Kurkuma u ishrani
Za bolji dan
Autor: uzkafu
Kurkuma je danas veoma često upotrebljavano začinsko bilje.
Jedan od njenih glavnih sastojaka je kurkumin. Ne rastvara se u vodi, pa se svega 2% apsorbuje kroz tanko crevo. Zbog ovog svojstva potrebno je da se unosi u većim količinama u organizam. U cilju stimulisanja njegove apsorbcije na tržištu danas već postoji veliki broj proizvoda, koji se prodaju kao dodatak kurkumi (piperin – može da iritira creva i da omogući apsorbciju toksina i ostalih štetnih materija).
Dok se kurkuma koristila kao lekovito sredstvo u Indiji već od 1500. godine p.n.e. u zapadnjačkoj kulturi se ona primenjuje od samo pre nekoliko desetina godina.
Najlekovitije svojstvo ima eterično ulje kurkumina, koji sadrži turmeron, dihidro-turmenon, zingiber, sabin i cineol. Ulje ima jarku žutu boju, a sadrži i vitamin C, kalijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum i kalcijum.
Kurkumin ima i antioksidativno i antizapaljensko dejstvo, a stimuliše i imuni sistem tako što vrši aktiviranje prirodnih belih krvnih zrnaca, koji uništavaju štetne ćelije organizma i ćelije raka.
Zbog svog antimikrobnog efekta uništava typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes. Povećava nivo HDL holesterola (koristan holesterol) i sprečava apsorbciju štetnog LDL holesterola.
Holesterol je jedan od glavnih uzročnika arterioskleroze, jer se oksidovani holesterol lepi za zidove krvnih sudova. Zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu (koje ispoljava na holesterol) kurkumin sprečava oksidaciju holesterola i njegovo lepljenje za zidove krvnih sudova.
Kurkuma termičkom obradom ne gubi svoje lekovito svojstvo.
Pošto se teško apsorbuje, potrebno je da se konzumira zajedno sa drugim namirnicama. Kao što su biber, đumbir ili nekoliko kapi maslinovog ulja. Veoma je interesantno da kurkuma u kiseloj sredini ima žutu boju, koja u baznoj sredini postaje crvena.
Kurkuma ima izuzetno pozitivno dejstvo na organizam, zato je veoma važno da se ona što više koristi u svakodnevnoj ishrani.
Slični postovi
Za bolji dan
Prolećna detoksikacija
Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...
Autor: Marina
Za bolji dan
Vitalni vitamini
Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...
Autor: Marija
Za bolji dan
Eliminišite stres
Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...
Autor: Ana
Za bolji dan
Odmor – nužnost ili ne?
Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...
Autor: Jovana
Za bolji dan
Kako sprečiti šmrcanje?
Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...
Autor: Ana