Uz Kafu logo

Dragulj Mađarske – vodič kroz Budimpeštu

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Na svega nekoliko sati od Beograda, prestonica Mađarske nudi bogato kulturno, istorijsko i arhitektonsko nasleđe, zadržavajući svoje posetioce, bar na tren, u nekom drugom vremenu.

Budimpeštu je moguće upoznati za vikend. A sigurni smo da ćete poželeti da joj se vratite na duže. U nastavku teksta delimo sa vama lokacije koje biste mogli zadovoljno štiklirati.

Bogata kulturna baština, magična arhitektura i dobra hrana

Do Mađarske od Beograda je potrebno nekih 3 i po sata vožnje. Međutim, ako ne želite da razmišljate o gorivu i situaciji na autoputu i pre biste da razgledate panonske preglede, savetujemo vam da angažujete pouzdan kombi prevoz Beograd Budimpešta. Time će vam i sama vožnja pričinjavati posebno zadovoljtvo jer ćete moći da odlutate i maštate o svim budućim destinacijama koje vas čekaju za obilazak. A evo i predloga odakle biste mogli da počnete.

Trg Heroja (Hősök tere)

Trg Heroja (Hősök tere) je veličanstveni trg u Budimpešti, poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi i spomenicima mađarskim herojima. Ovaj simbol mađarske istorije i nacionalnosti nalazi se u Gradskom parku (Varošliget) i ima centralni spomenik koji predstavlja Milleniumski spomenik, okružen impresivnim statuama i kolonadama.

Na spomeniku se ističu statue vodećih ličnosti iz mađarske istorije, dok su ispod spomenika sahranjeni važni članovi mađarske elite. Trg Heroja često služi kao mesto za različite kulturne manifestacije i događaje, uključujući koncerte, festivale i parade.

Vajdahunyad dvorac (Vajdahunyad vára)

Pešaka od Trga možete, preko mosta, možete produžiti do bajkovitog dvorca koji je takođe smešten u pomenutom Gradskom parku. Glavna zgrada dvorca je replika dvorca Hunedoara (Corvin Castle) u Rumuniji, poznatog i kao Hunyadi Castle. 

Dvorac je prvobitno izgrađen od drveta i kartona za Milenijsku izložbu u Budimpešti 1896. godine, koja je obeležila hiljadugodišnjicu dolaska mađarskih plemena u Panonsku niziju. Nakon što je privukao pažnju, Vajdahunyad dvorac je rekonstruisan u trajnom materijalu, uključujući kamen i opeku.

Svaka od njegove četiri strane predstavlja drugi istorijski stil mađarske arhitekture, gde se prepoznaje gotička strana, romanika, barokna strana i renesansna. 

Dvorac je okružen prelepim parkom, jezerom i mostićima, što ga čini savršenim mestom za šetnju i fotografisanje. 

Dunavsko šetalište

Dunavsko šetalište (Dunai korzó) je popularna promenada duž reke Dunav koja prolazi kroz sam centar Budimpešte. Ova prelepa promenada nudi posetiocima divne poglede na reku, kulturne znamenitosti i impozantnu arhitekturu grada. 

Dunavsko šetalište se proteže na obe strane reke Dunav, povezujući Budim (Buda) i Peštu. Glavni deo šetališta se nalazi u Pešti.

Oduševite se šetajući obalom reke Dunav, posebno u večernjim satima kada su osvetljeni Lančani most i Parlament, a moći ćete i da sednete na piće ili ugodan obrok.

Šetalište je domaćin nekoliko spomenika i umetničkih dela, uključujući Spomenik mađarskom pesniku Attili Józsefu i Spomenik žrtvama Holokausta.

Budimski dvorac (Budavári Palota)

Ovaj istorijski kompleks smešten na brdu iznad Dunava nudi predivne poglede na grad. Unutar dvorca možete posetiti Budimsku crkvu i Budimski lavirint.

Prvi dvorac na ovom mestu izgrađen je u 13. veku, a zatim je kroz vekove prolazio kroz mnoge promene, rekonstrukcije i nadogradnje. Bio je sedište mađarskih kraljeva i vladara, a kasnije i Habsburške monarhije.

Dvorac kombinuje različite arhitektonske stilove, uključujući gotiku, renesansu i barok. Impresivna Budimska crkva (Matthias Church) je deo kompleksa dvorca.

Unutar Budimskog dvorca nalazi se Kraljevska palata, koja je dom mnogih muzeja i kulturnih institucija, uključujući Mađarski nacionalni muzej i Budimski muzej.

Parlament Mađarske (Országház)

Parlament Mađarske je jedna od najznačajnijih zgrada u Budimpešti i simbol mađarske demokratije.

To je jedna od najvećih parlamentarnih zgrada na svetu. Ima 691 sobu, 20 stepeništa i 27 kapija. Visina kupole doseže 96 metara, što ga čini jednim od najviših zgrada u Budimpešti.

Zgrada je izuzetno simetrična. Ima tačno 365 tornjeva i prozora, što predstavlja broj dana u godini.

Posetioci mogu istražiti unutrašnjost zgrade, uključujući Centralnu kulu i Impresionističku salu, i saznati više o istoriji Mađarske i parlamentarizmu.

Iako je otvoren za turiste, Parlament Mađarske je i dalje aktivan zakonodavni organ u zemlji.

Termalni izvori i banje

Datiraju još iz antičkih vremena, a ova tradicija se očuvala i danas, te čini značajnu atrakciju za posetioce. 

Budimpešta se nalazi na geotermalno aktivnom području s mnogim termalnim izvorima ispod površine. Ovi izvori sadrže mineralne soli i imaju terapeutska svojstva.

Szechenyi kupatilo je jedno od najpoznatijih i najvećih termalnih kupatila u Budimpešti, smešteno u prelepom Gradskom parku. Pored ovog kupatila, poznata su i sledeća: Gellért, Rudas, Király, Lukács. Sva ova kupatila imaju boagatu istoriju iza sebe.

Budimpešta nudi kombinaciju istorijskog bogatstva, kulture, termalnih izvora, odlične hrane i zabave. Ne propustite da u pauzama za predah probate nešto od njihove kuhinje poput gulaša, paprikaša i slatkog dezerta poznatog kao štrudla.

Budimpešta je poznata po relativno pristupačnim cenama u poređenju s drugim evropskim gradovima, što je još jedna prednost i razlog da se što pre spakujete i krenete u obilazak.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
Lina
3 meseci ranije

Divno! Spakovaću se sa tri drugarice sad za 8. mart, i otići u Budimpeštu. Rešile smo da iznajmimo neki bolji auto kod Menadžera, i odosmo u ženski provod.
Hvala za sve ove informacije, trebaće nam.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana