Uz Kafu logo

Personalizovana Slovarica

Da ti kažem

Autor: Milena

Tačkica želi da deca kroz personalizovane kreativne knjige zavole čitanje. 

U novoj Tačkica knjizi Slovarica, taj izazov je otišao korak dalje u želji da pored ljubavi prema knjigama deca usvoje slova i prošire vokabular učeći ih kroz priče o njima. 

Na koji način se to postiže?

Kroz Slovaricu deca usvajaju slova kroz priču, a ne pojmove i vežbe. Tako se sa slovima upoznaju na najprirodniji mogući način, na koji su već naviknuti, a to je kroz pričanje priče.  

Grafički izdvojena slova, jasno prikazana i vidljiva, kao i pojmovi na to slovo sa jedne strane, i priča koja prati baš takav vizuelni prikaz sa druge, deci koja su danas mahom izlozena vizuelnim sadržajima olakšaće memorisanje i lakše usvajanje slova azbuka. 

Saznajni i edukativni segment Slovarice se ne završava tu. Ideja je da u kroz svako naredno čitanje deca šire svoj vokabular pojedinačno kroz svako slovo. 

Zašto je Slovarica personalizovana i zašto je to važno? 

Slovarica je personalizavana kroz naslov, tako da se svaka knjiga u stvari različito zove: Iskrina slovarica, Filipova slovarica, Petrova slovarica, Sofijina slovarica… 

Postoje dva razloga: 

Deca obično prvo usvoje slova svog imena, nauče da ga pročitaju ili napišu, a potom i da prepoznaju ta slova. Uz Slovaricu dobijaju obeleživače sa slovima svog imena i ideja je da ta slova pronađu u knjizi. Tako shvataju da i druga slova funkcionišu na isti način i to otvara mogućnost za kreiranje igara uz Slovaricu

Slovarica je personalizovana zbog osećaja pripadnosti. Kada deca shvate da su baš ona lik u ovoj priči, da su sva slova baš njihova, želja i motivacija za učenje slova i širenje vokabulara će biti još izraženija i veća. 

Slovarica nije zamišljena kao sredstvo koje će obavezno da nauči dete sva slova. Zamišljena je kao knjiga u kojoj se kroz čitanje detetu upravo približavaju slova. Cilj je da se ono zainteresuje, da želi da mu se knjiga čita češće i da tako kroz čitanje knjige, polako usvaja slova. 

Dakle, slova nisu cilj, već sredstvo. A cilj će im doći prirodno, bez obaveze i pritiska baš onako kako i sam jezik upotrebljavamo. Slova su tema, čitanje i ljubav prema knjigama je i dalje zadatak, na kom zajednički radimo kako bismo motivisali decu da vole čitanje i knjige. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Kada je dosta

Koliko smo samo puta čuli za izraze potrošačko društvo, konzumerizam, ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

„Za sat vreme idem na bas”

Ovo će biti jedan tekst o našem govoru, ali bez zaključka i bez uplitanja ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Bez saveta, molim!

Pripadam onoj grupi ljudi koja nespremno dočekuje svako godišnje doba i ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

U godini jedan dan

Prošle nedelje svi su pričali o Danu maternjeg jezika i isticali njegov ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ali ja ipak ...

Autor: uzkafu