Uz Kafu logo

Važne stavke prilikom kupovine kuće ili stana

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Kupovina kuće, stana ili bilo koje nekretnine nije nešto što se dešava često u životu i što može da se završi brzo i bez preteranog razmišljanja ili kalkulisanja. 

Ovaj važan životni korak prilično je stresan. Nije lako doneti konačnu odluku o kupovini životnog prostora koji će zadovoljiti sve vaše kriterijume i zahteve. 

Iako ćete verovatno uložiti finansijska sredstva u adaptiranje nekretnine koju kupujete, trebalo bi da procenite sve prednosti i nedostatke ulaganja. Za procenu troškova radova u uređenju i renoviranju prostora najbolje je da angažujete stručna lica. Oni će videti realno stanje stvari i proceniti gde je potrebno više, a gde manje ulaganje rada i finansija. 

Međutim, postoje neke važne pojedinosti prilikom kupovine stana koje stručna lica nisu u mogućnosti da procene. 

Evo o čemu se radi: 

Izaberite lokaciju

Verovatno ste odluku o lokaciji svog doma doneli pre nego što ste uopšte počeli da istražujete. Na osnovu navika, načina života i praktičnih potreba izabraćete deo grada, predgrađa ili seosko područje koje vam najviše odgovara. Međutim, izaberite i neku alternativnu lokaciju. Jer možda baš tamo pronađete dom koji odgovara svim vašim kriterijumima. Istražite nova mesta. Možda kriju prednosti kojih vi niste svesni. Na primer, ako planirate da kupite stan ili kuću u glavnom gradu, unesite u pretraživač ključne reči: agencija za nekretnine Beograd i dobićete veliki broj rezultata. Vaš zadatak je da na osnovu svojih zahteva eliminišete ili uzimate u obzir karakteristike određene lokacije. 

Raspitajte se o zemljištu

Veoma je važno da proverite kvalitet i zemljišta na kome je sagrađena stambena zgrada ili kuća koja će postati vaš dom. Ako je kuća na strmom zemljištu, razmislite da li vam to odgovara. Ovakvo dvorište nije pogodno
za dečju igru, baštovanstvo ili organizovanje zabava napolju. 
Kada je reč o zgradama, trebalo bi da znate da su neke pravljene na poroznom zemljištu ili je to tle vremenom postalo takvo. Uprkos kvalitetu gradnje tih zgrada, imajte u vidu da će iz godine u godinu zgrade početi da propadaju u zemljište, odnosno da “tonu”, kako to neki imaju običaj da kažu. Zato je možda bolje da porazgovarate sa stručnim licima ili ljudima koji već imaju iskustva sa kupovinom nekertnine na sličnom zemljištu. 

Proverite komšiluk

Možda ovo sada zvuči čudno i suvišno, ali ako živite u problematičnom i lošem komšiluku, život može da vam se iskomplikuje u velikoj meri. Prvo, ako dolazite sa decom, raspitajte se o školama, vrtićima i drugim pogodnostima za mališane i tinejdžere. Ukoliko postoje neki nedostaci, razmotrite kako možete da ih nadomestite i prevaziđete. Procenite da li je to kraj u kome biste voleli da odrastaju vaša deca. Koliko je opasan, ima li nekih žalbi, da li je bilo incidenata… Na kraju, kontaktirajte nekog od potencijalnih komšija i postavite mu ova pitanja. Verovatno ćete dobiti realne odgovore. 

Procenite veličinu prostorija

Za renoviranje i adaptiranje stana ili kuće angažovaćate majstore. Međutim, oni nisu u mogućnosti da povećaju kvadraturu sobe. Ukoliko u poslednjem trenutku shvatite da je krevet veći od zida gde ste planirali da bude, greška je vaša. Zato prilikom razgledanja stana razmislite da li će se u prostorije uklopiti nameštaj koji već imate ili planirate da kupite. Ukoliko procenite da je prostorija mala ili velika za ono što ste planirali, odlučite i od čega ćete odustati – da li od nameštaja ili od stana. 

Pregledajte kuhinju i kupatilo

Prosotrije u domu koje zahtevaju najviše vremenskog i finansijskog ulaganja su svakako kupatilo o kuhinja. Dešava se da ljudi odustanu od kupovine stana zbog problematičnog kupatila čije bi renoviranje prevazišlo sve njihove finansijske planove. Kuhinja takođe može biti na pogrešnom mestu ili sa nedostacima koje nije moguće rešiti. Zato na prvo mesto stavite detaljno pregledanje i procenu ovih prostorija u domu. Ostale ćete lakše opremiti i prilagoditi sopstvenim potrebama. 

Mnogo je stavki koje treba da uzmete u obzir prilikom kupovine i opremanja doma. Još ih je više ako nekretninu tražite u nepoznatom kraju ili drugom mestu. Međutim, sve ovo nije neizvodljivo i uvek možete da potražite pomoć. Zabeležite sve što vam je važno da znate i procenite pre konačne odluke o kupovini. Razgovarajte sa prijateljima koji su prošli kroz iskustvo kupovine stana. Uvek ćete saznati nešto novo. Nešto na šta oni nisu obratili pažnju, ali kasnije su shvatili da je važno. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija