Uz Kafu logo

Kako pripremiti automobil za zimsko putovanje?

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Zima često donosi sa sobom posebne izazove. Kada je reč o ličnoj pripremi, važno je uložiti u tople jakne, kvalitetne čizme koje nisu samo udobne već i vodonepropusne. Naravno, ne smemo zaboraviti na esencijalne dodatke poput toplih džempera, rukavica i šalova koji čine zimske dane ugodnijima.

Ali, dok mi brinemo o svom komforu, ne smemo zaboraviti na naše četvorotočkaše. Automobili, poput nas, zahtevaju dodatnu pažnju tokom zimskih meseci. Održavanje i priprema automobila odražavaju se na njegovu dugovečnost i našu sigurnost. Bilo da se koristi za kratke gradske ture ili za duže putovanje kroz snežne predele, automobil treba da bude spreman za hladne uslove. Redovne provere antifriza, pneumatika i kočnica, kao i osiguranje da je akumulator u dobrom stanju, mogu napraviti značajnu razliku. Ovo ne samo da štiti automobil od mogućih oštećenja, već osigurava da svako putovanje protekne glatko i bezbedno.

Da li imate kvalitetne zimske gume?

Oštećene gume nisu ni za kakvu, posebno ne za zimsku vožnju. Kvalitetne zimske gume najpre znači da nisu istrošene, da imaju dobre šare na sebi i da su prilagođene zimskim uslovima. Naravno, podrazumeva se da u potrebnom periodu već promenite letnje i stavite one koje ste propisnu čuvali za hladno vreme, a ako planirate kupovinu novih, ustremite se ka tome da budu kvalitetne zimske gume, koje podržavaju sve potrebne performanse.

Jednom mesečno je preporučljivo proveriti pritisak u gumama. Informaciju o optimalnom pritisku možete pronaći na unutrašnjoj strani vozačevih vrata, a izražena je u “PSI”. Ako koristite kvalitetne zimske gume, važno je i redovno održavanje. Osim provere pritiska, pre zime ih je poželjno tretirati zaštitnim sredstvima.

Nanošenje voska

Dolaskom kišovitog i snežnog perioda, sa solju na putevima, važno je zaštititi automobil od faktora koji mogu izazvati rđanje, posebno na donjim delovima vozila. Voskiranje limarije je esencijalna priprema za ovakve uslove. Poseban akcenat stavite na delove iznad točkova, bočne panele i rešetke. Oni su najizloženiji snegu, soli i ledu, pa im je potrebna dodatna antikorozivna zaštita da biste izbegli nepotrebna oštećenja automobila.

Provera akumulatora

Ukoliko niste znali, bitna stvar koju je potrebno imati u glavi, a mladi vozači često ne razmišljaju o tome, jeste da funkcionalnost i sam kapacitet rada akmuluatora opada u zimskim mesecima. Proverite njegovo stanje pre početka hladnijeg vremena, a jedan od dobrih saveta jeste da ako mogućnosti dozvoljavaju, kada se automobil ne vozi, bude zatvoren u garaži. Tako se štiti celokupan automobil, kao i akumulator. Dodatni savet jeste da u automobilu uvek nosite i imate kablove za startovanje. Nikada se ne zna kada mogu zatrebati vama ili nekome na putu kome je jednostavno prestao sa radom i ne može da startuje rad svog vozila. 

Uradite mali servis

Ako ste se pitali kada je vreme za mali servis, odgovor je upravo sada. Vreme pre nego što se postave zimske gume, pre nego dođe period niskih temperatura, odlično je vreme da svoje vozilo predate u ruke majstora koji će proveriti sve važnije stvari u automobilu i da izmeni i promeni, eventualno popravi šta nije valjalo. Tako ćete biti spremni za svaki kraći ili duži put ove zimske sezone, bez brige da li ćete imati neke od najčešćih kvarova na vozilu.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu