Uz Kafu logo

Gledajmo opet crtaće!

Aktuelnosti

Autor: Milica Stojadinovic

Da li su crtani filmovi samo za decu?

Sa sedmom umetnošću se prvi put upoznajete preko animiranih filmova. 

Šarenilo na ekranu i muzičke teme su ono što čini ovu vrstu prijemčivom deci. Da li samo njima? Sigurno ste sebe uhvatili da pevušite neku pesmicu koju ste čuli u takvom filmu. Likovi su živopisni i uglavnom veseli, pa ste možda i pokušali  da imitirate neku pošalicu koju ste uočili u takvom žanru. I naposletku, crtani film vam garantuje srećan kraj jer dobro uvek pobeđuje. Nije li to ono što je svima nama potrebno?  

Jedva sam čekala da sin dovoljno poodraste kako bismo mogli zajedno da gledamo crtaće, kako bismo pevali po kući ono što u srpskoj transkripciji zvuči Andadasiiiiii i pričali o tome šta nam se sviđa. Koji su to likovi koji su ostavili utisak na nas? Zašto baš oni? Koji nam je omiljeni deo filma? Kako nam se dopao kraj? 

Odaberite pravi crtani film!

Imala sam izgovor što opet gledam Uspavanu lepoticu ili 101 dalmatinca. Naučila sam imena svih članova društva Patrolne šape. Nekada smo u bioskopu gledali premijere, ali najčešće smo zavaljeni u fotelji uz kokice uživali u toplini svog doma. Ustanovili smo svoju tradiciju koja se zove filmska subota. Jedino što je trebalo učiniti je odabrati film. 

Međutim, to zvuči jednostavnije nego što jeste. Treba pronaći film koji će biti prilagođen uzrastu jednog radoznalog, pomalo bojažljivog petogodišnjeg dečaka. Poželjno je da se nešto pri tom i nauči, izvuče neka pouka. A sebično sam želela da i meni bude lepo.

Priznajem da je na tom putu bilo debakla i filmskih katastrofa i nerado priznajem da je to retko izrečeno obostrano. Primećivala sam dosadu i zevanje kod naslednika na neki stari filmski klasik koji bih iskopala; kao što sam se pitala da li je moguće da sam toliko matora da ne razumem ovu omladinu i da je u moje vreme bilo bolje. I onda dolazimo do toga da postoje teme koje su univerzalne i likovi koji će uvek biti prijemčivi. Postoje i te kako dobri stari filmovi koje će vaše dete razumeti bez obzira na to koliko ih decenija deli. Kao što postoje one ideje koje će dotaknuti i vas, koliko god skeptični bili kada vidite savremenu špicu koja nije izašla iz opere ili baleta poput svih starih Diznijevih. Koji su to filmovi koji pobeđuju generacijski jaz?

Petar Pan

Ova priča datira iz 1902. godine, stvorio ju je škotski pisac Dzejms Metju Bari. U pitanju je dečak koji nije želeo da odraste, može da leti i živi u Nedođiji. Pomaže mu čarobnica Zvončica, druži se sa Vendi i njenom braćom, a neprijatelj mu je Kuka, zloglasni kapetan koji je ostao bez šake. Ekranizacija koju smo svi gledali je iz 1953, što znači da nas od njene premijere deli dobrih sedamdeset godina. Međutim, ova priča o večitom dečaku je uvek aktuelna i on predstavlja simbol slobodnog, nesputanog duha.

Kao devojčica, radovala sam se delu u kom se on druži sa sirenama i upoznaje mlađe članove porodice Darling. Sada se zajedno sa sinom smejem muzici koja najavljuje krokodila, pijanim gusarima i predivnom kraju. Otac  kaže Vendi kako je brod Petra Pana i on video nekada davno, što nam sugeriše da je Petar Pan bio deo i njegovog detinjstva. Shvatamo da se iza maske jednog patrijarhalnog i autoritativnog oca krije takođe jedan dečak. Svi su nekad bili deca, samo Petar Pan ima tu  sreću da to može i da ostane.

Kralj lavova

Kralj lavova je crtani film iz 1994. godine. Inspirisan je Hamletom i Biblijom i govori o tragičnoj sudbini lavića Simbe. Simba ostaje bez oca koji je kralj lavova i proći će dug put kako bi  postao njegov naslednik.  Doživeće izdaju bliskog člana porodice i osećaće grižu savesti pošto će biti optužen za smrt svog oca. Uz druženje sa blesavim merkatom i divljom svinjom će pevati Hakuna matata što doslovno znači da nema problema. Na kraju će se potvrditi ono što ga je otac učio, da postoji krug života koji treba da poštujemo i sledimo.

Iz detinjstva pamtim fenomenalnu muziku, a sa sinom delim tugu kada Simbu snađe nesreća. Svaki put nas iznova pogodi nepravda, ali je kraj više nego utešan. Lavić će pobediti Mufasu i životinje će dobiti novog lava na tronu, čime će se otvoriti novi krug. 

Grozan ja

Ova serija crtaća izlazi prvi put 2010. godine, pa je računam u one novijeg datuma. U pitanju je priča o groznom zlikovcu koji to, naravno, nije. Iza jednog naoko grubijana koji mrzi ceo svet  krije se čovek mekog srca. On će postati muž, otac i tajni agent. Njegovi pomoćnici su minionsi, smešna i smotana bića koja njemu čine više štete nego koristi.

Vašem detetu će biti zanimljive anegdote minionsa, kikotaćete se zajedno sa njim kada opet nešto dignu u vazduh ili dok nešto objašnjavaju na svom izmišljenom jeziku. Možda ćete malo i đuskati uz fantastičnu muziku. Ono što će vam se u filmu najviše dopasti je lik Grua. Videćete sebe, opet mrzovoljnog na ceo svet, opet uhvaćenog u koštac sa životnim nedaćama, ali sigurno u duši plemenitog i spremnog da pomogne tom istom svetu.

Sunđer Bob

Sunđer Bob živi u ananasu na dnu mora i sav je šupljikav i to je fora. Da, muzika je zarazna. Ovaj crtani se stalno emituje već godinama i više nisam sigurna čijem detinjstvu pripada. S druge strane, ubeđena sam sada kada ga gledam iz ove perspektive da uopšte nije samo  za decu. Mom sinu su svi likovi beskrajno zabavni, a probajte i vi da se ne nasmejete na njihove gegove. Lignjoslav je mizantrop (mada ne znam koji je izraz za nekog ko mrzi sve ribe, a ne ljude), Sunđer Bob entuzijasta, a Patrik, da upotrebim eufemizam, nije baš najpametniji na svetu. Šale koje uhvatite između redova su razlog što ćete uhvatiti sebe da sa detetom pratite novu epizodu. Bonus je fenomenalna sinhronizacija i Vlada Divljan u epizodnoj ulozi.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu