Italijanski espreso na srpski način
KafaKuhinjicaSlatkiši
Autor: Marija
Dugo sam imala kuvalo za espreso, ali ga nisam često koristila. Zapravo, jednom prilikom sam skuvala espreso kaficu i nimalo mi se nije dopalo. Od tada kuvalo dve godine čami u ormanu, sve dok mi kolega Nenad nije rekao da spremim espreso po njegovom receptu. Ovom prilikom želim da mu se puno zahvalim na receptu i divim slikama koje je pripremio za ovaj post.
Za pripremu vam je potrebno sledeće:
doncafe strong, kuvalo za espreso, mutilica za nes i malo mleka.
U kuvalo za espreso stavite u delu za filter kašičicu donkafe strong kafe, nalijte vodu i stavite na ringu.
U šoljicu naspite mleko i podgrejte ga, 10 sekundi u mikrotalasnoj ili malo na ringli da se smlači. Mutilicom za nes umutite penu. Ukoliko volite slatki espreso šećer možete odmah pomešati sa mlekom, pa tek onda mleko podgrejati i umutiti penu, kako bi se šećer lepo istopio.
U kuvalu za espreso, kafa je gotova vrlo brzo, za nekih 2 minuta. Nalijte kafu preko pene u šoljicu i uživajte u mirisu i ukusu.
Kuvalo za espreso možete kupiti na pijaci ili po većim marketima. Može se naći u izvornom obliku kao što je moje, ili u nekoj modernijoj varijanti. Jedina mana izvornog kuvala je ta što je doza za jedan espreso, pa ukoliko želite više da pripremite morate postupak da ponovite više puta. Na youtub-u postoji i uputstvo kako se kuvalo koristi, pa možete da pogledate:
Ovako pripremljen espreso je oduševio moje ukućane i mene. Neću biti skromna i reći ću da svakako probate, jer bolji espreso nisam pila.
Prijatna vam kafica :biggrin:
Slični postovi
Kafa, Zanimljivosti
Meterološka prognoza u šolji kafe
Osim čuvenog gledanja u šolju, verovali ili ne, ali šolja turske kafe može ...
Autor: uzkafu
Kafa, Kozmetika, Nega lica i tela
Kako se rešiti celulita uz pomoć kafe?
Još jedna dobra vest za sve kafopije, konkretno za ljubitelje stare dobre ...
Autor: uzkafu
Kafa, Majstorije, Zanimljivosti
Kafica za dobro jutro
Obožavam espreso sa mlekom. Uvek sam se divila spretnim prstima i šarama u ...
Autor: Lavanda
Kafa, Zanimljivosti
Vrste espresa
Baš kada sam se spremala da napišem tekst o vrstama espresa, pronašla sam ...
Autor: Milena
Kafa
Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?
O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra za zdravlje, da može ...
Autor: uzkafu
Ovo je obicna, turska kafa samo jaca? Pitam jer ne razumem kako je uopste moguce od turske kafe napraviti espreso?! 🙂 :unsure:
Da turska, moguce je. Moras da probas pa da se uveris da ispada dobar espreso :biggrin:
Verujem da je ukusno, tako i izgleda 🙂
Ja kao autor recepta, koga upražnjavam već pune 4 godine savetujem da eksperimentiše sa različitim kafama, ali ja se uvek vracam DonCafe Strong ukusu 🙂 Aroma je jača a i sama kafa je malo krupnije mlevena. Sa običnom kafom je malo teže (sa onom koja je sitnije mlevena) jer ponekad prodje i talog pa to nije taj ukus 🙂
Uzivajte
Imamo kuvalo i retko kad spremamo kafu u njemu. Ne znam zasto 🙁 Ovo cu odmah popodne da probam.
Ovo nikako nije espreso kafa. Za vise informacija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot
http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
nije, zato je u naslovu na srpski nacin 😉
…sto se pažljivim čitanjem članka svodi na isto.
Konstrukcija aparata nije bitna dok se postuje princip.
I ono sto je najbitnije, blend – koji odredjuje ukus (kao i granulacija mlevene kafe)Kako Moka-pot ima jedan pritisak na kom otvara ventil i omogucava da se magija desi, tako treba istrazivati sa granulacijom pri mlevenju, od toga i zavise rezultati(kvalitet pene).
Pena opet zavisi od blenda ..i tako u krug dok ne pronadjete svoju kombinaciju koju je Marija sebi našla.
Evo još jednog, dodatnog saveta: ukoliko nemate mleka, a imate pravu espreso kafu, autentičnu penu možete dobiti ako prvu količinu kafe koju lonče (kuvalo, kako ga ovde zovete)izbaci, pomešate sa malo šećera i to penasto umutite. Možete umutiti mutilicom, a možete i kašičicom, i to vrlo lako, rukom. Ovo nisam probala sa klasičnom kafom, ali, ko zna… možda i može. Vredi probati 🙂