Uz Kafu logo

Kaži mi kaži šta čitaš na plaži

Kafa sa prijateljima

Autor: Milena

Za sve koji na spisku stvari za letovanje imaju stavku knjiga za plažu, ali nemaju vremena da biraju u poslednjem trenutku, napravila sam kraći spisak predloga.

Priznajem, nisam ih čitala na plaži, ali imala sam osećaj kao da sam na odmoru.

Dok su mi ove knjige bile u rukama, uspešno sam zaboravljala sve što me je opterećivalo i što nisam mogla da promenim odmah.

Plaža je samo metafora za kutak koji možete da nađete, lepo se umirite i prepustite čitanju.

Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju, Elena Ferante

Prve dve knjige serijala Napuljske priče, Priča o novom prezimenu i Moja genijalna prijateljica,  pročitala sam sa velikim interesovanjem i uživanjem. Treća knjiga je na polici i čuvam je za čitanje na plaži.

Ako tražite roman koji će vas uvući u radnju poput odlične serije – upustite se u čitanje ove trilogije.

Neka vas ne obeshrabri obim knjiga. Nećete ni osetiti kako se stranice smenjuju, a želećete da čitate još. Radi se o prijateljstvu, o životu, ljubavi. O jasnoj razlici između novca i bogatstva. Svako može da pronađe deo svojih osećanja u ovim knjigama. 

To je utisak koji imam nakon skoro godinu dana od čitanja prva dva dela. Zato jedva čekam da odem na plažu i ponovo se upustim u priču o životima Elene i Lile. 

Moj muž, Rumena Bužarovska

Ovo su priče o ženama. Nisu inspirisane muževima. Čini se da su isprovocirane muževima. Mada, u nekim situacijama kao da nema glavnog krivca. Onog, da uperiš prstom i kažeš: “E, sve se desilo samo zbog tebe!” Jer svaka veza koja traje godinama je složena. Zato ne treba suditi samo iz jednog postupka.

Možda će neko shvatiti drugačije. Zato ove priče bude različita osećanja i mišljenja. 

Preporučujem knjigu Moj muž bez obzira na to što radnja nije baš najvedrija za letnje dane. Ne mora sve da bude toplo i šareno.

Dok je čitate, biće vam jasno da svi imaju tajne. Nije to ništa čudno. Samo, tajne su tu da se kriju ili da ih neko anonimno objavi.

Moja mama je knjigu pročitala za jednu noć, ja za dva-tri dana, ne sećam se tačno. Ali sigurna sam da je dobra i da ostavlja jak utisak. 

Crnogorski roman, Đuro Radosavović

Đuro, moj drug. Nisam ga pitala da li da preporučim njegov roman za čitanje na pravoj ili zamišljenoj plaži. Ali ruku na srce, nisam pitala ni prethodne pisce.

Ovaj izbor nema veze sa poznanstvom i naslov ne određuje destinaciju. Dakle, Crnogorski roman možete čitati na bilo kojoj plaži i u bilo kom gradu. Reakcija će biti ista – čitaćete znatiželjno i biće vam žao kada dođete do kraja.

Film – to je ono što mi prvo pada na pamet kada se setim dana dok sam čitala Crnogorski roman. Kao da sam gledala film o životu mladog čoveka koji se rodio u vremenu poremećenih vrednosti. To je, nažalost, vreme u kome živimo. Svako se bori kako zna ili kako mu društvo nametne.

Na prvi pogled se čini da i u ovom romanu nema onih šarenih momenata idealnih za plažu. Ali kada počnete da čitate, videćete da nije sve tragično kao što mislite, ni u vašem, ni u životu junaka romana.

Oproštajni valcer, Milan Kundera

Ovu knjigu kupila sam na ulici i cena je bila smešna. Vreme je tog dana bilo divno za uživanje na klupi pored reke, ali ja nisam ponela nešto za čitanje. Da sam kupila časopis na trafici, sigurno bih ga platila više. Valjda mi je zbog toga knjiga i draža.

Uglavnom, šta god da izaberete od Milana Kundere, nećete pogrešiti. Ako nađete Oproštajni valcer, kupite i ponesite za čitanje na plaži. Navešću vam samo jednu rečenicu o piscu: “Majstorstvo kojim Kundera izvlači dramsku tenziju do sada nije viđeno u literaturi.”

Jasno vam je da sa ovim piscem nema greške.

Haruki Murakami, Muškarci bez žene

Uskoro završavam čitanje. Džezerski i šmekerski – tako piše Murakami, ako mene pitate. Uvek u njegovim delima ima dobre muzike i lagane radnje kojom zavodi čitaoce i ulazi im pod kožu.

Tako je i sa muškarcima iz njegovih priča. Možda nemaju sreće sa ženama, ali imaju privilegiju da je o njima pisao Murakami.

 

Evo još nekih predloga:

Najnormalniji čovek na svetu, Ivan Tokin
Estoril, Dejan Tiago Stanković
Čaj od šljiva, Lazar Džamić
Prvaci sveta, Slavoljub Stanković
Priručnik za menadžere, Efraim Kišon

Inače, na ovom portalu možete pronaći zanimljive tekstove o knjigama koje bih preporučila pa ne bih da se ponavljam. Uskoro nastavljam spisak i čekam vaše preporuke za čitanje.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana