Uz Kafu logo

Njeno veličanstvo – maskara

KozmetikaNega lica i telaZanimljivosti

Autor: Lavanda

Žene koriste raznorazne preparate za ulepšavanje. U svakoj torbici možete da nađete manje ili više nijansi karmina i sjajeva za usne, olovke za oči, puder ili neku ton kremu, rumenilo, a bukvalno svaka ima maskaru. Ona je jednostavno neizbežna! Bez obzira na to da li se šminkate manje ili više sigurna sam da bez maskare ne idete nigde. Da li ste znale da je maskaru izmislio baš muškarac? T. L. Williams je 1913. godine pomešao vazelin sa ugljenom prašinom i tu smesu prstima je naneo na trepavice svoje sestre Mabel. Tako je nastala jedna od prvih maskara. Williams se potrudio da unapredi svoj izum pa je nedugo zatim počeo i da je proizvodi za širu žensku populaciju. Tako je nastala prva maskara i firma Maybelline čiji naziv potiče od imena njegove sestre i reči vazelin.

stara maskara

Nanošenje ove maskare je bilo jako neprecizno i neuredno pa se umešala Helena Rubinstajn, 1957. godine i maskaru u prahu zamenila maskarom u obliku kremastog losiona. Nova maskara pakovana je u tube u paketu sa čekicom, koja je izgledom podsećala na četkicu za zube.

I pored ove inovacije nanošenje je bilo neprecizno pa je četkica evoluirala. Proizvodnju četkice u obliku štapića na kojima su se nalazili žlebovi zamenenjena je novom, koja je bila veoma slična današnjoj. Tek 2005. godine,  kompanija Procter & Gamble izumela je četkicu, koja je umesto najlona dobila termoplastične čekinje. Max Factor Lash Perfection je bili prva maskara sa ovakvom četkicom.

Danas je maskara proizvod koji se najviše koristi u šminkanju. Postoje razni proizvođači i razne vrste maskare, poput vodootporne, zatim za volumen, za dužinu, za gustinu trepavica. Moj favoriti su Loreal Double Extend, Maybelline volume i Helena Rubinstein Lash Queen Feline Blacks.

 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika

Iz mog nesesera sa šminkom

Volim da se šminkam i to činim svakodnevno, osim naravno kada ne izlazim iz ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika, Nega lica i tela

5 koraka za ekspresno šminkanje

Sigurno ste se nekada našle u situaciji da jednostavno nemate vremena da se ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika

S-he olovka za obrve

S-he je jedna od marki DM parfimerija i do sada sam koristila samo njihove ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika, Nega lica i tela

Rok trajanja i čuvanje kozmetičkih proizvoda

Svi znamo koliko je štetno koristiti kozmetičke proizvode kojima je istekao ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika

Njeno veličanstvo, Golden Rose maskara 3D

Odavno se šuška o proizvodima kozmetičke kuće Golden Rose. O tome kako su ...

Autor: uzkafu