Uz Kafu logo

Putna apoteka – važnija od kupaćeg kostima

Dok beba spava

Autor: Lavanda

Došao je i taj dan D!

Euforično se pakujete i preslišavate, spremate sendviče i sređujete kuću. Sve u isto vreme i u rekordno kratkom vremenu, jer konačno krećete na more!

I kad smo mi veliki u pitanju putna poteka je obavezna, a kamo li kad se radi o detetu.

Putno osiguranje na listi dođe odmah ispod pasoša i novca. Ali evo par lekova koje treba da ponesete i koje sami možete da date detetu.

Lekovi za snižavanje temperature

Paracetamol (Febricet, Panadol, Eferalgan…) Ili ibuprofen (Brufen) su lekovi koji jako efikasno snižavaju temperaturu sa baš minimalnim neželjenim dejstvima.

Mogu se kupiti u obliku sirupa i u obliku čepiča (supozitorija). Sirupi su svakako prikladniji i ugodniji, ali ne mogu da se upotrebljavaju kada dete povraća ili kad jednostavno neće da ga proguta.

Čepiće ne treba koristiti kada dete ima proliv jer nemaju efekta. Pored toga što dobro snižavaju temperaturu, dobri su i analgetici, tj. mogu da ublaže eventualni bol. Uz velike količine tečnosti dobri su za terapiju kod sunčanice.

 

Lekovi protiv alergija

Alergije nisu retke na letovanju, a pošto su obično akutne važna je brza i adekvatna reakcija. Zato kod sebe treba da imate antihistaminik sirup (Pressing, Aerius…). Jako su dobri ako dođe do neke uobičajene alergije (koprivnjače npr.). Kada dete izujedaju komarci obično sve prođe bez nekih većih problema, ali ako je vrab nesnosan a dete ne ume da se kontroliše i mesta uboda jako oteknu, onda ne treba oklevati sa davanjem antihistaminika.

 

Kapi za nos

Zapušen nos ne treba ignorisati nikad pa ni na letovanju. Kanali mogu da se zapuše i oteknu, bakterije krenu da bujaju i eto vama upale uveta. Bljak!
Zato su kapi neophodne. Za bebe je zgodan rastvor efedrina recimo (0.5%). Za veću decu kapi za decu (Olynth, Adrianol, Nafayol). Kapi se ne daju duže od 3-4 dana što je obično i dovoljno vremena da letnja prehlada prođe.

Kapi za oči

Pored kapi za nos, nije loše imati i neke antibiotske kapi za oči jer će dete sigurno da vam se igra u peku pa često trljanje može da dovede do konjuktivitisa. Pored ovih kapi možete poneti i one koje imaju i antizapaljensku komponentu (Dexmetashon-Neomycin, Neodeksacyn) koje mogu da smanje alergijsko zapaljenje konjuktive. Ovaj problem se javlja kada deca bez maske za ronjenje dugo provode vreme otvorenih očiju, ali i kao deo alergije na sunce. Pre upotrebe treba konsultovati lekara  i strogo se držati propisane doze.

 

Antibiotici

Antibiotike nikad ne treba davati napamet, ali nije loše imati kod sebe neki sirup širokog spektra. Sa svojim pedijatrom se obavezno konsultujte pred put, ali ako dođe do bolesti konsultujte se opet i sa lekarom na licu mesta. Ako idete u poznata turistička mesta onda možete da očekujete dobro snabdevene apoteke. Ali u inostranstvu je daleko teže doći do leka jer se tamo strogo pridržavaju toga da morate imati recept.

 

 

 

Rastvori za dehidrataciju

Proliv i povraćanje… Obično se radi o letnjim infekcijama organa za varenje, ali nisu retka ni trovanja. Tečnost svakako mora da se nadoknati prbez obzira na uzrok. Kada kažem tečnost, ne mislim na običnu vodu. Detetu su potrebni šećer i elektroliti. Ovi rastvori se kupuju u vidu kesica koje se prema uputstvu rastvore u vodi. Ima ih jaaaako puno pa recimo ukus maline nije toliko grozan i dete neće da ga odbija. Najbitnije je da ga ne popije na iskap, već u kontinuitetu u dužem vremenskom periodu (kašičica na svako malo, na par minuta).

 

Povidon

Neki antiseptički rastvor (najbolje Povidon jod) ako dođe do posekotina ili oderotina. Uz sterilnu gazu i vašu smirenost na prvom mestu možete da sanirate manju povredu ili da izdržite do lekara. Samo bez panike!

Dakle, pre nego što krenete da pakujete apoteku prvo odaberite neki poveći neseser. Što veća apoteka, to je manja verovatnoća da će vam bilo šta zatrebati.

Srećan put i lep provod!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana