Makrobiotika
Za bolji danZanimljivosti
Autor: uzkafu
Sigurna sam da je svako od vas čuo za ovaj termin i da vam je prva asocijacija – određeni način ishrane , a nekima čak i vid mršavljenja. Međutim, to nije sve…
U želji da saznam više o makroboitici otkrila sam da nije u pitanju samo da li jedete ovo ili ono, već da se radi o jednstvenom koceptu koji pored izbora određenih namirnica podrazumeva i određeni način razmišljanja, ali i uopšte način života.
Makrobiotička ishrana je je samo aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika, koji pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile, nazvane JIN i JANG
Makrobiotika se prvi put u istoriji pominje u spisima Hipokrata, gde tzv. „otac medicine“ makrobiotičarima naziva zdrave i dugovečne osobe. Herodot, Aristotel, Galen i drugi antički grčki pisci koriste reč „makrobiotika“ da bi opisali način života koji preko ishrane vodi ka zdravlju i dugovečnosti.
Filozofiju moderne makrobiotike stvorio je Japanac Žorž Osava (1893—1966) koji je svoju svoju filozofiju zdravog života bazirao na tradicionalnoj orijentalnoj i japanskoj medicini.
Temelji makrobiotike zasnovani su na principima sadejstva dve suprotne energije koje makrobiotičari nazivaju jin i jang. Ove dve reči nemaju adekvatan prevod na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku. Jin energija označava širenje, a jang energija skupljanje.Bitno je da se vodi računa da ove energije budu usklađene u životu i samoj ishrani, tako da nijedna ne prevagne, a sve u cilju postizanja idealne ravnoteže istih.
Sva hrana koju uzimamo ima više jin ili više jang kvalitet a samim tim i takav uticaj na naš organizam. U makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje. Bitno je da ukoliko jedna namirnica preteže bilo na jin bilo na jang stranu vršimo njeno uravnoteženje. Naprimer: povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo sa malo soli (jang), prženu šniclicu od tofua (više jin) uravnotežujemo sa soja sosom (više jang).
Slični postovi
Za bolji dan
Prolećna detoksikacija
Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...
Autor: Marina
Za bolji dan
Vitalni vitamini
Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...
Autor: Marija
Za bolji dan
Eliminišite stres
Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...
Autor: Ana
Za bolji dan
Odmor – nužnost ili ne?
Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...
Autor: Jovana
Za bolji dan
Kako sprečiti šmrcanje?
Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...
Autor: Ana