Laneno seme – neka vaš ten zablista u zimskim danima!
Za bolji dan
Autor: uzkafu
Sigurno ste do sada potrošile hiljade i hiljade dinara na različite preparate, kreme, tonike, losione!
Niste ni svesne da možete da poboljšate ten za svega 1.000 din.
Spadam u grupu devojaka koja ima kombinovanu kožu i koja je potrošila dosta novca na različite kreme. Međutim, poslednjih godina otkrila sam nekoliko prirodnih sastojaka za blistav ten 🙂 Evo, nekoliko saveta koje želim da podelim sa vama:
1. Tokom zime, meni i većini mojih drugarica, koža na licu krene da se peruta. Koristila sam različite preparate, međutim ništa mi nije pomoglo. Prilikom gledanja saveta na internetu, došla sam na ideju da koristim laneno seme i više mi se ne peruta koža.
Kako ga koristiti?
Možete da prelijete bilo koju salatu mlazom ulja od lanenog semena ili da dodate kašiku samlevenog semena u času jogurta za doručak ili jednostavno da ga dodate u testo kada pravite kolače. Nakon samo mesec dana korišćenja, lice mi se više nije perutalo :biggrin:
2. Pošto imam kombinovani tip kože, kombinujem i maske za lice. Maske koje najčešće koristim su:
MASKA ZA SUVU KOŽU
Potrebno vam je:
– pola šolje kakaoa u prahu
– 3 kašike mleka
– 3 kašike meda
– 2 kašike hranljive kreme za lice
Sve to pomešajte i nanesite masku na lice. Maska bi trebalo da stoji nekih 20-ak minuta, međutim nekada je držim čak i 45 min, a nekada i manje. U svakom slučaju, neće vam škoditi ako je budete držali duže od 20 min. Nakon toga isperite je mlakom vodom.
MASKA ZA MASNU KOŽU
Potrebno vam je:
– 5 mlevenih badema
– 5 kašičica iseckanog badema
– malo maslinovog ulja
Sve to pomešajte i masku nanesite na lice, a možete i na vrat (neće da škodi). Isto, kao i kod maske za suvu kožu, ostavite da deluje 20-ak min, pa je isperite mlakom vodom.
3. Kako je naišao ovaj hladni talas vremena stalno mi pucaju usta. Ne pomažu ni labela, ni grožđane masti, ni kreme… Zato imam tajnu (možda je i znate) koju mi je baka otkrila, kako da mi usta nikada ne budu ispucala i pritom da budu nežna i sjajna. Svakoga jutra, umesto da mažete usta labelom, uzmite kašičicu meda i namažite njime usne. Usta će vam biti sjajna, nežna, a pritom i ukusna… :happy:
Autor: Ivona
Slični postovi
Za bolji dan
Prolećna detoksikacija
Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...
Autor: Marina
Za bolji dan
Vitalni vitamini
Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...
Autor: Marija
Za bolji dan
Eliminišite stres
Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...
Autor: Ana
Za bolji dan
Odmor – nužnost ili ne?
Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...
Autor: Jovana
Za bolji dan
Kako sprečiti šmrcanje?
Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...
Autor: Ana
Znam za ovaj bakin recept sa medom i bas mi se svidja 😉 Osim toga za zimsku negu usana koristim i Pantenol mast.
Kad procitam recept za neku maskicu za lice uvek kazem sebi da cu morati da je napravim, ali isto tako redovno to zaboravljam da uradim 🙁
Super tekst 😉
Nisam znala ovo za laneno seme. Imam iste probleme sa kozom kao i ti. Vredi pokusati :biggrin:
Ja sam bukvalno “navucena” i na laneno seme i mekinje. Oba koristim u ishrani na razlicite nacine i prosto je neverovatno delovanje na probavni sistem. Jedino o cemu treba voditi racuna je da se posle konzumiranja pije dosta vode.
Mekinje se mogu koristiti i u kozmeticke svrhe za problematicnu kozu tako sto se potope u toplu vodu i tako napravi kupka. Moj favorit je topla voda, kupka sa mirisom lavande ili neki drugi spa miris i nekoliko saka mekinja. Ni par sveca nije na odmet 🙂
Moja majka vec duze vreme upotrabljava laneno seme tako sto ga samelje i doda musliju uz jogurt. Moram da priznam da nisam pridavala tome veci znacaj sve do ovog clanka. Isprobacu varijantu i sa uljem i sa semenom. Mislim da ce dobro doci posle slava i novogodisnjih praznika :happy:
Jos jedan komentar za laneno seme. Ako ste primetile, ono se u organizmu ne razgradjuje vec ostaje u istom obliku. Njegova opna je dosta jaka (ne moze da se pregrize kao recimo susam) tako da bi ga trebalo samleti pre upotrebe ili istucati (u avanu ili tuckom za meso). Na taj nacin cete iz njega izvuci sve hranljive materije. Ono hoce dosta i da nadima pa ne preterujte 😉
E ovo mi se baš dopada. Do sada sam ga koristila iskljulivo u ishrani i to kada se tu slučajno nađe npr. u kombinovanom musliju i sl. Ovo baš djeluje super za kožu zimi.
Ja koristim laneno seme kao caj.Naime,svako jutro na prazan stomak popijem:dve kasike celog semena lana prelijem sa vrelom vodom .To odstoji jedan sat,a onda ga procedim i popijem caj.Sluz koiji se pritom dobija,je ustvari najdragoceniji.Mleveni lan je jako dobar,ali posto sam imala kolitis sve sto iritira creva mi smeta,tako da mi ovaka nacin prija.
Uje lana je previse osetljivo,lako uzegne,pa semora drzati u frizideru.Ne sme se termicki obradjivati.