Uz Kafu logo

Zašto je gimnastika za decu sport sa kojim nikako ne možete da pogrešite

AktuelnostiDok beba spava

Autor: uzkafu

Gimnastika nudi beskrajno mnogo mogućnosti. Ona se deli na sportsku koju treniraju uglavnom dečaci i na ritmičku koju treniraju većinom devojčice.

Kada vaše dete nauči osnove gimnastike, to može biti fantastična odskočna daska za bilo koji naredni sport. Gimnastika je u osnovi svakog sporta i baš zato se preporučuje za bazični odnosno prvi sport koji birate za svoje dete, jer ćete mu tako ostaviti vrlo kvalitetnu osnovu za dalji fizički razvoj i sportsku karijeru.

Svaki sport ima neke svoje specifičnosti, vrline i mane, a lepota sporta je baš u tome što se oni razlikuju po načinu treniranja. Neki su individualni, neki su timski, neki se treniraju na travi, neki u vodi. Baš zato vašem detetu možete ponuditi više sportova, a gimnastika je jedan od najbazičnijih sportova za svako dete.

Još kao mali, u školi učimo fizičku kulturu, odnosno izvođenje određenih vežbi u sali, na strunjači, kozliću i sa rekvizitima. Gimnastika je zato najsličnija časovima fizičke kulture koji su prepoznati kao najefikasniji za najraniji dečiji fizički i emocionalni razvoj. Svakako postoji niz razloga da gimnastiku postavite u najuži izbor, a evo zbog čega sigurno nećete pogrešiti ako je izaberete:

Gimnastika je svuda prisutna

Gimnastika je olimpijski sport i to je jedna od najvećih prednosti. Možemo reći da je ona više od sporta, a sama činjenica da možete stiči do takmičenja za Olimpijadu, čini ovaj sport visoko motivišućim. Gimnastika za decu je pravi izbor jer deci daje izuzetnu motivaciju. Sama činjenica da mogu da ostvare visoke ciljeve i da jednog dana predstavljaju svoju zemlju, ostavlja im prostora za motivaciju i rad na sebi koji se ne mora ugasiti kroz nekoliko godina.

Sa druge strane u svakoj zemlji i u svakom gradu postoje škole gimnastike. Za većinu osnovnih vežbi nije potrebna posebna oprema, što je čini veoma praktičnom.

Rani početak treniranja

Gimnastika je jedan od sportova koji nudi ovu ni malo zanemarljivu prednost, a to je mogućnost ranog početka u treninzima. Deca sa već 2-3 godine mogu početi sa upoznavanjem osnovnih vežbi i pokreta u gimnastici. Naravno težina izvođenja vežbi raste sa iskustvom i godinama, ali ostavlja veliku prednost u odnosu na druge sportove.

Gimnastika je beskontaktni sport

Bezkontaktni sportovi smanjuju rizik od povreda, što ih čini sigurnijim u odnosu na treninge fudbala, boksa ili odbojke. Ovo je veoma važna prednost, posebno u ranom dečijem uzrastu.

Raznolikost

Gimnastika ima puno oblika, može biti sportska i ritmička pa je mogu trenirati i devojčice i dečaci. Posebno u ritmičoj gimnastici razvija se kreativnost i raznolikost koja se ogleda u korišćenju različitih rekvizita, vežbi i sve to uz kombinciju muzike koja prati koreografiju, što ostavlja dovoljno prostora za kombinovanje.

Pozitivan uticaj na zdravlje

Gimnastika ali i drugi sportovi su pravi izbor jer sa njom nikada nećete pogrešiti. Ona utiče na pravilan fizički razvoj tela, na jačanje i izgradnju mišića na pravi način, zatim na gipkost i eleganciju u pokretu, posebno za ritmičku gimnastiku. Čak i da se vaše dete kasnije predomisli i izabere neki drugi sport, gimnastika će biti savršena osnova za nadogradnju uz pomoć drugih sportova.

Individualni treninzi gimnastike

Individualni trening je takođe rezervisan i za gimnastiku. Možete se opredeliti za individualne treninge za vaše dete, posebno u nekom kasnijem periodu, kada se dete ozbiljnije priprema za takmičenja. Za individualne treninge se možete opredeliti od prvog dana, ali se ipak savetuje da u početku dete trenira u grupi kako bi se povezalo sa svojim vršnjacima i upoznalo sa njihovim načinom treniranja. Individualni trening pruža vam mnogo više opcija za brže napredovanje. Za kraće vreme vaše dete će ostvariti mnogo bolji rezultat, mnogo će brže izgraditi mišiće, trener će mu biti sto posto posvećen i napredak će biti mnogo brži i intenzivniji nego kada trenira u grupi. Za takmičarsku fazu individualni treninzi se podrazumevaju, kako bi takmičar bo fokusiran na postizanje rezultata i bolju kondiciju.

Moglo bi se reći da zbog svih ovih benefita, gimnastika ne može da odmogne vašem detetu ni na jedan način. U slučaju da se vaše dete nije pronašlo u ovom sportu, gimnastika će mu sigurno dati jednu sjajnu osnovu za dalje treniranje, fizički izdržljivo telo, razvijenu discipllinu, fokus, gipkost i eleganciju,ukoliko trenira ritmičku gimnastiku, što je savršena baza za sve dalje sportove.

Naravno,jako je važna i vaša podrška i podrška trenera, pa kada dete razmišlja da li da nastavi sa treniranjem gimnastike ili da se prebaci na drugi sport, važno je da  pokušate sve što je u vašoj moći kako bi bili sigurni da li je vaše dete napravilo dobar izbor. Ponekad nije problem u samoj gimnastici, već vam ne odgovara termin, lokacija trening ili sam trener. Važno je da se sve kockice poklope i tek tada vaše dete može ostvariti zavidan uspeh za pamćenje i na kraju biti zadovoljno svojim izborom i rezultatima. Čak iako se ne odluči za ozbiljnije bavljenje gimnastikom, svaki trenutak treniranje je važan i jedan korak napred ka stvaranju samostalnog i vrednog pojedinca.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu