Uz Kafu logo

Hormonska terapija za menopauzu

AktuelnostiZa bolji dan

Autor: uzkafu

Stav o hormonskoj supstitucionoj terapiji značajno je promenjen u odnosu na period pre desetak godina. Indikacije za hormonsku supstizuciju po preporukama Intrenacionalnog udruženja za menopauzu:
• rani simptomi perimenopauzalni period: karakteriše se iregularnim krvarenjima,
• kasniji perimenopauzalni period I rana postmenopauza: vazomotorni problem, menstrualna iregularnost, psihički problemi
• kasniji postmenopauzalni period: urogenitalni problem, prevencja i lečenje osteoporoze, kao I kardiovaskularnih bolesti.

Neophodno je pre primene hormonske supstitucije pacijenta upoznati sa rizicima i neželjenim efekata njene primene. Kao najčešće razmatrani rizici po pacijenta i lekara su prvenstveno karcinom dojke, potom i rizici od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih obolenja.

Društvo lekara SAD-a za zaštitu od menopauze u  svojoj izjavi o pristupu anti-aging terapijama iz 2017. godine, ističe sledeće:

  1. Kod pacijentkinja mlađih od 60 godina ili kod onih kod kojih nije prošlo više od 10 godina od početka menopause, prednosti hormonske supstitucije  su najverovatnije nadmašile rizik za pacijentkinje sa simptomima koje započinju hormonsku supstituciju
  2. U primeni hormonske  supstitucije moramo imati individualni pristup, uzimajući u vidu pre svega indikacije ili ciljeve ovog tretmana, uzimanje u obzir godine pacijentkinje i / ili perioda od početka menopauze.  Takođe moramo sagledati, u vezi sa iniciranjem ili nastavkom hormonske supstitucije, zdravlje pacijentkinje kao i potencijalnu korist, ali i rizika od supstitucije hormonima u odnosu druge terapijske mogućnosti.
  3. Lekar donosi odluku o terapiji individualno, što podrazumeva odluku o vrsti hormonske supstitucije, dozi i režimu primene, uzimajući u obzir negativne efekate i informacije o bezbednosti, u skladu sa sa rizicima za svaku pacijentkinju ponaosob, kao i njenim ličnim preferencama.

Pacijentkinji sa tegobama i simptomima koje su posledica estrogenskog nedostatka (insuficijencije), koja je u perimenopauzi ili postmenopauzi treba ponuditi terapiju koja će značajno poboljšati kvalitet života, ali I značajno umanjiti tegobe. 

Ublažiće simptome menopauze, starenja, kao što su: suvoća i atrofija sluzokože vaginalnih zidova, menopauzalna depresivno-anksiozna stanja, znojenje i manjak životne energije.

Načini aplikacije:

Oralna estrogenska terapija

Primena estrogena može biti: oralna, transdermalna, perkutana, subkutana, intranazalna, intramuskularna, intravaginalna. Zavisno od želje pacijentkinje, vrste preparata na tržištu, kinetike i metaboličkog delovanja leka. Ako govorimo o oralnoj primeni estrogena, konvercija esteradiola u estron dešava se u ćelijama mukoze creva, dok se nastavak metabolizma leka odvija u jetri, te se na ovaj način ispoljava snažan efekt na metabolizam ćelija jetre (hepatocita). Oralna primena podrazumeva da primenu estrogena u miligramima (1 ili 2 mg dnevno), dok  transdermalna primena u obliku flastera podrazumeva mikrogramske količine estrogena (25, 50 ili 100µg dnevno).

Transdermalna estrogenska terapija

Ovakva primena omogućava održavanje stalne količine estrogena u plazmi. Takođe i uticaj na metabolizam u jetri znatno je manji nego kod  prethodno navedene oralne aplikacije. Značajno je što se može  propisati u nižim dozama, održava stalan nivo hormona, što može biti značajno, posebno ako pacijentkinja ima migrene. Takođe, zaobilazeći metabolizam kroz jetru, ne uzrokuje povećanje triglicerida. Vrste transdermalnih opcija uključuju:

*Patches

*Gelovi

*Sprejevi za kožu

Dokazani su metabolički antitrombotički efekati koje ispoljava transdermalna hormonska supstituciona terapija ali i klinički rezultati koji na to sugerišu, iako ne potpuno jasno, da transdermalna primena  nema rizik za trombozu, ovaj način primene ima prednost kod pacijenta sa hipertenzijom, proširenim venama, trombozama u anamnezi.

Vaginalna estrogenska terapija

Ovaj način primene obično se koristi samo za lečenje simptoma urogenitalnog sistema izazvanih menopauzom poput suve vagine, bolnog seksualnog odnosa i simptoma vezanih za mokraćnu bešiku. 

Vaginalni estrogeni dostupni su u:

*Kreme

*Tablete

*Prstenovi

-Progestin-Progesteron Opcije

U perimenopauzi je primenjuje se ciklična u kojoj se i estrogeni i progestageni daju ciklično, sa pauzom od sedam dana. Takođe, estrogeni se mogu davati i kontinualno ali se progestageni u tom slučaju daju ciklično deset do četrnaest dana. U oba slučaja očekivano je krvarenje nekoliko dana nakon završetka primene progestagena. Kod pacijentkinja sa hiruški odstranjenom matericom nije potrebna primena progesterona. Ove progestin / progesterone opcije su dostupne u obliku:

*Pilule

*Vaginalnih gelova

*Vaginalnih umetaka

*materičnih spirala koji sadrže progestin ( i one se  takođe mogu aplikovati) 

Kontraindikacije za primenu hormonske supstitucione terapije su:

*trudnoća I laktacija

*karcinom endometrijuma

*karcinom dojke

*nedijagnostikovano vaginalno krvarenje

*akutna oboljenja jetre

*akutni tromboemolijski proces.

Planovi tretmana hormonske terapije moraju biti individualizirani i striktno odredjeni od specijaliste ginekologa koji se bavi menopauzom i anti-aging tretmanima.

Danas postoji mnogo različitih tipova, doza i formulacija hormonske terapije u zavisnosti od vaših specifičnih potreba.

Menopauza, kao i hormonske promene u organizmu, normalan su process starenja svake žene. Međutim, kao što je i prethodno navedeno primena hormonske supstitucione terapije u dogovoru sa ginekologom može znatno poboljšati vaš kvalitet života. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu