Uz Kafu logo

Saveti za sigurnost automobila

Ostalo

Autor: Velibor Živkov

Muškarci vole svoje automobile. Ali ne vole kada ih neko dira bez njihove dozvole. Ima li šta gore kada dođete do mesta gde ste parkirali i shvatite da vam je auto nestao? Sigurnost automobila i sve druge priče padaju u vodu. I još znate da je vozilo bilo pravilno parkirano. Dakle, najverovatnije auto vam je ukraden a u njemu, ko za inat. Baš tog dana sta ostavili neke za vas vredne stvari. I ponešto keša. Događa se drugima, nemojte misliti da ne može da se dogodi i vama. 

Kako sprečiti krađu vozila ili kako povećati šanse da se kradljivci manu vašeg vozila? Evo nekoliko vrednih saveta koji mogu sačuvati vaše vozilo od otuđenja, popularno krađe.

1. Zaključavajte vrata i prozore


Većina od vas će reći, pa to već po default radimo, ali. Postoji ne mali broj onih koji nonšalantno izađu iz vozila i ostave i ključ u njemu. Ili odšetaju ne proverivši da li je vozilo ostalo zaključano odnosno da li su sva vrata korektno zatvorena. Najjednostavnija, ali često zanemarena mera sigurnosti je baš ova. Uverite se da su vrata zaključana i prozori zatvoreni. Ova na izgled jednostavna radnja može odvratiti većinu potencijalnih kradljivaca ili obijača vozila.

2. Instalirajte zaključavanje volana

Ako ste baš žestoko vezani za vaše vozilo i često razmišljate da li može postati meta lopova evo još jednog predloga koji može da umanji glavobolju. 

Zaključavanje volana. Ovaj mali uređaj postavljen na volanu sprečava lopove da upravljaju vašim vozilom, čak i ako uspeju da ga pokrenu. Cena je pristupačna, a dodatna sigurnost je neprocenjiva, da ne govorimo o vašem osećaju sigurnosti.

3. Auto alarm nervira ali može pomoći

Standardni auto alarm, ili ono naše automobilska sirena, može uplašiti lopova ili privući pažnju prolaznika. Ovo može biti efikasan način da se zaustavi krađa ili da se brzo reaguje. Nije popularan metod jer može da nervira prolaznike i stanare okolo, ali sigurnost vozila na prvom mestu. 

4. Imobilajzer motora neka se nađe

Ako ste baš u paranoji da je vaš auto potencijalna meta možete mu podići nivo bezbednosti od otuđenja i na ovaj način. Imobilajzer motora elektronska naprava sprečava pokretanje motora bez odgovarajućeg ključa ili “žetona”. Imobilajzeri su u nekim državama obavezni i dodatno otežavaju krađu.

5. Datadots (mikrotačke) tagovi za identifikaciju

Šta sve ljudi neće da izmisle. Skoro nevidljive mikrotačke koje sadrže informacije o vozilu postavljaju se na različite delove automobila. Korisne su za identifikaciju delova u slučaju krađe.

6. Svuda pođi na ručni menjač se vrati

Da vidimo šta kaže ta statistika, koja vozila se više kradu sa automatskim ili ručnim menjačem. Iznenadićete se. Statistički, automobili sa ručnim menjačem manje su privlačni lopovima. Ova opcija može biti vredna razmatranja prilikom kupovine. Naravno, ako ako baš preterujete u razmišljanjima o krađi vozila. 

7. Čega se lopovi plaše ili šta još izbegavaju na vozilima

A sad poentiramo. Strašni i hrabri lopovi ne vole nalepnice na kojima stoji upozorenje o instalisanom alarmu u vozilu. Ima logike. Nalepnice koje ukazuju na prisustvo sigurnosnih uređaja mogu odvratiti lopove, čak i ako nemate instalirane uređaje. Psihologija ili realno praktično razmišljanje iz ugla obijača. Zašto se mučiti sa alarmom ako ima toliko vozila koja nemaju alarm. Ova jeftina opcija može imati veliki uticaj na to da lopovi zaobilaze vaše vozilo.

8. Uređaj za praćenje kao sigurica

Za ovaj tip zaštite ste sigurno čuli. I lopovi jesu tako da u slučaju da vam otuđe auto reagujte brzo. Pre nego što lopovi uspeju da ga uklone iz vozila. Brza reakciju u slučaju krađe uz pomoć uređaja za praćenje može biti od krucijalne pomoći da policija otkrije auto na vreme. Apostrofiraćemo još jednom. Ovaj uređaj omogućava praćenje vozila i bržu intervenciju policije.

9. Ne treba da se šepurite stvarima u autu

Napuštate vozilo. Zapamtite: ne ostavljajte vredne predmete na vidnom mestu spolja. Stavljanje dragocenosti van vidokruga ili u pretinac za rukavice umanjuje ugled vašeg vozila makar kod sitnih obijača. Auto ne treba da bude privlačan za lopove zbog stvari koje se vide spolja. Ovo važi i ako  auto iznajmljujete vozilo od rent a car agencije jer u slučaju krađe neprijatnosti i gubljenje vremena ne možete izbeći.

10. Nije svejedno gde parkirate auto

Gde ostavljate odnosno parkirate automobil može igrati ključnu ulogu u prevenciji krađe. Birajte dobro osvetljene, prometne i sigurne lokacije za parkiranje. Ovo može značajno smanjiti rizik od krađe.

Da svedemo misli

Živimo u svetu u kome ne postoji 100% sigurnost niti bezbednost kako stvari tako i imovine. Racionalni muškarci brinu o svom vozilu na pravi muški način. Kupovina vozila donosi nove obaveze. Pod broj jedan osigurajte svoje vozilo. Pod broj dva sa vaše strane učinite onoliko koliko možete da mirnije spavate makar u pogledu sigurnosti i bezbednosti vašeg četvorotoškaša.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
Lina
1 mesec ranije

Kad sam kupila punto, svi su mi rekli – punto je auto koji se ne krade, ali ti pokradu sve što vide u njemu. Ništa ne ostavljaj na vidnom mestu. I zaista je tako.
Odlični saveti, baš!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika, Nega lica i tela, Ostalo

Moja kozmetička torbica

Volim da se sminkam, ali veoma retko nanosim dosta šminke na lice, posebno za ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Ostalo

Ideje za dekoraciju praznične trpeze

Ukusne novogodišnje đakonije valja izneti i na lepo dekorisan sto. To na ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Ostalo

DIY: osveživač vazduha

Evo jednostavnog recepta kako da sami napravide odličan osveživač vazduha. ...

Autor: Marina

poklon
procitaj vise
Pročitaj više

Ostalo

Kako da poklonom iznenađenja oduševite drage ljude?

Ponekad nije tako lako odabrati pravi i originalni poklon za drage ljude. Čak ...

Autor: Velibor Živkov