom i dizajnom dodatno oplemeniti prostor. Sa ukrasnim kutijama ćete rešiti problem odlaganja sitnica koje su vam svakodnevno potrebne, ali nikada nisu pronašle svoje pravo i stalno mesto u kuhinji. To su na primer različiti otvarači, podmetači, zatvarači, štipaljke za kese itd. 

Savet plus

Razmislite o svemu što u kuhinji možete da odližite i organizujete na drugačiji način. Pre nego što počente sa poslom, napravite dobar plan. Dok pripremate hranu ili čekate da zakuvate kafu, slobodno zabeležite u podsetnik ideju o tome šta i kako želite da premestite i reogranizujete. Videćete da će sve biti lakše i brže kada imate jasan plan rasporeda kuhinjskih potrepština. Znaćete odakle da krenete i kako ćete sve završiti. Red u glavi biće red u kuhinji i obrnuto. Pišite nam da li su vam ovi saveti korisni. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija