Uz Kafu logo

Razdvojeni mišići stomaka posle trudnoće

Dok beba spavaKafa kod kuće

Autor: Marina

Tokom devet meseci trudnoće žensko telo prolazi kroz različite fizičke izmene. Jedna od pojava koja prati poznu trudnoću jeste i razdvajanje stomačnih mišića, ili stručno Diastasis recti. Razdvajanje Mišići stomakamišića omogućava materici da se i dalje širi i stvori dovoljno prostora za bebu. Razdvajanjem mišića stomaka se stvara praznina koja prati uzdužnu liniju pupka i može da bude široka od jednog do pet santimetara.


Kako ustanoviti da se razmak stvorio

Verovatnoća da se razmak stvorio je manja kod prevremenih porođaja i beba male težine. Ukoliko želite da proverite da li je i vas pogodila ova neprijatnost, lezite na leđa i savijte noge u kolenima tako da da vam stopala ostanu na podu. Podignite glavu ka grudima. U tom položaju opipajte stomak. Odmah ispod grudne kosti, na uzdužnoj liniji pupka bi trebalo da opipate meko tkivo, različito od okolnih mišića. To meko tkivo treba da se prostire duž cele uzdužne linije pupka, tj. da prekriva šupljinu nastalu razdvajanjem stomačnih mišića. Ukoliko ne možete da napipate tu šupljinu, veoma velika verovatnoća je da ste srećnica kojoj se mišići nisu razdvojili. Ukoliko ipak niste te sreće, ne očajavajte. Situacija nije opasna a ima i tome leka.

Koje vežbe izbegavati

Izbegavajte sve vežbe koje drastično naprežu mišiće stomaka. Njihovo naprezanje može da bude kontraproduktivno, tj. njima nećete učvrstiti mišiće već ćete dodatno proširiti razmak. Nemojte raditi klasične trbušnjake kao ni trbušnjake na pilates lopti. Izbegavajte bočna istezanja i uvrtanja poput triangl poze u jogi.

Koje vežbe praktikovati

Jedna od najlakših vežbi je takozvana mačkina vežba, dobro poznat položaj iz joge. Izvodi se tako što se postavite četvoronoške, tako da su vam kolena u ravni sa kukovima a dlanovi u ravni sa ramenima. U tom položaju udahnite duboko pa u izdah uvucite stomak, izvijte leđa i glavu savijte prema stomaku. Ostanite u tom položaju desetak sekundi. Vežbu ponovite trideset puta.
Druga vežba je nešto teža jer zahteva snažne ruke. Postavite se u položaj kao da ćete da uradite sklek: oslonite se na nožne prste a dlanove postavite u ravni sa ramenima. Stegnite stomak i ostanite u tom položaju trideset sekundi.
Za treću vežbu lezite na leđa. Odižite naizmenično levu i desnu nogu do pravog ugla i tako trideset puta laganim tempom.

Slika preuzeta sa sajta http://www.birth.com.au/.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana