Uz Kafu logo

Promenom do zadovoljstva

Za bolji dan

Autor: uzkafu

cvet breskveRetko smo zadovoljne sobom. Predebele smo ili premršave – nikad taman. Previsoke ili preniske. Preozbiljne ili neozbiljne. Prepametne ili ne-pametne. Prezaposlene ili nezaposlene. I tako redom… Shvatate šta hoću da kažem – od trenutka kada, kroz sav haos puberteta i adolescencije, stvorimo svoj identitet i posle duge borbe napokon kažemo – Ovo sam Ja! – mi pokušavamo da se promenimo. Umesto da kažemo sebi – E, baš sam super ovako jedinstvena na ovom svetu! – mi kažemo – Nisam dovoljno dobra… Skarlet Johanson ima lepše lice, Monika Beluči je zgodnija, Mira s trećeg sprata je bolja majka, Tanja ima više novca, Marija bolje kuva… I onda se naprežemo da ih stignemo – čupamo što se iščupati može, farbamo sve što nije dovoljno u boji, vežbamo, radimo, kuvamo, trudimo se… i – ništa se ne dešava. Opet nismo zadovoljne, jer i kad napredujemo to nije dovoljno brzo, uočljivo, važno. Zašto?!

Zato što nas nisu naučili kako. Znam da mene nisu. Nisu nas naučili jer oni (roditelji, rođaci, učitelji…) nisu bili zadovoljni sobom pa nam nisu mogli pokazati kako se to radi. Nisu nas naučili jer nisu bili zadovoljni nama – Lepo crtaš, ali za matematiku si glupa ko noć… Odlična si, ali nisi Vukovac… Imaš prelepe oči, ali nos ti je veći nego što treba… Završila si fakultet, ali nemaš posao, ni muža… Udala si se, ali nisi završila fakultet… Šta god da uradiš, uvek će biti nešto što nisi uradila, a što iz nekog nepoznatog razloga nosi više poena od onog urađenog. Ovo praktično znači da ma šta da uradiš, ma šta da promeniš nećeš biti zadovoljna dok ne promeniš stav pema sebi i dok ne naučiš da sebe gledaš na jedan nežan način na koji mame gledaju svoje tek rođene bebe dok spavaju. Znači cilj promene, kako ja to vidim, je voleti sebe bezuslovno i gledati svoje uspehe i neuspehe kroz prizmu te ljubavi.

Ono što je loša vest, je da se takva promena retko spontano dešava u životu. Samo u dva slučaja, kaže Erik Bern: 1. kada proživimo veliku nesreću i 2. kada doživimo veliku sreću. A i tada promena nije uvek trajna. Ako ne želite da stvari prepustite slučaju, to jest da čekate da vas zadesi neizmerna sreća ili nesreća, onda je put ka promeni psihoterapija, savetovanje ili life coaching.

Promena, da se razumemo, nije uvek laka i treba imati nekoga ko će da te usmerava i ko će da razume kroz šta prolaziš. Promena nije uvek drastična i treba imati nekoga ko će da je primeti. Promena neće odgovarati svima oko tebe i zato treba imati nekoga ko će da ti kaže da si OK i kad se menjaš i baš zato što si izabrala da se menjaš. Promena može biti bolna i treba ti neko ko će da ti pomogne da je odboluješ. Ali, promena je uvek, kad se desi, nešto od čega ti zastane dah… Pa onda kažeš WOW!… Pa onda živiš kvalitetnije nego pre.

Ja znam da sam se promenila jer sada mogu da kažem – Meni sada treba malo vremena za mene. Idem da prošetam sama. (Ili – Idem da  tračarim sa drugaricom) – a da se pri tom ne osećam kao da sam izdala svoju decu. Takođe mogu da tražim od svog partnera da opere sudove ili veš, da spremi doručak jer se meni u tom trenutku to ne radi, a da pri tom ne osećam krivicu. Ja znam da sam se promenila jer biram ono što je najbolje za mene i preuzimam odgovornost za svoj izbor. Ja znam da sam se promenila jer prihvatam svoje nedostake kao divan deo svoje ljudske nesavršenosti. Ja znam da sam se promenila jer dozvoljavam sebi da budem zadovoljna.


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
10 godine ranije

O, da!

JetSet
JetSet
8 godine ranije

“…..Zato što nas nisu naučili kako. Znam da mene nisu. Nisu nas naučili jer oni (roditelji, rođaci, učitelji…) nisu bili zadovoljni sobom pa nam nisu mogli pokazati kako se to radi…..” apsolutno se slažem sa rečenim jer je to life motiv mog života, tek sada “pod stare dane” znam ko sam, šta i gde ali džabe mi je, sve sam ih navikla da je sve samo moj posao: služenje i ugađanje njima bez pitanja da li ja to mogu hoću i treba…ko je kriv više i nije važno….ne mogu više ništa da promenim jer svako moje “ne mogu” dobije pitanje”pa… Pročitaj više »

Marija
Administrator
8 godine ranije
Reply to  JetSet

“Pa ti ces”, pokusajte sa tom recenicom. Nikad nije kasno za promene 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana