Uz Kafu logo

Babine pogačice sa čvarcima

Kafa sa prijateljimaKuhinjica

Autor: Baka Kaja

Kada god otvorim požutelu svesku recepata moje baba Katice u kojoj su i zapisani razni saveti moje mame, preplave me sećanja ali me slatko i nasmeje.

Recepti su posebno zanimljivi: “koristi Tozino brašno i umesi sa frtalj kile brašna ni tvrdo ni mekano i preklapaj kao vojnik pismo”.

Evo i zapisani saveti mama Milanke: “Prvo prosej brašno kroz sito, pritisni ga da osetiš mekoću. Lupi ga između dlanova, da vidiš kako leti i da li je lagano. Stavi ga na obraz. Ako stoji, onda je to je fino brašno i znak da je dobar mlin, a i mlinar. Tek tada počni mesiti.”

Spojiti recept i savete moje bake i mame mi nekada nije bilo lako.

No, sada sam postala iskusnija, znam da dešifrujem bakine recepte, a i saveti su mi pomogli da znam šta je dobro brašno.

Puno puta ste me pitali koje belo brašno koristim? Tip 400 ili tip 500?

U nekoliko navrata ću vam objašnjavati koji tip brašna je najbolji za peciva, hleb, kolače i filove. Nemam mlin i poznatog mlinara Tozu, ali već niz godina koristim brašno “Stari mlinar” i sa njim sam napravila babine pogačice sa čvarcima, koje se brzo prave jer se preklapaju kao vojnik pismo.

Potrebne namirnice:

1kg brašna tip 500,
2dl jogurta,
kockica kvasaca,
3 kašičice soli,
kašika šećera,
3 jaja,
50ml ulja,
250ml mleka,
150ml vode,
500g mlevenih čvaraka,
Susam za posipanje (može i ne mora).

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac sa malo šećera da nadođe. U pola količine brašna, dodati kvasac. Sipati mleko, jogurt, ulje, so, šećer i viljuškom razmućena 2 jajeta. Umesiti glatko testo dodavajući ostatak brašna. Ostaviti 30min da se odmori. Razvući ga što tanje u pravugaonik i premazati samlevenim čvarcima. Uviti u rolat, krajeve rolata prebaciti odgore jedan do drugog, pa preklopiti rolat na pola. Ostaviti 15min da se odmori. Razviti testo na debljinu od 1cm i vaditi pogačice čašom. Ređati u tepsiju na kojoj je pek-papir. Premazati umućenim jajetom, posuti susamom. Upaliti rernu na 200’C, kada se ugreje, staviti da se peku. Kada dobiju lepu boju, pogačice sa čvarcima od brašna @stari_mlinar umotane kao vojničko pismo su gotove.

Samo ne zaboravite prstohvat šećera sa 💋 da čarolija može da počne. Voli vas baka Kaja!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana