fbpx

Uz Kafu logo

Zdravi zubi za zdrav osmeh

Za bolji dan

Autor: Lavanda

Ako  su oči ogledalo duše, onda su zubi ogledalo našeg zdravlja i savesnosti.

Naravno da kvalitet i stanje zuba zavisi i od genetike i hrane koju konzumiramo, ali svakako je higijena najbitnija. Za lep i zdrav osmeh potrebno je uložiti vreme i trud koji će se ipak na kraju isplatiti.

Neka od osnovnih pravila održavanja zdravlja zuba su:

Koliko često treba prati zube?

Zube je najbolje prati posle svakog obroka, ali kako je to zaista teško postići, minimum je 2 puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Treba voditi računa da zube ne treba prati momentalno nakon jela jer zubna gleđ usled kiseline postaje osetljivija i može se oštetiti. Možda ovo niste znali, ali sada dobro zapamtite. Posebno ako ste konzumirali šećer ili neku kiselinu, sačekajte 30-ak minuta, a onda četkicu u ruke. Stomatolizi su potvrdili da pastu za zube ne treba u potpunosti ispirati nakon pranja. Najbolje je ostaviti “jedan sloj” paste za zube, kako bi svi njeni korisni sastojci delovali na pravi način.

Kako i koliko dugo prati zube?

To sve zavisi od vas, ali 3 minuta je minimum i to bi bilo savršeno vreme. Prvo treba prati spoljašnjost, zatim unutrašnjost i na kraju površinu kojom grizemo. Kada su mališani u pitanju, smislite neki zabavan način da im objasnite kako da operu svoje zubiće. Naravno, u početku ćete to vi raditi, ali veoma je važno u startu radite ispravno, kako bi i oni zapamtili sve što je važno za pranje zubića.

Ukoliko ste nekad temeljno zagledali zube, ili išli na snimanje zuba, mogli ste da primetite tanke linije koje se pružaju od korena ka vrhovima i izgledaju kao naprsline. Odahnite jer one to svakako nisu. Gleđ ima drugačiju strukturu od kostiju. Ona “diše” tako što se s vremena na vreme pojavljuju te mikropukotine kroz koje do središta zuba dolaze materije iz hrane pa smo nekada osetljiviji na npr. slatko.

Kada se nakon izvesnog vremena pukotina zatvori na jednom mestu, otvoriće se na drugom.

U prevenciji bola i kvara do sada se najbolje pokazala Sensodyne pasta za zube.  Ona kroz mikropukotine prodire do centra  zuba i smiruje živac ujedno ga štiteći od materija iz hrane. Pasta takođe deluje i na desni pa može biti jako korisna i onima koji imaju problema sa krvarenjem i povlačenjem desni.

Što se tiče cene, ova pasta jeste skuplja od drugih, ali je i kvalitetnija. Ima i malo neobičan ukus kada počnete da je koristite, ali kad je jednom kupite sve ostale više nikada nećete ni pogledati.

I bonus savet stomatologa: mališani mogu sami ispravno da počnu da peru svoje zubiće onda kada nauče na primer da vežu svoje pertle. Sve do tog trenutka možete im davati četkicu za zube, da uče, da se igraju, ali pravilno pranje njihovih zubića možete da obavite samo vi.


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vladana
Vladana
10 godine ranije

Nisam znala za te mikropukotine. Sad mi je lakse :happy: ! Pocela sam cak i da se pravim da ih ne vidim, ionako mrzim zubara ali sam pocela da mrzim i majku prirodu sto mi je i pukotine dala :biggrin: !
Jos jednom hvalaaa!

Marija
Marija
10 godine ranije

Moja majka ima probleme sa povlacenjem desni, sve i svasta je probala i jedino joj je ova pasta pomogla. A cula sam i za druge primere :cheerful:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana