Uz Kafu logo

Šta sve treba da znate o nastupajućoj fiskalizaciji?

Kafa na poslu

Autor: uzkafu

Možda vam je već poznato da primena elektronske fiskalizacije u Srbiji počinje 1. januara 2022. godine. Novi zakon o elektronskoj fiskalizaciji osiguraće da svaki račun bude u bazi Poreske uprave.
Nakon što su obavljene detaljne analize postojećeg sistema fiskalizacije, utvrđeno je da postoji potreba za njegovim unapređenjem. Cilj novog zakona je efikasnija kontrola privrednih subjekata i bolja naplata poreza, kao i suzbijanje sive ekonomije i ravnopravni uslovi za sve učesnike na tržištu.
Elektronska fiskalizacija je u stvari način evidentiranja prometa robe i usluga u prometu na malo korišćenjem posebnih elektronskih fiskalnih uređaja (EFU).
Predviđeno je da se svaki račun fiskalizuje u momentu prometa i u realnom vremenu obavi prenos ka Poreskoj upravi, kako bi dobila informaciju o izdatom fiskalnom računu u samom trenutku njegovog nastajanja.
Na ovaj način Poreska uprava ima brži i bolji uvid u izvršavanje zakonom određenih obaveza prema državi, tj. u mogućnosti je da kontroliše izdavanje računa i naplatu poreza.

Privrednicima fiskalizacija 2022 pruža bolji uvid u prodaju i promet u realnom vremenu, a samim tim i efikasniju i bržu verifikaciju poslovnih izveštaja.

Ko je u obavezi da uvede elektronsku fiskalizaciju od 2022. godine?

Pre svega, sva privredna društva koja imaju kontakt sa fizičkim licima, preduzetnici i privredna društva koja posluju u prometu na malo, a nalaze se u PDV sistemu.
Od 1. januara 2022. godine u velikoj meri će se smanjiti broj delatnosti za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa proizvoda i usluga na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. Od 1.januara 2022. godine u Srbiji novi obveznici elektronske fiskalizacije biće:

  • frizerski saloni
  • kozmetički saloni
  • kladionice
  • muzeji
  • sportski centri

Ovde spadaju i mnoge slične delatnosti koje do sada nisu bile obveznici fiskalizacije.
Dakle, za pružene frizerske ili kozmetičarske usluge, od 1. Januara sledeće godine fiskalni račun biće obavezan. Pored toga, kladionice, sportski centri, muzeji i galerije izdavaće fiskalne račune. Popravke malih kućnih aparata, servis računara, usluge održavanja objekata i okoline, fotografske usluge i mnoge druge delatnosti ulaze u sistem fiskalizacije. Zanimljivo je da će fiskalne račune izdavati delatnosti neformalnog obrazovanja pod šifrom 85. 5. 

Ko ne mora da uđe u sistem elektronse fiskalizacije?

Bez elektronskih fiskalnih kasa još uvek mogu raditi taksisti i advokati, veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, kao i veliki broj finansijskih usluga.
Takođe, delatnosti koje podrazumevaju naku vrstu edukacije ne moraju izdavati fiskalne račune. Izuzetak su svi koji su prilikom registracije poslovanja birali šifru 85.5, koja podrazumeva neformalno obrazovanje, uključujući kurseve jezika, računara i drugih tehnoloških veština. 
Elektronsku fiskalnu kasu neće morati da upotrebljavaju fizička lica koja prodaju sopstvene poljoprivredne proizvode na pijačnim tezgama. Ovo važi i za obveznike koji svoje usluge naplaćuju izdavanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon i tako dalje).
Posebno treba obratiti pažnju na to da li je nečija delatnost oslobođena upotrebe fiskalne kase, ali pruža usluge iz delatnosti koje to nisu. Promet takvih usluga biće obavezno evidentirati preko fiskalne kase.
Ovom Uredbom o elektronskoj fiskalizaciji značajno je smanjen broj delatnosti koje su oslobođene upotrebe fiskalne kase, u odnosu na Urednu koja je trenutno na snazi. 

Šta je obavezno uraditi pre početka elektronske fiskalizacije?

Svaki obveznik fiskalizacije dužan je da pre početka primene elektronske fiskalizacije Poreskoj upravi Srbije elektronskim putem  dostavi podatke o poslovnim prostorima i poslovnim prostorijama u kojima će se koristiti elektronski fiskalni uređaj. Podatke treba dostaviti Poreskoj upravi odvojeno za svaki poslovni prostor i poslovnu prostoriju.
Pored ovoga, svaki obveznik elektronske fiskalizacije mora da nabavi i elektronski fiskalni uređaj.
Važno je proveriti da li uređaj poseduje softvere i procesore koji su odobreni od strane Poreske uprave, jer je ovo preduslov za korišćenje istih.
Obveznik fiskalizacije ima i mogućnost da samostalno razvija i implementira uređaj za potrebe svog poslovanja koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja.
U zavisnosti od izbora jedne od dve vrste fiskalnih uređaja, za obveznike će važiti i različita pravila u pogledu broja fiskalnih uređaja koje je dužan obezbediti.

Kakav može biti elektronski fiskalni uređaj?

Obveznik fiskalizacije ima pravo da se opredeli za vrstu elektronskog fiskalnog uređaja koji će koristiti, a to mogu biti:
Elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa i na taj način omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze.
Elektronski fiskalni uređaj koji koristi procesor fiskalnih računa u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom (SUF) i omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo i samo kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu.
Da bi novi sistem bio funkcionalan, svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu, moraće pre svega da poseduje internet vezu.
Poreski obveznici koji su u sistemu PDV-a, dužni su da nabave nove elektronske fiskalne uređaje (ENU) i da ih registruju u Poreskoj upravi.

Odredbe novog Zakona odnose se na sve preduzetnike i pravna lica. Ukoliko neka delatnost prema novoj Uredbi nije oslobođena upotrebe fiskalne kase, od naredne godine poreski obveznici biće u obavezi da je koriste.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Kuhinja u firmi – prednost ili greška?

Hajde da za trenutak zanemarimo činjenicu da veliki broj ljudi skoro ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Neprikladna pitanja na razgovoru za posao

Ovih dana pila sam kafu sa drugaricama koje traže posao. Pričale su mi o ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Reklamiranje roll-up banerom ostavlja prostor za uštedu

Reklamiranje je veoma bitan segment poslovanja svake firme, svedoci smo da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu, Za bolji dan

Fitnes i posao: Kako sve uklopiti

Niko ne spori da je tempo savremenog života prilično ubrzan i da jurnjava da ...

Autor: uzkafu