fbpx

Uz Kafu logo

Uskršnji običaji

Zanimljivosti

Autor: UzKafu

JajaJaje kao simbol datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao, ali simboliše i nov život, snagu života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Jaje je simbol života. Crvene je boje jer simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. Farbaju se uglavnom na Veliki petak mada se u nekim krajevima farbaju četvrtkom, koji se takođe naziva Veliki.

U nekim krajevima Srbije, običaj je da se čuvarkuća do Uskršnjeg jutra čuva u činiji sa vodom a onda se tom vodom umiju ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je takođe da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje. Oni koji su postili, na dan Uskrsa, omrse prvo jajetom.. Uskršnja tradicija u Srbiji vezana je za okupljanje porodice, isto kao i za Božić, i ovo je običaj u čitavom hrišćanskom svetu koji slavi ovaj praznik.

Mnogi usrkšnji običaji su u našoj zemlji zamrli tokom vremena komunizma kada se u većini domova nije obeležavao i slavio, ono što nam je ostalo od tih vremena je da ovaj praznik nazivamo Uskrs iako mu je srpski naziv Vaskrs što se vidi i u pozdravu – Hristos voskrese – Vaistinu voskrese!

Easter eggsObičaji se razlikuju od zemlje do zemlje, negde su strogo verski, ali postoje i uskršnji običaji koji sa verom nemaju veze kao što je u zapadnim zemljama običaj da uskršnji zeka donosi poklone deci. U Austriji je veoma važan praznik Zeleni četvrtak, pred Uskrs, kada je običaj da jedu zeleno povrće i ovaj dan simbolišu jaja ofarbana u zelenu boju. U Meksiku, u četvrtak pred Uskrs, vernici idu u sedam crkava i u svakoj se mole za oprost grehova. Na Veliki petak simbolično obekežavaju stradanje Hristovo a suboto organizuju paljenje Jude, lutke napravljenje od kartona. Jevreji praynik provode u krugu porodice kada se podsećaju egzodusa tokom svoje istorije i za vreme praznika jedu hranu koja ima simbolični značaj, beskvasni hleb i jaja. Katolici u mnogim zemljama Usrks dočekuju u crkvama, u ponoć kada se oglase crkvena zvona, ljube se tri puta i praznik vaskrsenja može da počne. U Rusiji se na dan Uskrsa nosi hrana na grobove preminulih rodjaka i tako odaje poštu preminulima. U zemljama Južne Amerike uskršnji dan se pretvori u karneval sa muzikom i konfetama, u Americi deca tog dana traže jaja sakrivena u dvorištima, tog dana i Bela kuća otvara svoje dvorište za decu kako bi tražila uskršnja jaja.

Različite kulture slave Uskrs na svoj način. Zajedničko svima je da okuplja porodicu i to je tradicija koja ne treba da se prekine, nigde, koja god zemlja sveta da je u pitanju.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Mensa – testiranje u Nišu

Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway

Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...

Autor: Jelena

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Supermodeli – gde su i šta rade?

Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...

Autor: Ivana

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Festival “Nauk nije bauk 4”

Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša organizuje četvrti Festival "Nauk nije ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom, Zanimljivosti

31. Amstel fešn vik

Ovogodišnja 31.prolećna beogradska Nedelja mode biće održana od 31. marta ...

Autor: Ana St