Uz Kafu logo

Proizvodnja biljaka u zatvorenom prostoru

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Prednost proizvodnje biljaka u zatvorenom prostoru je to što omogućava uzgajanje određenih biljaka tokom cele godine. Međutim, svako opredeljenje za ovakvu proizvodnju mora biti praćeno potrebnom edukacijom.

Zimi dolazi do zatišja u poljoprivrednim radovima na otvorenom, ali se proizvodnja određenih biljaka može obavljati u plastenicima. Njihova svrha je očuvanje toplote koja se akumulira iz solarne energije ili se uvodi pomoću grejnih sistema. Setva u plasteniku može vam obezbediti zaradu tokom zimskog perioda. Zato ćemo u nastavku teksta navesti šta je sve važno za uzgajanje biljaka u zatvorenom prostoru.

Izbor plastenika

Vrlo je važno odabrati idealan tip plastenika za određenu proizvodnju. Ono što treba obavezno raditi je i dezinfekcija zemljišta  kao i informisanje o štetnim insektima koji mogu napasti vaše biljke. Pri postavljanju plastenika potrebno je da imamo ravno zemljište, treba da budu udaljeni od idustrijskih zona i prometnih saobraćajnica. Najpovoljniji položaj za postavljanje plastenika je smer sever-jug. Treba izbegavati ovakvu proizvodnju uz rečne tokove i obezbediti zaštitu od jakih vetrova.

Osim za svima potrebno povrće koje se gaji u plastenicima, oni mogu biti savršeno mesto za proizvodnju cveća kome se svi radujemo i volimo da ga poklanjamo. Neke vrste dobro uspevaju i u našem domu, ulepšavaju ga i daju posebnu energiju. U svom životnom prostoru možemo gajiti i začinsko bilje koje svi rado koristimo u kuhinji.

Kada je u pitanju materijal, folije za plastenike obezbeđuju najbolje rešenje za rast useva. Neophodne su da bi useve zaštitile od kiše, vetra, mraza, štetnih UV zraka i održavaju povoljno okruženje za rast biljaka. Folije za plastenike prave se od plastike i postoji veliki izbor savremenih folija od kojih treba da odaberemo onu koja je prilagođena biljkama koje gajimo.

Kako kombinovati povrće u plasteniku

U plastenicima možete gajiti mnogobrojno povrće, ali različito povrće zahteva i različite uslove. Ne možete u jednom plasteniku gajiti sve vrste povrća. Ono šta ćete zasaditi treba odrediti prema potrebama porodice i prema mogućnosti zajedničkog rasta u plasteniku. Na primer, patlidžan i paprike su dobra kombinacija jer imaju iste potrebe. Paradajz i krastavac nisu dobri u kombinaciji jer imaju različite zahteve. Uz paradajz zasadite peršun, celer ili bosiljak. Paprika voli provetravanje, pa je treba posaditi blizu vrata. Obično se glavna kultura sadi u centralnom delu plastenika, a prateće sa strane. Ako dobro ukombinujete vrste povrća, to će dati najbolje rezultate u vidu prinosa.

Cveće u plasteniku

Cveće se u plastenicima gaji i proizvodi tokom cele godine. Nakon prelaska iz letnje u jesenju sezonu kreću najobimniji radovi. Plastenici počinju da se pune rasadima sa čijim uzgajanjem se počinje u prolećnoj i letnjoj sezoni. Najodgovorniji i najvažniji posao tokom zime je održavanje optimalne temperature u plasteniku. Za nicanje biljke iz semena temperatura mora biti oko 15 stepeni. Neke vrste cveća zahtevaju višu temperaturu, begonijama odgovara konstantna temperatura od 22 stepena da bi se biljka razvila, a to treba postići u decembru i januaru. U ovakvu proizvodnju treba uložiti mnogo rada, kao i posedovati određeno znanje o biljkama. 

Prostor vašeg doma kao mesto za gajenje začinskog bilja

Ono što možete gajiti čak i u malom stanu je dekorativno i ukusno začinsko bilje. To će vam obezbediti da tokom cele godine imate organske biljke koje će dati specifičan ukus vašem kulinarsom umeću. Uživaćete u njihovom uzgajanju i svojoj kreativnosti, a ovakve biljke ne zahtevaju mnogo prostora. Možete im naći neki manji kutak pored prozora ili ih postaviti na prozorske ivice. Obezbedite im dovoljno svetlosti, na vreme ih zalivajte i redovno provetravajte prostoriju. Ove biljke privlače pažnju svojim izgledom, a i ukusom koji daju određenoj hrani.

Jedna od takvih je osvežavajuća nana. Listovi nane mogu se koristiti sveži, ali i osušeni za  pripremu čaja. Mlado lišće je najaromatičnije i bere se neposredno pred upotrebu. Nana se koristi za regulisanje disajnih i probavnih tegoba, leči glavobolju, osvežava vazduh u prostoriji. Ne treba je držati izloženu direktnoj svetlosti, a izuzetno joj prija obilno zalivanje.

Ruzmarin je takođe biljka koju možete gajiti u prostoru svog doma. On ne traži mnogo vode, treba ga zalivati jednom ili dva puta nedeljno, voli toplotu i sunce. Svojom mirisnom notom osvežava vazduh u prostoriji. Gurmani obožavaju kombinovanje ove biljke sa jakim i pikantnim jelima, smiruje glavobolju, leči infekciju disajnih puteva.

Bosiljak je još jedna začinska i lekovita biljka koju možete dodati u svoju kućnu baštu. Jelima daje mirisnu i pikantnu notu, voli sunčana i topla mesta.

Majčina dušica nije zahtevna za održavanje, idealno ide uz jaka jela, krompir i povrće. Prijaju joj sunčana mesta i ne treba je preterano zalivati.

Ovo su samo neke od biljaka koje se mogu gajiti u zatvorenom prostoru, a čija je uloga za ishranu i zdravlje čoveka veoma bitna. Bilo da se odlučite za povrće u plastenicima, gajenje cveća ili začinskog bilja u svom domu, činite nešto što će doprineti dobrom i zdravom životu.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija