Uz Kafu logo

Čaj od kamilice

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Većina ljudi zna da čajevi imaju mnoge dobrobiti po zdravlje. Naravno, različite vrste čaja imaju različite efekte. Na primer, zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u izbacivanju toksina i slobonih radikala iz našeg organizma, sprečavajući prerano starenje i još mnogo toga.

Čaj od nane pomaže u pročišćavanju sinusa i redukuje simptome prehlade i gripa. Ovo je svakako impresivno, ali verovatno većinu blagotvornih svojstava po zdravlje sadrži čaj od kamilice. Pravi se od lišća i cvetova kamilice i ima svojstva koja su, najblaže rečeno, zapanjujuća.

kamilicaIako neka njegova svojstva još uvek nisu dovoljno naučno istražena i smatra se da su to više narodna verovanja, određen broj naučnih istraživanja je potvrdio da čaj od kamilice ipak ima većinu pozitivnih efekata koji mu se pripisuju.

Nesanica
Jedna od osnovnih karakteristika ovog čaja je da deluje kao relaksant. Opušta ukočene mišiće i smiruje nervni sistem. U manjim količinama, čaj od kamilice može umanjiti anksioznost i pomoći Vam da se opustite. U većim dozama može pomoći da se dobro naspavate.

Iako su i ostale blagodeti čaja od kamilice o kojima ćemo govoriti odlične, ova je verovatno najvažnija. Ipak je činjenica da ne postoji ništa bolje za zdravlje generalno od zdravog i redovnog sna.

Grčevi u mišićima
Već je pomenuto da kamilica deluje opuštajuće, pa samim tim može olakšati sve vrste grčeva i bolova u mišićima. Bez obzira na to da li Vas bole leđa, da li Vam je ukočen vrat ili imate menstrualne grčeve, kamilica opušta mišiće i tako olakšava bolove.

Bolovi u stomaku
Sem što generalno opušta mišiće, kamilica je izuzetno dobra za stomačne probleme. Bilo da patite od sindroma iritabilnih creva, dijareje, konstipacije ili nekog drugog problema, čaj od kamilice će Vam znatno pomoći kod varenja i generalno olakšati sve probleme sa probavnim traktom.

Imuni sistem
Jedna od najboljih dobrobiti čaja od kamilice je njegovo svojstvo da ojača imuni sistem. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija čaja od kamilice podstiče apsorpciju hipurinske kiseline – biljnog fenola. Biljni fenoli ojačavaju imuni sistem i potpomažu borbu protiv bakterija. Zato je čaj od kamilice odavno poznat kao odličan lek za grip i prehladu.

Bezbedan je za decu
Pošto proizvođači hrane i pića dodaju hemikalije i aditive u svoje proizvode u obilnim količinama, logično je da su roditelji oprezni kada na red dođe pitanje šta je bezbedno davati deci. Većina „dečjih“ sirupa za, recimo, kašalj, zapravo uopšte nije bezbedna za decu. Srećom, tu su prirodni lekovi i čajevi koji mogu pomoći deci.
Livadski med, na primer, je odličan za suvo grlo. Takođe, čaj od kamilice ima isti efekat na decu kao i na odrasle, a bezbedan je da se daje čak i bebama. Čaj u flašici ili šoljici za decu dovoljno odraslu da mogu da piju iz šolje, mogu ublažiti bolove i grčeve u stomaku, grip, groznicu i pomoći bebi da se opusti i lakše zaspi ukoliko je bolesna.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana