Uz Kafu logo

Da li je vreme za promene u vašoj kuhinji?

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Da li vam ponekad padne na pamet da biste mogli nešto da promenite u svojoj kuhinji? Ili možda da je promenite u potpunosti – od poda do plafona? Ako pomišljate na ove situacije, pravi je trenutak da uzmete u obzir kompletno renoviranje kuhinje. Sasvim je normalno i očekivano da nakon izvesnog perioda poželite da nešto promenite u kuhinjskom prostoru. Pre svega, ovde provodite veliki deo vremena i povremeno vam je potrebno osveženje ambijenta. S druge strane, kuhinja je prostorija koja se korsiti na specifičan način. Isparavanje, toplota, prskanje hrane, često brisanje i dezinfekcija utiču na izgled kuhinjskih površina. Vremenom one izgube onaj sjaj koji su imale na početku. Da ne bismo ovde samo izvodili pretpostavke, u nastavku vam dajemo predloge kako možete da promenite nešto u kuhinjskom prostoru i da se bez velike muke osećate bolje. Pročitajte o čemu se radi, napravite dobar plan, obezbedite budžet u skladu sa mogućnsotima i krenite u promene. 

Osvežite kuhinju

Kao što je već bilo reči, kuhinja je najkorišćenija prostorija u domu. Zbog toga se često dešavaju blaga ili znatna oštećenja na površinama, kao što su ogrebotine, prskanje vrele hrane, masne fleke i razne druge nezgode. Nažalost, ovu štetu ne možete da izbegnete, jer se slučajnosti dešavaju i nije moguće predvideti kada će doći do oštećenja. Naravno, ono što možete da učinite je da u startu za kuhinjske površine birate materijale visokog kvaliteta. Ukoliko se odlučite za mermerne, grantinde ilii kvarcne radne ploče Mondijal90, računajte da ste napravili investiciju za čitav život. Njihov kvalitet je besprekoran i nema te nezgode koja može da napravi trajno oštećenje. Međutim, kada je reč o kuhinjskim ormarićima, pločicama, aparatima i raznim drugim elementima, zaista je neophodno promeniti ih i osvežiti nakon izvesnog perioda korišćenja. Ukoliko niste u mogućnosti da ormariće zamenite u potpunosti, razmislite prvo o detaljnom čišćenju, a zatim i o farbanju. Verovali ili ne, moguće je da ofarbate i keramičke pločice. O tome ćemo pisati u nekom od narednih tekstova, a do tada razmislite koju boju biste izabrali i kako biste je uklopili sa ostatkom kuhinje. 

Unapredite funkcionalnost

Kako porodice rastu i svakodnevne navike se menjaju, prirodan sled je da potrebe u kuhinji postaju drugačje. Posebne promene desile su se od kada je rad kod kuće postao svakondevica. Silom prilika, kuhinja je postala radni prostor pojedinih ukućana. Zbog toga se javljaju potrebe da se promeni raspored elemenata, da se prilagodi vreme korićšćenja kuhinje i naprave neke nove police, stolice ili stolovi po meri. Ovo zahteva izmene postojećeg rasporeda i dobar plan u adaptaciji. Zato je najbolje da na vreme razmotrite sve opcije i da tek onda krenete u realizaciju zamisli. 

Rešite se nereda

Verovali ili ne, kada se rešite nepotrebnih stvari i jednom zauvek odlučite da ih više nećete gomilati, imaćete utisak da ste već kompletno renovirali kuhinju. Za početak, razmislite da li postoji mogućnost da napravite neka dodatna rešenja za skladištenje stvari koje vam najčešće stvaraju nered. Možda negde možete da postavite nove police, ukrasne kutije ili dodate neki element. Isplati se sve što je praktično, izgleda lepo i što će prostor učiniti urendim i preglednim. 

Poboljšajte zdravlje svoje kuhinje

Ovde ne mislimo na to da kuhinja može da se razboli i da su joj potrebni vitamini da bi se osećala bolje, već da vaše zdravlje može biti narušeno zbog određenih stvari u kuhinji. Na primer, pojedini materijali koji su korišćeni za izradu starijih kuhinja mogu da emituju toksine koji su štetni za zdravlje. Određene ploče i veštački presovani proizvodi od drveta mogu da sadrže formaldehid i druge štetne hemikalije koje isparavaju i izazivaju zdravstvene probleme. 
Ukoliko ustanovite da se u vašoj kuhinji nalaze ovakvi materijali, odmah razmislite o promeni. Potražite ekološki prihvatljive proizvode bez isparenja, kao što je prirodno drvo, neporozne ploče, mermer, granit ili kvarc. 

Promenite stil kuhinje

Ovo je možda najprijatnije rešenje za osvežavanje kuhinjskog prostora, ali ne mora da znači i da je najlakše. Pod stilom kuhinje podrazumeva se boja, materijal, dizajn elemenata, raspored, detalji, bela tehnika, mali aparati. Sve što ste nekada birali za kuhinju, gradilo je njen stil. Da li ste u mogućnosti da promenite sve te elemente u isto vreme ili ćete menjati jedan po jedan, najbolje ćete prosuditi sami. Za početak, možete da uensete malo zelenila u kuhinjski prostor, da ga obogatite saksijama svežih začina, novim bojama ili detaljima. Kasnije ćete, malo po malo, kako vam budžet dozvoljava, menjati i velike stvari u kuhinjskom prostoru. 

Ukoliko ste spremni da napravite promene u svojoj kuhinji, pre nego što počnete, razmislite o onome što želite da postignete i kako želite da se osećate u osveženom prostoru. Kada razmotrite sve opcije i procenite svoj budžet, krenite u realizaciju ideja. Sigurno ćete biti zadovoljni i rado ćete provoditi vreme u osveženoj kuhinji. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija