fbpx

Uz Kafu logo

Svi putevi vode kroz Niš

Putovanja

Autor: Marina

Na časovima istorije u osnovnoj i srednjoj školi su nas učili da je zemlja Srbija smeštena na raskrsnici puteva između istoka i zapada. Davno su ovim tlom protutnjali Rimljani, krstaši, Turci i svakojaki drugi putnici. Danas je došlo vreme da mi sve te posete uzvratimo, naravno u turističke svrhe. Ako sa juga Srbije krenete na sever, u Mađarsku, Austriju ili negde dalje, ili ako sa severa krenete u Grčku, Tursku ili Bugarsku, put vas mora provesti kroz grad Niš.

Niška tvrdjavaAko ste samo u prolazu, i imate samo nekoliko sati da posetite grad, skoknite do tvrđave. Ona je u centru, u blizini glavne autobuske stanice. Unutar tvrđave možete da vidite nekadašnju džamiju koja je sada pretvorena u izložbenu galeriju, plato sa sarkofazima i pločama iz doba Rimljana ili zgradu istorijskog arhiva. Ako niste naročito naklonjeni istoriji, možete da se odmorite u nekom od kafića koji su otvoreni u zidinama same tvrđave.

Šetnju možete da produžite kejom i pri izlasku iz tvrđave će vam sa desne strane biti veliko zdanje Niškog Univerziteta. Zgrada u kojoj su nekada bile smeštene kancelarije Moravske banovine, sazidana je davne 1889. godine za potrebe Načelništva Niškog okruga.

Put vas dalje vodi kejom ili pravo preko mosta ka glavnom gradskom trgu i glavnoj ulici. Glavnom niškom ulicom se smatra Obrenovićeva i to je pešačka zona. Kazandzijsko sokaceKoga zanima šoping u glavnoj ulici će naći mnoštvo radnji, između ostalog i dva tržna centra, novi – Forum i stari – Kalča.
Ako biste se radije prepustili gurmanskim užicima nego kupovini, preko puta tržnog centra Kalča se nalazi Kopitareva ulica, popularno nazvana Kazandžijsko sokače.
Ova nekadašnja zanatska ulica je danas načičkana kafićima, restoranima i kafanama i omiljeno je mesto za popodnevnu kafu većine Nišlija.

Ukoliko se ovde završava boravak u Nišu, srećan vam put i dođite nam opet :happy: .

Ukoliko ste u Nišu nekoliko dana i volite prirodu, na raspolaganju imate nekoliko lokacija u veoma bliskoj okolini.

CegarČegar i Kamenički vis su istorijski kompleks na oko 20 minuta voznje kolima od centra grada. Čegar je mesto gde se desila cuvena Čegarska bitka u Prvom srpskom ustanku, a Kamenički vis je popularno izletiste na obrncima Svrljiških planina.

 

 

 

 

 

 

Niska BanjaUkoliko niste skloni planinarenju ili volite urbaniju sredinu, za vas će pravi izbor biti Niška Banja. Udaljena je oko 15 minuta vožnje kolima od centra Niša a postoji i redovna linija gradskog prevoza. Niška banja je veoma prijatna za šetnju, ima i trim stazu koja kroz šumu vodi do izletišta Koritnik gde je i uzletište za paraglajdere. Posle napornog penjanja ćete uživati u predivnom pogledu nišku kotlinu, a tu su i dva izvora hladne vode da se osvežite.

Bilo da posetite Niš na dva sata ili par dana, ne dozvolite da vam vreme pokvari planove. Ovog leta nam je vreme varljivo pa se o vremenskim uslovima obavestite u napred. Naš favorit je prognoza sa sajta TT Group.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: Nataly

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: Nataly

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina