Uz Kafu logo

Kalendar plodnih dana – šta su plodni dani

AktuelnostiZa bolji dan

Autor: uzkafu

Menstrualni ciklus predstavlja period između prvog dana menstruacije i poslednjeg dana ciklusa. Trajanje jednog menstrualnog ciklusa koji se smatra normlanim varira između 21 i 35 dana. Menstrualni ciklus ima svoje faze – menstrualna faza (krvarenje), folikularna faza, faza ovulacije i lutealna faza.

Da li je menstrualni ciklus uvek isti?

Normalan menstrualni ciklus uvek prolazi kroz iste faze, ipak zbog neredovnosti ciklusa i variranju hormona ne možemo uvek tačno predvideti kojeg dana će se dogoditi određena faza. Menstrualni ciklus ima za cilj pripremu reproduktivnih organa za usađivanje jajne ćelije u matericu i čine ga sledeće faze:

Menstrualna faza – Menstrualna faza započinje prvog dana ciklusa u vidu krvarenja, i traje okvirno između 5 i 7 dana. U menstrualnoj fazi dolazi do ljuštenja ćelija zida materice (endometrijuma), te dolazi do krvarenja koje nazivamo menstruacija. U ovoj fazi plodnost je niska.

Folikularna faza – Folikularna faza nastupa nakon menstrualne faze i traje između 10 i 14 dana. U folikularnoj fazi počinje zadebljavanje zida materice i priprema za izbacivanje jajne ćelije u jajovod. Kako nije moguće uvek precizno utvrditi plodne dane, u folikularnoj fazi bi trebalo primeniti dodatnu kontraceptivnu zaštitu.

Faza ovulacije – Faza ovulacije je deo folikularne faze i traje svega 1 do 2 dana. U fazi ovulacije plodnost je na najviše nivou. Dan ovulacije se smatra fazom  kada se jajna ćelija izbacuje u jajovod. Ovulaciju takođe prate karakteristični fizički simptomi.

Lutealna faza – U lutealnoj fazi se nastavlja očuvanje zadebljanih slojeva materice, bez obzira da li je došlo do oplodnje jajne ćelije. Takođe, u lutealnoj fazi dolazi do nastanka žutog tela koje intenzivno luči hormon progester on. Ukoliko nije došlo do oplodnje jajne ćelije žuto telo nestaje, a nivo hormona opada kako se ciklus privodi kraju. U lutealnoj fazi plodnost je niska.

Šta su plodni dani?

Plodni dani predstavljaju period od sedam dana u sredini menstrualnog ciklusa, kada je najveća verovatnoća da ćete zatrudneti ukoliko dođe do oplodnje jajne ćelije. Plodnim danima se okvirno smatra 5 dana od ovulacije, sam dan ovulacije i jedan dan nakon ovulacije. Kalendar plodnih dana je važno pratiti ukoliko planirate trudnoću, a ukoliko ne planirate da ostanete u drugom stanju u toku plodnih dana je važno koristiti dodatnu kontraceptivnu zaštitu kako biste izbegli trudnoću.

Šta se dešava u toku plodnih dana?

U toku plodnih dana dolazi do ovulacije pucanja zaštitne membrane i oslobađanja jajne ćelije u jajovod. Ukoliko jajna ćelija dođe u kontakt sa spermatozoidima dolazi do oplodnje i nastanka trudnoće. U toku plodnih dana biološka funkcija žene se menja pod uticajem hormona što dovodi do niza stanja po kojima je moguće prepoznati ovulaciju. Neki od tipičnih stanja koja prate period plodnih dana i ovulacije jesu pojačan libido, povišena telesna temperatura, osetljivost grudi, kao i bol u donjem delu stomaka karakterističan za ovulaciju.

Kako izračunati plodne dane?

Kalendar plodnih dana je jedan od najboljih načina kako da samostalno izračunate plodne dane, a korišćenje kalkulatora plodnih dana vam u mnogome može olakšati planiranje trudnoće. Drugi metod izračunavanja plodnih dana jeste praćenje prethodnih menstrualnih ciklusa. Menstrualni ciklus možete pratiti tako što ćete zabeležiti datum prvog dana poslednje menstruacije i dana pred početak narednog ciklusa. Ukoliko vam je ciklus u trajanju od 28 dana, dan ovulacije biće 14 dan ciklusa.

Šta se dešava sa ciklusom u toku uzimanja kontraceptivnih pilula?

Kontraceptivne pilule, pored toga što pružaju uspešnu zaštitu od trudnoće, pomažu pri regulaciji menstrualnog ciklusa. Zbog kombinacije ženskih hormona – estrogena i progesterona, kontraceptivne pilule utiču na trajanje, kao i dužinu samog ciklusa.  Idealnim menstrualnim ciklusom se smatra ciklus od 28 dana. Glavni cilj kontraceptivnih pilula jeste regulisanje hormonskog disbalansa, kao i sprečavanje ovulacije. Ukoliko se pravilno uzimaju – svakog dana u isto vreme, kontraceptivne pilule će sprečiti ovulaciju, a plodni dani će za vreme njihovog korišćenja u potpunosti izostati.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu