Uz Kafu logo

Maldivi – savršena destinacija za medeni mesec

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Iako medeni mesec označava prvi mesec bračnog života, taj termin se odomaćio za putovanje nakon venčanja. Mladenci se raduju prvom bračnom putovanju i žele da ono na neki način bude drugačije od ostalih. U te shvrhe izdvajaju veće sume novca i kreću u potragu za egzotičnim destinacijama. Kao jedna od najpopularnijih destinacija za medeni mesec nameću se Maldivi. Ovaj mali tropski raj u Indijskom okeanu sa kristalno čistom vodom najlepših plavih nijansi, plažama sa belim peskom i raskošnim rizortovima prosto mami turiste da ga posete. Za sve one koji planiraju na medeni mesec, a još se nisu odlučili gde će ga provesti, kao i za sve ostale ljubitelje putovanja, u nastavku teksta ćemo vam detaljnije predstaviti Maldive. 

Zašto su Maldivi jedna od najpopularnijih destinacija za parove?

Često razmišljamo kako izgleda biti samo sa voljenom osobom na pustom ostrvu. Maldivi nisu baš pusti, ali atmosfera je vrlo intimna. Naime, ahipelag na kome je smeštena ova republika broji oko 1.200 ostrva na 26 atola. Oko 200 ostrva je naseljeno lokalnim stanovništvom, a njih stotinak je pretvoreno u privatne rizortove. Zamislite da vas ujutru bude zvuci prirode, da doručkujete uz pogled na tirkizno plavo more, šetate plažom bez gužve i galame, ronite sa raznim vrstama ribica, vozite se brodićem za kojim plivaju delfini i gledate sa svojim parom najromantičnije zalaske sunca na svetu. 

Možda niste znali, ali na Maldivima se organizuju i ceremonijalna venčanja. U pitanju su venčanja koja nisu priznata, i kao takva zanimljiva su svima onima koji žele da obnove zavete posle dugog niza godina provedenih u braku, ali i onima koji ne žele administrativne obaveze. Najbolje od svega je što možete objediniti medeni mesec sa ceremonijalnim venčanjem, a usluga koju ćete dobiti od hotela potpuno će vas oboriti s nogu. Najkreativnija dekoracija na plaži, raskošne torte, šampanjac, venčanice, odela i čarobne fotografije deo su ponude koju hoteli spremaju za buduće mladence. Ukoliko se upustite u ovu avanturu, biće vam jasno zašto su Maldivi savršena destinacija za medeni mesec i jednostavno sinonim za romantiku. 

Na kom od 1.200 ostrva arhipelaga odsesti? 

Na izbor smeštaja na Maldivima utiču brojni faktori. Osim cene koja je mnogim putnicima presudna, nemojte smetnuti sa uma ni ostale. Krenimo od kulturoloških i religijskih. Maldivi se prostiru na oko 1.200 ostrva, ali možete odsesti na „samo“ 200. Ukoliko se odlučite za ostrva naseljena lokalnim stanovništvom, dobro se informišite o propisima koji na njima vladaju. Religija koja preovladava na Maldivima je islam, zato na primer na naseljenim ostrvima nije dozvoljena konzumacija alkohola, ljubljenje u javnosti, ni nošenje kupaćih kostima za žene. Sa druge strane, u rizortovima imate svu slobodu, ali nemate prilike da upoznate kulturu zemlje u koju ste došli. 

Kada putujete na daleke destinacije, jedno od glavnih pitanja je koliko traje put. Sam let od Beograda do Malea traje preko 12 sati sa presedanjem u zavisnosti sa kojom se avio-kompanijom leti. Nakon sletanja na internacionalni aerodrom „Velana“ koji se nalazi na posebnom ostrvu udaljenom desetak minuta vožnje brodom od prestonice Male, do izabranog smeštaja možete stići na više načina. Za sve one koji su izabrali hotele koji su do sat vožnje brzim brodom udaljeni od Malea, tim vidom transporta će i doći do svog smeštaja. Ukoliko je ostrvo poprilično udaljeno od Malea, ukcrcaćete se na lokalni let, a potom na brod do vašeg ostrva snova. Možda najatraktivniji vid transporta na Maldivima je hidro-avion, jer slećete bukvalno na more. Međutim, ovo nesvakidašnje iskustvo je i najskuplja opcija za transfer do hotela. Bez obzira na to koliko dugo putovali, kada budete stigli do krajnjeg odredišta svaka kap znoja biće opravdana. 

Obratite pažnju i na aktivnosti koje nude rizortovi i ako putujete na medeni mesec birajte one koji su specijalizovani za parove. Kako mnogi rizortovi zauzimaju celo ostrvo, to znači da ćete biti pretežno usmereni na ono što se na ostrvu nudi. Zato proverite karakteristike ostrva – da li ima koralni greben za uživanje u podvodnom svetu, da li je mirno more za plivanje i jedrenje na dasci, da li ima veliku i čistu lagunu i puderasti pesak za pravljenje fantantičnih fotografija, itd. Za Maldive su karakteristični bungalovi na vodi, ali nema ih svaki rizort u svojoj ponudi. Dobro proverite koje tipove smeštaja nude i da li to odgovara vašim željama. 

Aktivnosti na Maldivima – kako idealno provesti vreme sa svojim parom?

Kada putujete na medeni mesec sigurno je da želite provesti kvalitetno vreme sa vašim partnerom. Maldivi će vam ponuditi pravi odmor: kupanje u tirkiznom moru, duge šetnje po mekanom belom pesku i uživanje u hladu visokih palmi. Međutim, ukoliko želite malo aktivniji medeci mesec, možete se u svom rizortu raspitati koje izlete nude. Maldivi su poznati po koralnim grebenima koji okružuju atole i ne dozvoljavaju velikim životinjama ulaz u launu, pa se zato možete slobodno oprobati u snorkelingu. Upoznaćete čaroban podvodni svet i doživeti zajedničko iskustvo koje ćete dugo prepričavati. Ukoliko oboje volite određenu dozu adrenalina, okušajte se u plivanju sa ajkulama. Iako deluje kao strašna priča, zapravo nije tako. Kit ajkule se hrane isključivo planktonima i nisu opasne po ljude. Mnogi rizortovi nude aktivnosti poput sportva na vodi kao što su flyboarding, windsurfing i fun tubing. I da ne zaboravimo jednu od najpopularnijih aktivnosti, a to je posmatranje delfina. 

Najbolje vreme za putovanje na Maldive 

Kad god da ste planinali da putujete na medeni mesec, možete izabrati Maldive. Klima se promenila na celom svetu i sezona se potpuno izgubila. Nemojte se plašiti kiše i “slepo” se držati vremenske prognoze. Kiša na Maldivima znači prolazni pljusak koji ne menja temperaturu vode i vazduha. Kada na jednom ostrvu padne kiša, na drugom je i ne slute. Nakon pljuskova na Maldivima se desi prava erupcija boja, naročito plavih i zelenih. To je period kada možete napraviti najlepše zajedničke fotografije sa svojim parom. 

Ono što je važno da znate jeste da se na Maldivima uvek možete kupati. Temperatura vode tokom cele godine iznosi oko 30 stepeni. Maldivi su smešteni u blizini ekvatora, što znači da je u tom podneblju sunce najbliže zemlji i najveće je zračenje. Ne zaboravite da spakujete kremu sa visokim zaštitnim faktorom i pijte velike količite vode. 

Sada kad ste potkrepljeni činjenicama o malom tropskom raju zvanom Maldivi, možete opušteno planirati svoj medeni mesec ili samo običan odmor sa svojim parom. Romantika vam je zagarantovana! 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu