Uz Kafu logo

Finansijsko planiranje za početnike: Kako upravljati ličnim budžetom i štedeti

AktuelnostiKafa na poslu

Autor: uzkafu

Couple facing financial stress. Young female dressed casually planning family budget in kitchen, using calculator. Her husband holding pen and standing next to her, having thoughtful expression

Plaćanje računa, izmirenje rata u prodavnicama i otplata kredita često ostavlja malo prostora u budžetu. Dodajte tome neočekivane troškove, i brzo ćete potrošiti svoj fond za crne dane. Ocenjujući lične finansije, često se suočavamo s ocenom “nedovoljan”.

Preostalu sumu delimo sa brojem dana do kraja meseca, nadajući se neočekivanom prilivu novca. Međutim, postoji rešenje za ovu situaciju.

Uz samo šest jednostavnih trikova, možemo promeniti ovu priču i osigurati srećan završetak finansijske drame.

  1. Izračunajte ukupnu vrednost imovine i obaveza

Dok pijete popodnevnu kafu, razmotrite gotovinu, sredstva na računu u banci, ušteđevinu, vrednosne papire, obveznice, nekretnine, vozila i dragocenosti poput umetničkih slika, retkih predmeta velike vrednosti i kolekcionarskih primeraka kao vašu imovinu.

Nakon toga, sagledajte ukupne obaveze i iznos duga, kao što su krediti, mesečni računi i dugovi na kreditnim karticama. Nastavite sami, jer obaveze često nisu konačne.

Izrazite ukupnu vrednost imovine i obaveza u novčanim iznosima. Kad oduzmete ukupne obaveze od ukupne vrednosti imovine, kako TM Consulting knjigovodstvena agencija navodi, dobićete pregled svog financijskog stanja, odgovore na pitanja o vašem financijskom položaju i temelj za buduće korake i planiranje aktivnosti.

Obratite pažnju na ovo jednom godišnje, jer se vrednost imovine i obaveza vremenom menja.

  1. Definištite svoje ciljeve

Postavite kratkoročan, srednjoročan i dugoročan cilj. Odredite rokove i napravite detaljan plan. Razmislite koliko vremena, truda i novca će vam biti potrebni da ih realizujete.

Ciljevi se obično postavljaju na početku godine, ali se mogu menjati. Ovo se posebno odnosi na kratkoročne ciljeve, kao što je otplata duga na kartici, i srednjoročne, poput renoviranja stana,koji se mogu prilagoditi. Dugoročni ciljevi, kao što je štednja za penzionerske dane, bi trebalo da ostanu stabilni.

Preporuka je da se ciljevima vraćate svakih šest meseci. Proverite da li su se vaši prioriteti promenili i da li ste na pravom putu ka ostvarenju ciljeva.

  1. Kreirajte mesečni budžet

Mesečni budžet se lako kreira uz Excel dokumentu ili rokovniku. Prva polovina meseca je posvećena unosu prihoda i predstojećih troškova.

Nezavisno da li ovo radite prvi put ili je već postalo vaša rutina, važno je da se pridržavate štedljivog modela poznatog kao 50:30:20.

Ova formula znači da treba da:

  1. Izdvojite 50% sredstava za osnovne potrebe kao što su kirija, računi, hrana i ostale potrepštine.
  2. 30% možete koristiti za želje kao što su nova garderoba ili odlasci u restoran.
  3. Preostalih 20% treba da bude namenjeno štednji.

Iako zvuči jednostavno, primena ovog modela može biti izazovna. Da biste olakšali ovaj proces, važno je da jasno razlikujete šta je stvarna potreba, a šta je želja.

Pre nego što nešto kupite, zapitajte se da li je to nešto što vam je zaista neophodno. Ako je odgovor potvrdan, svrstajte to u kategoriju potreba. Ako oklevate, verovatno je to želja koju možete ostvariti kasnije, prema vašem budžetu. 

  1. Izbegavajte impulsivnu kupovinu

Sigurno ste čuli za savete tipa: “Ne idi u kupovinu gladan” ili “Uvek nosi spisak sa sobom”. 

Pridržavajte se tih saveta i ne dozvolite da vas privuče akcija “kupiš jedan, drugi dobiješ besplatno”, što bi nepotrebno moglo da napuni vašu korpu za kupovinu, ali i isprazni vaš novčanik.

Prilikom kupovine, donosite racionalne odluke umesto da se vodite emocijama.

Dozvolite sebi vreme da razmislite pre nego što donesete odluku o kupovini, bilo da je reč o novoj torbi ili najnovijem modelu bežičnih slušalica.

  1. Vodite računa o upotrebi kreditnih kartica

Ako se, uprkos oprezu, nađete u situaciji da preterujete s korišćenjem kartice, a posebno ako je reč o kreditnoj kartici, nema potrebe za panikom – postoji rešenje.

Privremeno odložite karticu, bar dok ne izmirite sve dugove koji su se nagomilali. Napravite plan otplaćivanja i, ako je moguće, plaćajte više od minimalnog iznosa.

Svaki dodatni evro se računa; čak i ako svakog dana odvojite samo jedan, na kraju meseca ćete biti 30 koraka bliže potpunom izmirenju duga.

  1. Učite decu da bankomat nije čarobna mašina za novac

Nikad nije rano ili kasno za razgovor o finansijama. Naučite decu da bankomat nije čarobna mašina koja pravi novac.

Treba im objasniti da su svakodnevni rad i redovna štednja neophodni kako bi se obezbedila sredstva za kupovinu novih patika, igračaka ili video-igara.

Moguće je da će vam ovo na početku izgledati zahtevno, ali budući da znate da je sve stvar navike, zašto već danas ne biste počeli da praktikujete jednu koja će poboljšati vašu finansijsku situaciju? Verujemo da ćete ubrzo primetiti pozitivne promene.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu